vrijdag 12 januari 2018

Atlanticus Hubert Smeets Gedwongen Anti-Rusland Propaganda te Dimmen

Heeft de NAVO haar belofte aan Sovjet-Rusland gebroken door na de Koude Oorlog in oosterse richting te expanderen? President Poetin zegt van wel. Strikt formeel heeft hij ongelijk. Maar nu er steeds meer documenten vrijkomen uit met name Amerikaanse archieven worden de contouren van het dispuut toch steeds duidelijker. De Amerikaanse regering wekte in 1990 wel degelijk de indruk dat de NAVO pas op de plaats zou maken. Maar partijleider Gorbatsjov verzuimde deze vage toezegging te verzilveren.
hereniging van duitsland
Gorbatsjov is de held die hereniging van Duitsland mogelijk maakt. Foto Wikimedia
Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zei het begin 2018 openlijk: het Noord-Atlantische bondgenootschap had tien jaar eerder de deur voor Oekraïne en Georgië niet open moeten zetten. Voor het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur erkende hij dat hij in 2008, nog in functie, had ‘onderschat wat er zou kunnen volgen’ op een eventueel NAVO-lidmaatschap van deze twee voormalige Sovjet-republieken en buurlanden van Rusland.
Het was niet de eerste keer dat De Hoop Scheffer zich excuseerde voor deze verkeerde taxatie. Eind november 2015 had hij dat in bijna gelijke bewoordingen ook gedaan in een vraaggesprek met De Volkskrant. Ter verklaring van de Russische interventies in Oekraïne in 2014 voegde hij daar destijds aan toe: ‘Ik denk dat we de vernedering onderschat hebben. Dat gaat om percepties. Die doen er toe. Het is geen rechtvaardiging van Poetins acties. Maar ik zeg wel: daar hadden we naar de Russen toe intelligenter kunnen opereren.’
De confessie van De Hoop Scheffer draait niet alleen om Oekraïne en Georgië. In de kern gaat het om de vraag of de Atlantische alliantie al eerder haar belofte aan Moskou heeft gebroken door vanaf 1999 toch uit te breiden in wat voordien de geopolitieke invloedssfeer van Moskou was.

3 opmerkingen:

Ron zei

Must watch! Oliver Stone, most honest 3 minutes.
"With all the criticism and the insults that you'll receive...and the flattery too... it's important to remember if you believe in what you 're saying and you can stay the course, yo can make a difference"
"I urge you to find a way to remain alone with yourself,listen to your silences,not always in a writer room, try to find not what the crowd wants ,so you could be successful, but try to find instead the true inner meaning of your life here on earth and never give up on your heart, in your struggle for peace,decency and telling the truth."
https://www.youtube.com/watch?v=nBKiqhJpDQk

Anoniem zei

Diepgravend en genuanceerd stuk van die Smeets. Ik ben slechter van hem gewend.

stan zei

de nuance ontging mij

So viel kostet die USA der Anti-Terror-Krieg

© U.S. Dep. of Defense  Reparatur des Pentagon-Gebäudes, Sitz des US-Verteidigungsministeriums, nach den 9/11-Anschlägen. So viel kost...