Doorgaan naar hoofdcontent

Zijlstra's Anti-Rusland Hetze


Oud-Shell-topman Van der Veer: Zijlstra begreep woorden Poetin verkeerd

AANGEPAST 
ANP
Minister Zijlstra heeft de uitspraken van president Poetin over Groot-Rusland verkeerd geïnterpreteerd. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit een toelichting van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer, de bron van het verhaal. Poetins woorden duidden waarschijnlijk niet op plannen om Rusland met militaire actie uit te breiden.
Zijlstra gaf gisteren toe dat hij heeft gelogen over de ontmoeting met Poetin. Hij was er niet bij, maar had erover gehoord van een bron die hij wilde beschermen. Die bron blijkt nu Van der Veer. De Volkskrant onthult dat vandaag naar eigen zeggen alsnog omdat Zijlstra "het mailverkeer tussen de krant en Van der Veer ten onrechte opvoert als bewijs dat hij de waarheid heeft gesproken over Poetin". 
Zijlstra heeft morgen - gepland voordat hij met zijn bekentenis kwam - een ontmoeting in Moskou met zijn ambtgenoot Lavrov. Hij wil vanavond naar Rusland afreizen. De regeringspartijen CDA en D66 steunen een verzoek van de oppositie voor een spoeddebat met Zijlstra, dat dan waarschijnlijk vanmiddag plaatsvindt. 

Vooral historisch bedoeld

In een e-mail aan de Volkskrant bevestigt Van der Veer dat hij met Zijlstra heeft gesproken over het gesprek met Poetin in diens buitenhuis. De president gebruikte toen inderdaad de term Groot-Rusland, maar dat zou hij vooral "historisch" hebben bedoeld. 
"Historisch gezien is Groot-Rusland groter dan het huidige Rusland. De interpretatie in agressieve zin is niet aan mij noch mijn woordgebruik", schrijft Van der Veer.

Nice to have

Op een VVD-partijcongres in 2016 zei Zijlstra dat Groot-Rusland is waar Poetin naar terug wil. "Dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have."
Van der Veer herkent zich niet in dat citaat, schrijft de Volkskrant. "De term nice to have is niet een zegswijze van mij."
De coalitiepartijen veroordeelden de leugen van Zijlstra, maar bleven hem gisteren steunen omdat de inhoud van zijn verhaal volgens hen niet ter discussie stond.

Poetin houdt zijn kaarten over algemeen op de borst. 

Correspondent David Jan Godfroid
Rusland-kenners zetten bij die inhoud gisteren ook al vraagtekens, onder wie ook correspondent David Jan Godfroid. Hij noemt het heel onwaarschijnlijk dat Poetin zich heeft uitgelaten op de manier die Zijlstra beschrijft. "Poetin houdt zijn kaarten over het algemeen op de borst. Tegen toevallige buitenlandse bezoekers uit Nederland, of het nou gaat om een topman van Shell of een politicus, laat hij natuurlijk niet het achterste van zijn tong zien."
Godfroid zegt ook dat het onwaarschijnlijk is dat Poetin het over een 'Groot-Rusland' heeft gehad. Het is volgens hem evident dat Rusland "bezig is" met voormalige Sovjet-staten, door daar de Russisch-sprekende minderheden te ondersteunen. Maar dat hij het in die context had over de uitbreiding van Rusland, doelend op invallen, noemt Godfroid onwaarschijnlijk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…