Doorgaan naar hoofdcontent

Derk Sauer. Fraude

Media-ondernemer Derk Sauer verdacht van fraude in Rusland

Derk Sauer
Derk Sauer © ANP
De Nederlandse Paroolcolumnist en media-ondernemer Derk Sauer wordt in Rusland verdacht van betrokkenheid bij bedrijfsfraude. Dat meldden lokale media op basis van documenten van de Russische justitie.
Volgens Sauer zijn de beschuldigingen uit de lucht gegrepen en passen ze in de campagne om de onafhankelijke journalistiek in Rusland de kop in te drukken. "Het is totale kletskoek'', zei hij woensdagmiddag tegen het ANP. Sauer was tot vorig jaar directeur van het Russische mediabedrijf RBK.

Op 30 april schreef Sauer in zijn wekelijkse column in Het Parool dat na een publicatie over de Panama Papers op de voorpagina van de krant, 350 agenten van de geheime dienst het moederbedrijf dat de krant publiceert binnenvielen. "Volgens het Kremlin was er geen verband tussen de invallen en RBK; het zou om een belastingzaak gaan. Maar in Moskou is het een publiek geheim dat het Kremlin de eigenaar van RBK - Michail Prokhorov - wil straffen. Hij heeft in de ogen van de autoriteiten 'zijn' journalisten 'te veel ruimte' gegeven."

Fraude
De fraude zou hebben plaatsgevonden rond een aandelentransactie in 2014 door RBK. Behalve Sauer worden onder anderen ook de huidige topman en de financieel directeur van RBK onderzocht door de Russische autoriteiten.

"Het is de klassieke manier om kritische en onafhankelijke media verdacht te maken'', stelde Sauer. "RBK wordt al ruim twee jaar onder druk gezet en dit is de volgende stap.''

Tv-zender
In de ogen van Sauer is inmiddels sprake van een lastercampagne tegen RBK, dat onder meer een zakenkrant, een zakelijke tv-zender en een nieuwswebsite bestiert. "Er zijn tal van voorbeelden te noemen van pogingen om ons zwart te maken, maar we zijn er altijd in geslaagd onafhankelijk te blijven functioneren.''

Sauer heeft tegenwoordig een hoge functie bij Onexim, het moederbedrijf van RBK. Onexim is de investeringsmaatschappij van de Russische miljardair Michail Prochorov.

Een woordvoerder van Onexim zei tegen het ANP op de hoogte te zijn van de berichten over het fraudeonderzoek, maar wilde verder geen commentaar geven. Bij een veroordeling voor georganiseerde fraude kan de straf in Rusland oplopen tot tien jaar cel.
http://www.parool.nl/buitenland/media-ondernemer-derk-sauer-verdacht-van-fraude~a4298940/

Reacties

 1. Misschien dat dit Parool-bericht in de Israelische pers de nuances vindt die
  de proleet Sauer momenteel zo van node heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Info links Derk Sauer:
  http://www.counterpunch.org/2015/05/08/no-more-regurgitation-from-the-moscow-times/
  Van dezelfde schrijver: http://johnhelmer.net/?p=124
  http://www.theguardian.com/media/2009/jun/05/alexander-lebedev-russian-journalists
  Russisch: http://www.rospres.com/showbiz/4401/
  http://www.economist.com/node/244865 (laatste 2 alinea's)

  I don't regret smuggling guns for the IRA, says media tycoon
  http://www.independent.ie/irish-news/i-dont-regret-smuggling-guns-for-the-ira-says-media-tycoon-29259868.html

  Sauer: "Since most businesses are run by the mafia, they are influencing the media."
  https://www.questia.com/newspaper/1P2-33397954/mafia-thwarts-golden-age-of-russian-media-journalists

  In 2004 al:
  Anglo-American publishing venture accused of money laundering in Russia
  http://russiajournal.com/node/17795

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…