Doorgaan naar hoofdcontent

Zijlstra's Anti-Rusland Hetze 2

De Russische ambassade haalt in een verklaring fel uit naar Nederland vanwege de leugen van minister Zijlstra. In Nederland is volgens de Russen sprake van een continue stroom anti-Russische propaganda. Rusland zou systematisch worden afgeschilderd als een land met vijandige en agressieve bedoelingen. 


In de verklaring staat dat Nederlandse functionarissen voortdurend valse beschuldigingen uiten. Ook de media krijgen kritiek. Die zouden het idee verspreiden dat Rusland geobsedeerd is door een "Groot-Rusland". Het is verkeerd om Rusland in verband te brengen met de ambitie om het Sovjet-rijk te herstichten, schrijft de ambassade. "Is dit geen voorbeeld van nepnieuws gericht tegen ons land?"
Dit kan alleen komen van hen die Rusland als een vijand willen afschilderen en de NAVO naar het oosten willen uitbreiden "onder het voorwendsel van een Russische dreiging", aldus het statement (.pdf). 
"We hopen dat het gezond verstand zegeviert", besluit de verklaring. "En dat Nederland uiteindelijk weer inziet dat Rusland een onmisbare partner is in de strijd tegen nieuwe uitdagingen en bedreigingen."

Geen verrassende verklaring

Volgens correspondent David Jan Godfroid was de verklaring te verwachten. "Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had het eerder vandaag, in aanloop naar het bezoek van Zijlstra morgen aan Moskou, over de 'ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media'."
Het onderzoek naar MH17 onder leiding van Nederland werd daarbij ook aangehaald. "Rusland maakt dankbaar gebruik van de gelegenheid die de affaire-Zijlstra biedt om zijn grieven tegen Nederland en daarmee tegen het Westen in het algemeen nog eens voor het voetlicht te brengen."
De NOS heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om een nadere uitleg gevraagd, maar die blijft tot dusver uit. 

Kamer kritisch

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken moet zich vanmiddag in de Tweede Kamer verantwoorden voor zijn uitspraken. Gisteren erkende hij in de Volkskrant dat hij heeft gelogen dat hij in 2006 bij een ontmoeting met president Poetin aanwezig was. 
Poetin had het in die ontmoeting volgens Zijlstra over een "Groot-Rusland". De minister zei in een toespraak uit 2016: "Want Groot-Rusland is waar hij naar terug wil. En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have." 
Zijlstra erkende dat hij het niet direct had gehoord maar dat hij het van een bron had. Dat was toenmalig Shell-topman Jeroen van der Veer. Die heeft deels afstand genomen van de interpretatie die Zijlstra van het gesprek heeft gegeven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…