Doorgaan naar hoofdcontent

De Journalistieke Hoerigheid van de VPRO

Rutte is de eerste zittende premier die aanschuift als Zomergast

Door: Kristel van Teeffelen, Nienke Schipper − 27/06/16, 18:32

De eerste zittende premier die aanschuift in het tv-programma Zomergasten. VVD'er Mark Rutte kan het op zijn lijstje bijschrijven. Daarop prijkt al het voorgaan van het eerste Nederlandse Correspondents Diner, een Amerikaanse traditie waar Rutte begin dit jaar zijn collega's en de pers op de hak nam.
Zomergasten is een stuk serieuzere televisie. In het drie uur durende live-programma kiest de gast tv- en filmfragmenten uit en wordt daarover geïnterviewd door presentator Thomas Erdbrink. Mark Rutte is de eerste van de zes gasten die de VPRO deze week bekend maakt.

Hij moest er wel even over nadenken voordat hij ja zei, zegt Jurgen van Uden, eindredacteur bij het VPRO-programma. "Maar dat hebben wij ook gedaan." Afspraken over taboe-onderwerpen zijn er volgens hem niet gemaakt.

Dilemma
Verschillende politici gingen Rutte voor - waaronder Ronald Plasterk en Dries van Agt. In de 28 jaar dat het programma bestaat was het alleen nog nooit een zittende premier. Het is volgens Van Uden altijd een dilemma of je iemand vraagt die nog midden in zijn verantwoordelijkheid zit, of die er op terug kan kijken. "Voor beide is iets te zeggen. In dit geval is het wel spannend om een zittende premier te hebben van een land waar het redelijk goed lijkt te gaan, maar iedereen altijd wel wat te klagen heeft."

Maar ook een politicus in een tijd dat er verkiezingen aankomen. Gaan we op 4 september kijken naar samenvatting van het VVD-partijprogramma? Van Uden: "We zijn geen Buitenhof. Rutte zal fragmenten laten zien die hem persoonlijk hebben geïnspireerd. Dat betekent alleen niet dat alle VVD-ideologie buiten de uitzending wordt gehouden."

Bovendien heeft de eindredacteur het volle vertrouwen dat presentator Thomas Erdbrink - bekend als correspondent in Iran - voorkomt dat de premier vooral zijn bekende gezicht laat zien. "Hij is een goede interviewer. Gedreven en nieuwsgierig. Rutte kiest de fragmenten, maar het is aan Thomas om het gesprek daarover te sturen."


Wat kunnen we verwachten van Zomergast Mark Rutte?
Waar houdt premier Rutte van als hij een avondje voor de TV hangt? Kijkt hij alleen actualiteitenprogramma's, of maakt hij zich af en toe ook schuldig aan een 'quilty pleasure'?

De Britse komedieserie 'Yes, minister' werd door het destijds verse kamerlid Pieter Omzicht ooit aangetroffen in de auto van Rutte. Als de premier voorkeur heeft voor politiek en Britse humor, dan kunnen we ook series verwachten als 'The Thick Of It' waarin op een satirische manier de interne werking van de Britse regering op de korrel wordt genomen.

In RTL Late Night biechtte de premier op een zwak te hebben voor 'foute actiefilms' zoals MadMax. De post-apocalyptische jaren-tachtigfilm vliegt het testosteron de kijker om de oren met spektakelscenes vol brullende motoren en vlammenwerpers. Was de premier verheugd met het vervolg dat vorig jaar in de bioscopen kwam: MadMax: Fury Road? En zou de premier ook fan zijn van de Mission Impossible filmreeks?

Reacties

 1. .......dat was uiteindelijk te verwachten ........een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ....maar was te verwachten met een onverschillige eindredacteur Jurgen van Uden,was ooit redacteur bij RTL's Barend en van Dorp ........
   Zomergasten al jarenlang in een neerwaardse spiraal......

   Verwijderen
 2. Dr Freek Vonk's (second nature media )Wilde Wereld Niveau Een bekroonde VPRO serie (de gouden stuiver uitgereikt door K3). Terwijl hij wegscheurt in een Toyota om de kleintjes bij Albert Heijn en hun moeders ;) te verwennen met 3D dino's onder het uitoepen van ooh en aah en Maar misschien houdt Mark wel echt van jongetjes en is het ook niet de taak van de VPRO om zich af te vragen waarom de beste man niet kan kiezen tussen voor de klas staan of de baas te spelen over het volk. Stelt u zich Jan Wolkers voor en hoe hij 'm zou hebben verbeeld? Of zou hij wellicht onwaardig zijn bevonden? Misschien is de VPRO ook dood zeg maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het beste van de geldgeile biologische opgewonden staat bij de VPRO beleef alles Nederlandse Crocodile Dundee: Laterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  Identiteitsloze biologen met sexapeal verstaan de tijdsgeest en maken de behoefte waar de VPRO om verlegen zit.
  Vooral het politiek correcte tegen stropers en het vooral niet over de bio-industrie daaraan gekoppelde geweldige risico voor volksgezondheid, klimaat en het voortbestaan van, niet gedomesticeerde & niet voor consumptie geschikte, soorten maakt vekwikkelijke indruk en draagt bij aan zijn charismatische onpersoonlijkheid die het mogelijk maakt dat hij zich thuis voelt in elk commercieel klimaat zoals het een succesvol verkoper betaamt. Je moet er toch niet aan denken dat figuren als Lucas Reijnders, Midas Dekkers George Monbiot en soortgelijke biologen onze kinderen bijbrengen wat belangrijk is aan de natuur, daar zouden ze maar depressief van worden! Kijk naar Mark Rutte die heeft ook veel problemen maar ziet overal toekomst en lacht ook de hele godganse tijd met heel af en toe een intermezzo over verdrietige bijkomstigheden. Het leven dient beleefd en de VPRO die is de beleefdste geworden. Fijn hé

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Geert Mak Pleit Nu Voor Vriendschap met Rusland

Ik kwam zojuist mijn oude vriend, de bestseller-auteur en mainstream-opiniemaker Geert Mak in de regen op straat tegen. Na elkaar te hebben begroet, vertelde Geert mij dat hij van oordeel is dat Europa zo snel mogelijk met Rusland om de tafel moet gaan zitten, om de opgelopen spanningen te deëscaleren. De VS heeft heel andere belangen dan 'wij,' aldus Mak, die benadrukte dat de macht van 'onze' Atlantische bondgenoot ingrijpend aan het afnemen is. Kortom, ik hoorde wat ikzelf al enige jaren op mijn weblog schrijf. Opvallend hoe een Nederlandse opiniemaker binnen zo'n betrekkelijk korte tijd zo wezenlijk van oordeel kan veranderen.  Immers, Mak’s gevaarlijke anti-Rusland hetze was een treffend voorbeeld van zijn opportunisme. Mei 2014 beweerde op de Hilversumse televisie de zogeheten ‘chroniqueur van Amsterdam, Nederland, Europa en de VS,’ dat er sprake was van een 'Russische gevaar,’ aangezien ‘meneer Poetin’ aan ‘landjepik’ deed en dat de Russische president d…

America Has Been at War 93% of the Time Since 1776

America Has Been at War 93% of the Time – 222 out of 239 Years – Since 1776 By Washington's Blog Global Research, December 26, 2017 Washington's Blog 20 February 2015 Region:  Theme: 

Native American Rape Survivors

A sign marks the entrance to White Earth Indian Reservation in Mahnomen County, Minn. (J. Stephen Conn / CC 2.0) WHITE EARTH RESERVATION, Minn.—Candice (not her real name) awoke with a start. Someone was pulling down her sweatpants. It was a male friend. “Stop!” she shouted. He kept groping her. She kicked him and he fell off the bed. She dashed out of the bedroom, tripping and tumbling down the stairs. Gripped with fear, she heard his footsteps behind her in the dark and forced herself to stand upright as she staggered out to the porch. Candice was still intoxicated. She got into her car and drove into a ditch. A white police officer pulled up. She struggled to hold back tears as she told him about the attempted rape. All the officer saw was a drunk and disorderly Native American woman. He dismissed Candice’s report of sexual assault as a lie she had made up to avoid getting a DUI. He did not take her to the hospital for a forensic exam. The sexual assault was not recorded in his pol…