• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

 • I.F. Stone

donderdag 28 juli 2016

Hans Fels en Abou Jahjah


Ik ken de documentaire-maker Hans Fels al vele jaren, ik heb hem zelfs eens geïnterviewd, hij is een aardige, gedreven en intelligente collega, die zich -- vanwege zijn joodse achtergrond -- emotioneel betrokken voelt bij Israel. Gezien de geschiedenis is dit volledig begrijpelijk, maar helaas kan een dergelijke houding verblindend werken. Zo stelt Fels in de NRC van donderdag 28 juli 2016 onder de melodramatische oproep 'Offer Zomergasten niet op aan de kletspraat van Abou Jahjah,' ondermeer het volgende over Abou Jahjah:

Hij wil salonfähig worden geacht, maar dat zal hem als degene die altijd antisemitische praatjes verpakte in een antizionistische woordenbrij niet gemakkelijk vallen.

Kom op Hans, dit is voor de zoveelste keer het  laatste verdedigingsargument van degenen die kritiek op de Israelische terreur tegen de Palestijnse bevolking niet dulden, en daarom critici afschilderen als 'antisemieten.' Het is een demagogische truc, die elke discussie bij voorbaat om zeep helpt. Je kunt niet volhouden dat kritiek op bijvoorbeeld het feit dat Israelische militairen Palestijnse kinderen vermoorden 'antisemitisme' is. In de jaren negentig ben ik meer dan eens getuige geweest van het neerschieten van Palestijnse kinderen door Israelische scherpschutters. Ruim twee decennia later, februari 2014, was de situatie nog steeds niet veranderd, en werd het volgende bekend:

Israeli forces have displayed a callous disregard for human life by killing dozens of Palestinian civilians, including children, in the occupied West Bank over the past three years with near total impunity, said Amnesty International in a report published today.

The report, Trigger-happy: Israel’s use of excessive force in the West Bank, describes mounting bloodshed and human rights abuses in the Occupied Palestinian Territories (OPT) as a result of the Israeli forces’ use of unnecessary, arbitrary and brutal force against Palestinians since January 2011.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2014/02/trigger-happy-israeli-army-and-police-use-reckless-force-west-bank/

Beste Hans, encanailleer jezelf niet met zionistisch fascisme, waarbij Palestijnse kinderen standrechtelijk worden gedood. Dat je de pest hebt aan enkele uitspraken van Abou Jahjah rechtvaardigt collaboratie met het huidige zionistisch extremisme niet.  Van iemand als jij, die in zijn werk de menselijke waardigheid altijd voorop heeft gesteld, verwacht ik een andere houding. Laat Abou Jahjah aan het woord, dissidenten moeten gehoord worden. Frictie is noodzakelijk in de uitgeholde 'democratie' waarin we leven. Vergeet één ding niet: uit eigen ervaring weet ik dat de NRC zelden tot nooit een dissident aan het woord laat. Het horen van een tegenstander is een groot goed,  ook al verafschuw je zijn oordelen. Het is van doorslaggevend belang voor de bepaling van een standpunt. Hoor en wederhoor. Ik deel jouw mening dat 'Iemand die terreur goedpraat weerwoord [hoort] te krijgen,' maar dan moet je ook in verzet komen zodra voor de duizendste keer een autoriteit de westerse terreur goedpraat, zoals in het geval van Irak, Afghanistan. Libië, Syrië, om slechts vier recente voorbeelden te geven. Zolang je in dit soort gevallen blijft zwijgen, maak je jezelf alleen maar verdacht. En juist dit is de oorzaak dat mensen als Abou Jahjah terecht op de rol van de westerse intellectuelen neerkijken.

En voor de rest: ik hoop dat alles verder goed gaat met jou en de jouwen.
collegiale groet,
stan.

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/28/offer-zomergasten-niet-op-aan-de-kletspraat-van-abou-jahjah-3336144-a1513655?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=5om5&utm_content=&utm_term=20160728

3 opmerkingen:

 1. Voorstel: maak een korte maar krachtige samenvatting van deze tekst en druk het op een klein kaartje, met de toevoeging: als je eindelijk open staat voor een eerlijke discussie, dan weet je me te vinden. ik bestel er meteen 100.

  BeantwoordenVerwijderen


 2. Is dat dezelfde Hans Fels die een prachtige documentaire maakte over Menno ter Braak,
  over wie overigens bekend werd dat die ook nogal eens een niet-Joods-vriendelijk
  standpunt innam?

  Wat mankeert al die lui toch --ik bedoel Fels--, is het zo moeilijk om eens in een
  spiegel te kijken? Die Abou Jajah heeft toch niet vereist dat Hans Fels naar de
  studio gesleept wordt als bijzit?
  Misschien moet Hans Fels gewoon na afloop van de uitzending (hij kijkt, wed ik)
  gewoon een briefkaartje naar de VPRO sturen. Er zijn in de jaren zestig een paar
  boekjes verschenen met voorbeelden, pure Nederlanders die zich opwonden over
  Zo is het toevallig, Barend Servet, bloot op teevee en seks
  in het algemeen, met van-dik-hout-zaagt-men-planken-teksten als "Vieze vuile gore
  smerige VPRO, de mariniers moeten jullie over de kling...." enzovoorts. Bezorgde
  medelanders, hoogstaand volk.

  Zo een mannetje is die Hans Fels kennelijk geworden.


  BeantwoordenVerwijderen