zaterdag 12 mei 2018

Chaos Beirout arm en rijk

Chaos Beirout arm en rijk

Foto Claudius Lucassen, Een meisje in het diepe zuiden , hezbollah, waar diverse strijders gevallen waren in de oorlog in Syrië.
foto van Sonja van den Ende.
Foto: Claudius lucassen, een muur om een IS kamp!
Aangekomen in Beirout, vorige week op doorreis naar Syrië, liep ik iets vertraging op door visa perikelen en veiligheid in Syrië!
Daarom kreeg ik een goede indruk, ook dank aan onze chauffeur Hussein, over het leven in Beirout, Libanon en het Midden-Oosten!
Na de alles verwoestende burgeroorlog en de overwinning van Hezbollah in 2006 over Israël, is Libanon uitgegroeid tot een gepolariseerd land. Aan de éne kant gigantische maar ook werkelijk gigantische rijkdom en aan de andere kant schrijnende armoede.
Het centrum van de stad is ingenomen door Amerika, Saoedie Arabië, Qatar en andere rijke golfstaten. Amerika heeft zichzelf een groot grondstuk in het centrum toegeëigend (illegaal volgens het Internationaal Recht, maar dat is alles tegenwoordig) waar zij een ambassade, universiteit, scholen en woningen voor ambassadepersoneel, docenten etc.. hebben, het loopt zelfs door naar de zee!
De verderfelijke rijken uit bovengenoemde Arabische golfstaten en Saoedie Arabië hebben flatgebouwen die  miljarden dollars waard zijn, shopppingmalls, restaurants (alleen toegankelijk voor rijken), stukken strand, eigen winkels zoals Starbucks, Kentucky Fried Chicken, McDonald en de dure modehuizen uit Italië en Frankrijk.
Zelfs de oom van Osama bin Laden heeft een groot restaurant complex aan de zee, Saad Hariri (de zoon van) de trotse eigenaar van een snelweg! Nabih Berri eigenaar van bijna alle gebouwen in het centrum aan de boulevard!
De rijkste mannen van het land zijn Rafik Saad Hariri (die een verpletterende nederlaag in de verkiezing geleden heeft afgelopen 6 mei) en Nabih Berri, leider van de Amal partij (een sjiitische partij opgericht jaren geleden). Deze man is zo immens rijk dat je er hoofdpijn van krijgt! Wij maakten de crusiale fout de bomen van zijn oprijlaan te fotograferen (Nabih Berri), direct besprongen  ettelijke militairen onze  taxi en de camera werd in beslag genomen, na een tijdje kregen we de camera terug zonder de oprijlaan bomen foto’s! Gelukkig  met een sisser afgelopen!

