• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

  • I.F. Stone

vrijdag 30 september 2016

Kikkerland Blaast Hoog van de Toren

Ambassadeur Rusland op matje om kritiek op MH17-onderzoek


Nederland heeft de Russische ambassadeur ontboden vanwege de kritiek van het land op het onderzoek naar MH17. "In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland – gezien het overtuigende bewijs – de gepresenteerde resultaten te respecteren", zegt minister Koenders.
De Russische ambassadeur werd vandaag in Den Haag ontboden door Koenders. Aanleiding zijn de uitspraken van de Russische Federatie over het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Integriteit

Woordvoerders van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en het Russische ministerie van Defensie trokken de onafhankelijkheid en integriteit van het Nederlandse Openbaar Ministerie in twijfel. Koenders heeft de Russische ambassadeur te verstaan gegeven dat die kritiek onacceptabel is.
Daarnaast heeft Koenders Rusland opgeroepen om volledig te blijven meewerken aan het onderzoek en daaropvolgende vervolging en berechting.

Onacceptabel

Vicepremier Lodewijk Asscher noemde het vanmiddag 'onacceptabel' dat Russische woordvoerders de 'professionaliteit, integriteit en onafhankelijkheid' van het Nederlandse Openbaar Ministerie ter discussie hebben gesteld.
Volgens Asscher heeft het OM de grootste kans van slagen zonder politieke bemoeienis. Hij drong er bij de wekelijkse persconferentie nogmaals op aan dat Rusland in het vervolg meewerkt aan het onderzoek naar MH17.

Duiding

Politiek verslaggever Fons Lambie ziet het ontbieden van de ambassadeur als illustratie van een nieuwe houding van het kabinet ten opzichte van Rusland.
"Na de aanhoudende Russische kritiek en pogingen om het MH17-onderzoek in twijfel te trekken, is het de eerste keer dat het kabinet een iets stevigere toon aanslaat tegen Rusland. De Tweede Kamer vroeg woensdag, na publicatie van de onderzoeksresultaten, dat de druk op het land moet worden opgevoerd. Vandaag is een eerste stap daarin."
Meer op rtlnieuws.nl:

http://www.rtlnieuws.nl/buitenland/ambassadeur-rusland-op-matje-om-kritiek-op-mh17-onderzoek

Kennelijk weet meneer Koenders niet dat in een rechtstaat niet politici maar de rechter bepaalt wat'overtuigende bewijs' is en wat niet. En ook zijn partijgenoot Asscher, tegen wie een aanklacht is ingediend vanwege schending van de wet, weet niet dat in een zogeheten democratie er gescheiden staatsmachten zijn. In totalitaire staten bestaat die scheiding niet, en dat zegt veel over de huidige stand van zaken in Nederland.1 opmerking:

  1. Ach ja, Koenders, de bend-over boy van de State Department.
    Wat zal die ambassadeur na afloop gelachen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen