• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

 • I.F. Stone

dinsdag 9 augustus 2016

Ruben Oppenheimer. Mazzeltof?Abdelkader Benali uit jury Inkspotprijs gezet na kritiek op NRC-cartoonist


Schermafbeelding 2016-08-09 om 18.35.40
Schrijver Abdelkader Benali is uit de jury van de Inkspotprijs gezet. Reden hiervoor is zijn kritiek op een cartoon van Ruben Oppenheimer. NRC publiceerde onlangs een cartoon van Oppenheimer bij een opinieartikel van Dyab Abou Jahjah. De activist/ publicist bedankt in zijn artikel Nederland voor de ruimte die hij in Zomergasten heeft gekregen. Over zichzelf spreekt hij als ‘de grote boze wolf’, in de begeleidende cartoon wordt hij afgebeeld als grote boze wolf met het opengesneden lijk van één van de drie biggetjes op zijn rug. De cartoon werd, na kritiek van lezers, uiteindelijk offline gehaald. Net als vele anderen vond ook Benali de cartoon walgelijk. “Die cartoonist zou in de Nazi-tijd zich werkelijk hebben uitgeleefd”, twitterde hij. Stichting Pers & Prent, die de jaarlijkse prijs voor beste politieke tekening van het jaar organiseert, laat dinsdag op de website weten dat Benali niet langer onderdeel uitmaakt van de jury.  De stichting schrijft:
Pers & Prent acht dit oneerlijk en onwenselijk. Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt. Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.
Lees verder: http://www.joop.nl/nieuws/abdelkader-benali-inspotprijs-kritiek-nrc

Nog maar vier weken te gaan: Teken mee, Netanyahu NEE!

Met de petitie "Netanyahu Nee", willen we de regering onder druk zetten om Netanyahu ter verantwoording te roepen. Ondanks de zomervakantie hebben inmiddels ruim 5300 mensen de petitie getekend. Maar we hebben nog veel meer handtekeningen nodig en nog maar vier weken te gaan!

Op 6 september willen we de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer. Dus heb je nog niet getekend, doe dat dan alsjeblieft alsnog. Laat zien dat Netanyahu niet welkom is, en verspreid de petitie zo breed mogelijk onder familie en vrienden, en op social media.

Regering, stop samenwerking met Apartheidsstaat Israel!
Klik hier om de petitie te ondertekenen

Docp tegen TTIP, Waarom?


Zoals bekend proberen diverse Amerikaanse staten anti-BDS wetgeving door te drukken. Op initiatief van de pro-Israël lobby. De beweging voor dat soort wetgeving zou een veel sterkere basis krijgen als op federaal niveau (door de regering in Washington) een TTIP-verdrag zou worden getekend met een anti-BDS artikel erin, dat in het Congres de status van wet krijgt. Om nog maar te zwijgen van het anti-BDS keurslijf dat Europa zich met zo’n TTIP aandoet.

 De Amerikaanse campagne rond de presidentsverkiezingen heeft aan deze situatie tot nu toe niets veranderd. Dit najaar wordt het spannend. Obama is vóór TTIP maar heeft weinig tijd meer, Trump is tegen (dat heeft overigens niets met BDS te maken) en Hillary Clinton neigt naar uitstel maar kan nog alle kanten op. Lees verder

Israelische autoriteiten schorten reisverbod BDS-medeoprichter tijdelijk op

Het feitelijk reisverbod dat de Israelische regering heeft opgelegd aan de medeoprichter van de BDS-beweging Omar Barghouti, is tijdelijk  voor twee maanden opgeschort tijdens een rechtszitting van het gerechtshof in het district Haifa op 19 juli 2016.
Barghouti heeft sinds april 2016 een feitelijk reisverbod, ogenschijnlijk gebaseerd op de claim door de staat dat het “centrum van zijn leven niet in Israel is”. Israelische ministers en officiële woordvoerders  hebben echter expliciet Barghouti’s mensenrechtenactivisme genoemd als het echte motief achter het anti-democratisch reisverbod.
Aangezien het Israelische Ministerie van Binnenlandse Zaken er niet in is geslaagd de noodzakelijke juridische stappen te ondernemen die vereist zijn alvorens besloten kan worden Barghouti’s reisdocument niet te vernieuwen, stelde Barghouti’s advocaat, Gila Barzili, aan het hof voor dat het Ministerie het reisdocument in ieder geval tijdelijk zou moeten vernieuwen totdat voldaan is aan die vereisten. De openbare aanklager accepteerde dat voorstel. Lees verder

Israel gebruikt Caterpillar graafmachine in buitengerechtelijke executie

Israelische bezettingstroepen hebben een Caterpillar graafmachine gebruikt voor een buitengerechtelijke executie van een Palestijnse man, met gebruikmaking van de zogenaamde snelkookpan procedure waarbij bouwmachines worden ingezet als wapens.
Caterpillar, gevestigd in Peoria, Illinois in de VS, is al lang een doelwit van boycot en desinvesteringscampagnes wegens het verkopen van materiaal dat Israel inzet bij mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden, waaronder de sloop van huizen en de bouw van nederzettingen op bezet Palestijns land.
Laat op dinsdagavond 27 juli, trokken Israelische strijdkrachten samen in Surif, een dorp bij bij Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever, en vielen ze een huis aan waar ze Muhammad al-Faqih belegerden. De Israeli’s sloopten uiteindelijk het grootste deel van het huis tijdens de zeven uur durende belegering, terwijl al-Faqih nog binnen zat. Lees verder

