• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

  • I.F. Stone

zondag 28 augustus 2016

NEDERLAND. ANNO 2016

Daklozen overleven in bossen op de Veluwe

Foto's
 
2
 
 
REAGEER (36)
  • Daklozenbegeleiding heeft tenten gedoneerd gekregen voor mensen die in bossen verblijven omdat ze niet anders kunnen. Op de foto Ben Bloem  coördinator van dak- en thuislozenorganisatie DTZ Menorah in Apeldoorn.
    Daklozenbegeleiding heeft tenten gedoneerd gekregen voor mensen die in bossen verblijven omdat ze niet anders kunnen. Op de foto Ben Bloem coördinator van dak- en thuislozenorganisatie DTZ Menorah in Apeldoorn.  
1 van 2
APELDOORN - Daklozen zoeken in toenemende mate hun heil in de Veluwse bossen. Dit signaleren hulpverleners. De zwervers, berooide mannen, overleven door wild te stropen en ze overnachten in de buitenlucht in zelfgebouwde bivakplaatsen.
De Federatie Opvang, branchevereniging voor de daklozenopvang, en het Trimbos-instituut luiden de noodklok over een groep 'nieuwe' daklozen, waarvoor de oplossing simpel is: bezorg ze een huis, en daarmee een uitkering.
Het gaat om daklozen die veelal slachtoffers zijn van de economische crisis. Een combinatie van schulden en geen inkomen door de crisis maakte hen dakloos. Zij mijden de traditionele opvang waarin vooral mensen met psychische- en verslavingsproblemen zitten. De slachtoffers van de economische crisis, de nieuwe groep daklozen, trekken de bossen in. Anderen overleven in leegstaande panden of op andere 'vergeten' plekken. De precieze omvang van deze groep is niet bekend. Stichting DTZ Menorah schat dat er in Apeldoorn dertig tot veertig mensen op straat leven, vijf tot tien trekken de bossen in. Trimbos berekende eerder dat in de vier grote steden 1.400 mensen in die nieuwe groep vielen.
Onlangs joeg de boswachter samen met de politie nog een 36-jarige Apeldoorner uit het bos. Hij woonde er al maanden, diep in het woud.

Vader 1-jarig Nederlands meisje uitgezet naar Afghanistan

Sami en Meral
Sami is 23 jaar en vader van een 15-maanden oud meisje Meral (zie foto). Zijn vrouw (haar moeder) Iris is Nederlandse en woont in Leeuwarden. Sami is vluchteling uit Afghanistan, kwam in 2009 naar Nederland en spreekt perfect Nederlands. Hij mag hier niet blijven en wordt 7 september op het vliegtuig gezet. Het  ticket ligt al klaar hoewel er nog  een procedure loopt voor een verblijfsvergunning om bij zijn kind te mogen blijven.
Sami zit al twee maanden in vreemdelingendetentie in Rotterdam. Zijn advocaat heeft de rechtbank verzocht of hij de procedure voor verblijf bij kind in Nederland mag afwachten* maar ze kreeg nog geen antwoord. Omdat hij eerder ook niet is vrijgelaten, is de kans groot dat de uitzetting gewoon doorgaat.
 Lees hier verder: Gezin uit elkaar gerukt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten