• All governments lie, but disaster lies in wait for countries whose officials smoke the same hashish they give out.

 • I.F. Stone

dinsdag 28 juni 2016

De Journalistieke Hoerigheid van de VPRO

Rutte is de eerste zittende premier die aanschuift als Zomergast

Door: Kristel van Teeffelen, Nienke Schipper − 27/06/16, 18:32

De eerste zittende premier die aanschuift in het tv-programma Zomergasten. VVD'er Mark Rutte kan het op zijn lijstje bijschrijven. Daarop prijkt al het voorgaan van het eerste Nederlandse Correspondents Diner, een Amerikaanse traditie waar Rutte begin dit jaar zijn collega's en de pers op de hak nam.
Zomergasten is een stuk serieuzere televisie. In het drie uur durende live-programma kiest de gast tv- en filmfragmenten uit en wordt daarover geïnterviewd door presentator Thomas Erdbrink. Mark Rutte is de eerste van de zes gasten die de VPRO deze week bekend maakt.

Hij moest er wel even over nadenken voordat hij ja zei, zegt Jurgen van Uden, eindredacteur bij het VPRO-programma. "Maar dat hebben wij ook gedaan." Afspraken over taboe-onderwerpen zijn er volgens hem niet gemaakt.

Dilemma
Verschillende politici gingen Rutte voor - waaronder Ronald Plasterk en Dries van Agt. In de 28 jaar dat het programma bestaat was het alleen nog nooit een zittende premier. Het is volgens Van Uden altijd een dilemma of je iemand vraagt die nog midden in zijn verantwoordelijkheid zit, of die er op terug kan kijken. "Voor beide is iets te zeggen. In dit geval is het wel spannend om een zittende premier te hebben van een land waar het redelijk goed lijkt te gaan, maar iedereen altijd wel wat te klagen heeft."

Maar ook een politicus in een tijd dat er verkiezingen aankomen. Gaan we op 4 september kijken naar samenvatting van het VVD-partijprogramma? Van Uden: "We zijn geen Buitenhof. Rutte zal fragmenten laten zien die hem persoonlijk hebben geïnspireerd. Dat betekent alleen niet dat alle VVD-ideologie buiten de uitzending wordt gehouden."

Bovendien heeft de eindredacteur het volle vertrouwen dat presentator Thomas Erdbrink - bekend als correspondent in Iran - voorkomt dat de premier vooral zijn bekende gezicht laat zien. "Hij is een goede interviewer. Gedreven en nieuwsgierig. Rutte kiest de fragmenten, maar het is aan Thomas om het gesprek daarover te sturen."


Wat kunnen we verwachten van Zomergast Mark Rutte?
Waar houdt premier Rutte van als hij een avondje voor de TV hangt? Kijkt hij alleen actualiteitenprogramma's, of maakt hij zich af en toe ook schuldig aan een 'quilty pleasure'?

De Britse komedieserie 'Yes, minister' werd door het destijds verse kamerlid Pieter Omzicht ooit aangetroffen in de auto van Rutte. Als de premier voorkeur heeft voor politiek en Britse humor, dan kunnen we ook series verwachten als 'The Thick Of It' waarin op een satirische manier de interne werking van de Britse regering op de korrel wordt genomen.

In RTL Late Night biechtte de premier op een zwak te hebben voor 'foute actiefilms' zoals MadMax. De post-apocalyptische jaren-tachtigfilm vliegt het testosteron de kijker om de oren met spektakelscenes vol brullende motoren en vlammenwerpers. Was de premier verheugd met het vervolg dat vorig jaar in de bioscopen kwam: MadMax: Fury Road? En zou de premier ook fan zijn van de Mission Impossible filmreeks?

5 opmerkingen:

 1. .......dat was uiteindelijk te verwachten ........een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ....maar was te verwachten met een onverschillige eindredacteur Jurgen van Uden,was ooit redacteur bij RTL's Barend en van Dorp ........
   Zomergasten al jarenlang in een neerwaardse spiraal......

   Verwijderen
 2. Dr Freek Vonk's (second nature media )Wilde Wereld Niveau Een bekroonde VPRO serie (de gouden stuiver uitgereikt door K3). Terwijl hij wegscheurt in een Toyota om de kleintjes bij Albert Heijn en hun moeders ;) te verwennen met 3D dino's onder het uitoepen van ooh en aah en Maar misschien houdt Mark wel echt van jongetjes en is het ook niet de taak van de VPRO om zich af te vragen waarom de beste man niet kan kiezen tussen voor de klas staan of de baas te spelen over het volk. Stelt u zich Jan Wolkers voor en hoe hij 'm zou hebben verbeeld? Of zou hij wellicht onwaardig zijn bevonden? Misschien is de VPRO ook dood zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het beste van de geldgeile biologische opgewonden staat bij de VPRO beleef alles Nederlandse Crocodile Dundee: Laterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  Identiteitsloze biologen met sexapeal verstaan de tijdsgeest en maken de behoefte waar de VPRO om verlegen zit.
  Vooral het politiek correcte tegen stropers en het vooral niet over de bio-industrie daaraan gekoppelde geweldige risico voor volksgezondheid, klimaat en het voortbestaan van, niet gedomesticeerde & niet voor consumptie geschikte, soorten maakt vekwikkelijke indruk en draagt bij aan zijn charismatische onpersoonlijkheid die het mogelijk maakt dat hij zich thuis voelt in elk commercieel klimaat zoals het een succesvol verkoper betaamt. Je moet er toch niet aan denken dat figuren als Lucas Reijnders, Midas Dekkers George Monbiot en soortgelijke biologen onze kinderen bijbrengen wat belangrijk is aan de natuur, daar zouden ze maar depressief van worden! Kijk naar Mark Rutte die heeft ook veel problemen maar ziet overal toekomst en lacht ook de hele godganse tijd met heel af en toe een intermezzo over verdrietige bijkomstigheden. Het leven dient beleefd en de VPRO die is de beleefdste geworden. Fijn hé

  BeantwoordenVerwijderen