Doorgaan naar hoofdcontent

De Nederlandse MSM

Nederlandse media vermijden opnieuw het woord ‘terreur’ bij aanslag in Italië

Een 28-jarige Italiaan met extreemrechtse ideeën opende gisteren het vuur op willekeurige migranten in de stad Macerata en verwondde daarbij zes mensen, waarvan er één in kritieke toestand verkeerd. Dat het een terroristische aanslag was, staat inmiddels als een paal boven water. Toch werd deze aanslag in de media uitgelegd als een ‘schietpartij’, ‘poging tot doodslag’ en ‘wraak-actie’, het woord terrorisme werd opnieuw duidelijk vermeden door onze media. Hoe lang blijven Nederlandse journalisten nog doorgaan met deze absurde manier van berichtgeving? 
Het begint er steeds meer op te lijken dat de Nederlandse media niet willen dat ze nog vertrouwd worden door hun lezers. De huidige manier van berichtgeving zorgt ervoor dat de kritische, onderzoekende burgers hun vertrouwen verliezen, en de nietsvermoedende nieuwslezer een scheef wereldbeeld ontwikkelt, met alle gevolgen van dien.
De Italiaan die gisteren vanuit een auto op willekeurige migranten schoot, is de 28-jarige Luca Traini. Volgens italiaanse media toont hij geen berouw, en volgens een woordvoerder van de Italiaanse justitie was hij “kalm en vastberaden”. Traini werd kort na de aanslag opgepakt. Hij zou in het verleden banden hebben gehad met neonazi- en fascistische groeperingen. Op een politiefoto is te zien dat Traini een tatoeage van een neonazi-teken op zijn hoofd heeft en een Italiaanse vlag rond zijn nek heeft geknoopt. De politie heeft bij hem thuis een exemplaar van Mein Kampf gevonden. Allemaal aanwijzingen die erop wijzen dat het een terroristische aanslag was. Toch werd het beestje niet bij de naam genoemd.
‘Wraak’
Nederlandse media schrijven dat Traini mogelijk wraak wilde nemen voor de moord op een vrouw van 18. De hoofdverdachte in die zaak is een man uit Nigeria. Traini kende haar niet, maar zou zich haar dood hebben aangetrokken. “Toen ik het verhaal van haar dood voor de zoveelste keer op de radio hoorde, heb ik mijn pistool uit mijn kluis gehaald“, zou hij tegen de politie hebben gezegd. Dit laat niet alleen de kracht van de media duidelijk zien, maar ook hoe belangrijk het is om als journalist de juiste redeneringen en woordkeuzen te blijven gebruiken. Zo zouden ook de daders van de terroristische aanslagen in Frankrijk en België geroepen hebben ‘Dit is voor Syrië’. Toch werden die aanslagen (terecht) als terroristisch aangemerkt, en niet als ‘wraakactie’. Waarom deze dan wel?
Gevolgen
We hebben het al eerder gemeld, maar blijkbaar is herhaling nodig omtrent dit onderwerp: De Nederlandse journalist hoort dit liever niet, maar een scheef wereldbeeld kan uiteindelijk leiden tot radicalisme, extremisme en zelfs terrorisme. Een terroristische daad gebeurt vanuit een politieke of religieuze ideologie. Welke dat is moet (normaal gesproken) voor de berichtgeving niet uitmaken. Toch merken we een duidelijk verschil in de Nederlandse kranten wanneer de terrorist een ‘extreemrechtse’ extremist blijkt te zijn.
De agenda’s van ‘islamitische’ extremisten verschillen weinig van de ‘extreemrechtse’ extremisten, iets wat journalisten niet (willen) inzien.
Beide groepen zien de werkelijkheid niet in dat moslims en niet-moslims (of migranten en niet-migranten) gewoon vredig samen kunnen leven en beide gebruiken het bestaan van de andere om hun eigen verdraaide wereldbeeld te rechtvaardigen. Journalisten (en extremisten) kijken dwars door de realiteit heen, en praten enkel over een ‘gepolariseerde’ samenleving. Of beter gezegd: ze zien liever een gepolariseerde samenleving. Dat scheve wereldbeeld wordt verspreid door middel van scheve berichtgeving en vervolgens bevestigd door terreuraanvallen, gepleegd door beide kanten. Dit fenomeen wordt ook wel ‘self-fulfilling prophecy’ genoemd. De slachtoffers hiervan zijn helaas altijd onschuldige burgers.

Reacties

  1. Bint merkt op: Ondertussen doet de Volkskrant Adriaan Venema werd tot moes geslagen door neo-nazi's. De VK maakt daarvan: "..dat de publicatie hemzelf op kritiek kwam te staan"

    In het kader van 'Een Nazi is ook maar 'n mens'?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Conservatoren, kunst & art-directors in de polder over Pyke Koch (fascistoïde sympathiën)... 'You can choose what story you want to hear'

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…