MAPPING MY RETURN, een Palestijnse memoire, door Salman Abu Sitta

Op 10-jarige leeftijd verloor Salman Abu Sitta zijn thuis in het dorp al Ma’in dicht bij Beersheva, waar hij in 1937 werd geboren. Zijn familie vluchtte naar de Gazastrook, destijds een dunbevolkt gebied, waar stromen Palestijnse vluchtelingen komend vanuit alle windrichtingen nu een onderkomen zochten onder bomen en afdaken, later tenten, niet wetend hoe het verder moest.
Salman studeerde af in Cairo, en werkte als ingenieur in verschillende landen: Koeweit, Engeland, Canada, en Jemen. Hij beschrijft in zijn boek de belangrijke rol die goed-opgeleide Palestijnen speelden in de opbouw van de Golfstaten. Maar vooral ook hoe diep de verbanning van huis en haard ingreep in hun leven. Nooit konden ze “naar huis”, maar tegelijkertijd bestond hun hele leven uit contact houden met thuis.
Als kind snapte Salma Abu Sitta niet wie die vreemde vijand was die schijnbaar uit het niets was gekomen om zijn leven te verwoesten. Ook op 79-jarige leeftijd kan hij het nog niet bevatten. Nergens in de geschiedenis, zag hij zo’n vastberaden, vooraf geplande en aanhoudende uitroeiing  van een volk, met uitwissing van hun geografie en geschiedenis, terwijl de hele wereld toekeek. Lees verder

Staat van Beleg: Overzicht juli 2016


In een eerdere nieuwsbrief hebben wij onze abonnees laten kennismaken met de werkgroep Staat van Beleg. DocP zal de maandelijkse rapportages van Staat van Beleg via deze nieuwsbrief helpen verspreiden. De maand juli 2016 laat een schokkende lijst van maar liefst 607 mensenrechtenschendingen zien.
Staat van Beleg streeft ernaar iedere maand een ander aspect van de bezetting van Palestina onder de aandacht te brengen. Deze keer nam de SvB culturele aangelegenheden onder de loep. Staat van Beleg toont elf voorbeelden van hoe Israël culturele en journalistieke vrijheden belemmert en de rechten schendt van schrijvers/poëten, een filmmaker, een circustrainer, een astrofysicus, vredesactivisten en een fotojournalist. Lees verder

Oproep van Europarlementsleden aan de Europese Unie om het recht op boycot te ondersteunen

Meer dan 30 Europarlementsleden (MEPs) hebben Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Commissie van de Europese Commissie, opgeroepen maatregelen te nemen ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting m.b.t. de BDS beweging. Ook roepen zij op om Omar Barghouti, mede-oprichter van de Palestijnse BDS beweging, de status van mensenrechtenverdediger te verlenen. (BDS: Boycot, Desinvesteren, Sancties).
Hoewel de ondertekenaars verschillend denken over de BDS beweging hebben zij gezamenlijk hun bezorgdheid geuit over ‘de toegenomen pogingen om pleitbezorgers van BDS het zwijgen op te leggen en te onderdrukken’ en de EU opgeroepen te ‘garanderen dat er geen maatregelen genomen zullen worden met als doel om de vrijheid van meningsuiting over het Midden Oosten en BDS in te perken.
Nu Israel er niet in is geslaagd de groeiende steun aan en de gevolgen van de BDS beweging te dwarsbomen heeft het een ongeëvenaarde antidemocratische campagne gelanceerd om Palestijnse verslaggeving te doen verstommen en het oproepen tot BDS te verbiedenLees verder

Palestijnen gebruiken Pokémon Go om de dagelijkse onderdrukking onder de aandacht te brengen

De smartphonehype Pokémon Go wordt op een unieke manier ingezet om aandacht te vragen voor de situatie van Palestijnen die onder de Israelische militaire bezetting leven. Hoewel het spel officieel nog niet is uitgebracht in de bezette gebieden slaagden handige gebruikers er in om het systeem te omzeilen en de app al te gebruiken.
Een gebruiker twitterde een afbeelding van Pikachu, één van de Pokemon’s wezentjes, tussen het puin van een verwoest gebouw met vermelding van zijn gezondheidstoestand als “DOOD”.
Het bijschrift luidde: “Zo ziet #PokemonGo er uit in Gaza, Palestina. Lees verder2 opmerkingen:

 1. Benali heeft gelijk.
  De NRC en de Stichting Pers & Prent kunnen na dit Berufsverbot met een
  gerust hart fuseren onder de naam Der Stürmer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij gebrek aan ... kan iemand even een objectieve en neutrale cartoon maken van deze idiotenstichting die in een gesticht gehuisvest van zich laat horen? Bij voorkeur hein de kort, volgens de logica zeg maar! https://www.youtube.com/v/Bmgqjz_qX4Y

   Verwijderen