Nabih Berri

Nabih Berri
Nabih Berri.jpg
Nabih Berri ( Arabisch : نبيه بري ; geboren op 28 januari 1938 ) is een Libanese politicus die sinds 1992 de voorzitter is van het parlement van Libanon . Hij is de leider van de Amal-beweging. Hij werd geboren in Bo , Sierra Leone aan Libanese sjiietenouders. Zijn ouders zijn immens rijk geworden met de diamanten (illegaal) handel in Sierra Leone en remigreerde later terug naar Libanon, waar het kapitaal in hun handen gebleven is!
 Berri werd in 1980 tot leider van de Amal-beweging gekozen en leidde het verzet tegen het Israëlische leger, vooral in het zuiden van Libanon en Beqaa, en de meest beroemde slag was de slag om Khalde in 1982.
Hij was de belangrijkste speler van de Intifada van 6 februari 1984 met zijn bondgenoot Walid Jumblatt (Druzen leider) leider van de Progressieve Socialistische Partij tegen de Libanese sectaire regering van Amin Gemayel (Cristelijk) , waar officieren en soldaten werden geroepen om te falen van het Libanese leger en grond maakten voor de Taif overeenkomst die de burgeroorlog beëindigde. Spreker Nabih Berri was altijd en is nog steeds een belangrijke voorstander van de dialoog tussen alle Libanese partijen, religies en sekten. Tijdens de laatste nationale dialoogsessie in mei 2014 benadrukte spreker Nabih Berri dat “machtsdeling tussen christenen en moslims in Libanon onder geen enkele omstandigheid zou veranderen”, eraan toevoegend dat hij sprak namens de sjiieten, soennieten en de Druzen
Het regeringssysteem in Libanon is ingewikkeld. Maar na 2006 kwam Hezbollah, zij vertegenwoordigen de “gewone” Libanees, die arm zijn. De meeste arme Libanezen zijn sjiieten en voelen zich niet vertegenwoordigd door de “rijke” Amal partij die zegt voor de sjiieten te zijn, maar de laatse jaren zijn er ook veel christenen toegetreden tot Hezbollah en hebben zijn tezamen een overeenkomst, die hen verbindt in de strijd tegen het kapitalisme, corruptie en invloeden van Saoedie Arabië en Amerika. Ook is Hezbollah de enigste partij die propbeert IS te verdrijven in zowel Libanon als Syrië. Het is immers bekend dat IS de huurlingen van Amerika en Saoedie Arabië de sponsor, van zowel geld als het Wahabisme, die de Syrische samenleving kapot gemaakt heeft!
Volgens vele Libanezen en zo ook onze taxi chauffeur, bestaat Libanon niet meer voor de Libanezen, er zijn volgens de pas gehouden telling ongeveer 3 miljoen Syriërs, daarnaast honderdduizenden Ethiopiërs, honderdduizenden uit Bangladesh, Pakistanen, Indiërs en dan nog de rijke Europeanen, Amerikanen en golfstaten. De Libanezen zijn de minderheid geworden, daar komt Hezbollah dus in het spel. Die hebben Libanon bevrijd van de Zionisten in 2006, de Libanezen hoop gegeven en worden door het westen natuurlijk gezien als terroristen, hoezo terroristen? Terroristen omdat zij de emigratie politiek tegen willen gaan? Terroristen omdat zij de “gewone” Libanees een goed bestaan willen geven en vechten tegen de rijken en zionisten van de wereld? Dat past niet in het straatje van de “rijken” en kapitalisten dus bestempel je hen als terroristen, omdat zij ook de huurlingen van de VS en KSA uitschakelen in Syrië!
Als je op straat loopt zie je werkelijk overal Syriërs, zij proberen van alles en nog wat te verkopen, zitten samen geschoold bij lantaarnpalen, aan het strand (zie mijn video boven) waar zij “gratis” kunnen verblijven en er tenminste een douche aanwezig is. Waar zij s’avonds slapen, heb ik tot nu toe nog niet uitgevonden, maar dat zal ik zeker bij volgende reis doen! Een generatie van verloren kinderen die zoals het bezoek bij onze chauffeur vertelde niet naar school gaan, omdat het de rijke corrupte politici totaal niet interesseert, hun interesseert hun eigen bevolking zelfs niet dus waarom vluchtelingen wel?
Ook vertelde mij enkele bronnen dat vele Syrische meisje vanaf 3 jaar geroofd worden, van de straten, om als prositituee of “slaaf” van de rijken worden verkocht voor 10 dollar, door Syrische bendes (vaak ex-huurlingen van de VS, die door de Syrische regering verslagen zijn). Dus vertelde mij een moeder dat zij dag en nacht waakt over haar kinderen, ook zijn m.n., de Hezbollah buurten hermetisch afgegrendeld voor beveiliging. Het was voor mij een grote eer om als bijna enigste westerling (samen met mijn medereizigers) op bezoek te gaan in deze wijken, hun mausoleum te bezoeken en de heren in mijn gezelschap de moskee mochten bezoeken.
Ook zijn we in het diepe zuiden geweest, een bezoek gebracht aan verschillende dorpen waar vele martelaren gevallen zijn in Syrië, foto’s mochten maken, thee met hen mochten drinken en daarna Mleeta bezocht.
Daarna hebben we “live” de overwinning van Hezbollah mogen meemaken en tenslotte naar Syrië afgereisd, voor een bezoek aan Qara en zuster Agnés Mariam, dat in een volgend artikel!
Wordt vervolgd…

1 opmerking:

Anoniem zei

Een vrouw met ballen ben je Sonja.....je laat 99.9% van de gecastreerde "mannen" v.d nederlandse/NATO msm zich schamen.
...en kwa inhoud zou ze slappe van worden

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...