zaterdag 7 oktober 2023

Hamas Slaat Ten Slotte Terug

 

NOS Nieuws

Bijlezen: wat er nu bekend is over de aanval van Hamas op Israël

Het is oorlog tussen Israël en Hamas, opnieuw. De aanval van Hamas op Israël kwam vanochtend onverwachts en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. De belangrijkste gebeurtenissen tot nu toe én de reacties daarop vatten we hieronder samen.

De escalatie

  • De Palestijnse militante organisatie Hamas vuurt in de vroege ochtend vanuit de Gazastrook zeker 2000 raketten af op doelen in Israël.
  • Hamas-leden dringen Israël binnen vanuit de Gazastrook. In het zuiden van het land maakten ze onder meer Israëlische tanks buit. Ook dringen ze een legerbasis binnen. Israël lijkt totaal verrast.

Dit zijn beelden van vanochtend:

Eerste beelden van de raketaanval op Israël
  • Op meerdere plekken worden Israëliërs aangevallen. Onder meer uit de plaats Sderot komen later beelden waarop veel lichamen op straat te zien zijn.
  • Een onbekend aantal Israëliërs wordt gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook. Op andere video's die op sociale media rondgaan zijn ogenschijnlijk Hamas-terroristen te zien die dode Israëlische militairen tonen. 

Dit zijn geverifieerde beelden van Israëliërs die ontvoerd worden door Palestijnse militanten:

Beelden van ontvoerde Israëlische burgers door Hamas
  • In de middag zijn er berichten van gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas. Onder meer in Sderot en kleinere plaatsen in de buurt van de grens met Gaza worden schoten gemeld.
  • Israël voert in de loop van de dag al luchtaanvallen uit op Hamas-doelen in de Gazastrook, de thuisbasis van de militante organisatie. Ook daar vallen doden.
  • Aan Israëlische zijde zijn tot nu toe 100 doden bevestigd. Meer dan 900 mensen zijn gewond geraakt. Het aantal gegijzelde burgers en militairen is niet bekend.
  • Aan Palestijnse kant worden zeker 198 doden gemeld.

De strijd concentreert zich rond de grens met de Gazastrook, in het zuiden van Israël:

De reacties

  • De Israëlische premier Netanyahu spreekt in de ochtend zijn burgers toe. "We zijn in oorlog", zegt hij. Hij spreekt van een moordzuchtige verrassingsaanval en zegt dat Hamas "een ongekend hoge prijs" zal betalen.
  • Hamas laat ook van zich horen: leider Ismail Haniya noemt de aanval een strijd van eer, weerstand en waardigheid, gericht tegen de "vijand die Gaza bezet". Later zegt een Hamas-woordvoerder dat de operatie ook een boodschap is aan Arabische landen die de banden met Israël hebben genormaliseerd. Die ontwikkeling is Hamas een doorn in het oog. "Het is een vijandige staat en we moeten ze tegenhouden."

Netanyahu: 'We zijn in oorlog'

  • President Biden (VS) heeft Israël de steun van Amerika toegezegd. Hij waarschuwt ook andere vijanden van Israël om de situatie niet verder op de spits te drijven.
  • Demissionair premier Rutte spreekt ook van een ongekende aanval. "Israël heeft het volle recht om zich hiertegen te verdedigen."

Het vervolg

  • Onzeker is wat er de komende uren en dagen gebeurt. Duidelijk is wel dat Israël hard gaat terugslaan, waarschijnlijk al komende nacht.
  • In Israël groeit intussen de kritiek op de autoriteiten. Hoe konden zij de aanval niet zien aankomen?

1 opmerking:

Rene Westermann zei

Premier Mark Rutte zegt:

"Israël heeft het volle recht om zich hiertegen te verdedigen."

(1) Waar haalt hij het gore lef vandaan, temeer daar hij de rode loper voor die
schoft van een Netanyahu durfde uit te rollen.

(2) De u welbekende Balfour Declaration van 2 november 1917 dient aan stukken
gescheurd te worden, om vervolgens in de prullenbak gedeponeerd te worden. Dit
vod papier opgesteld door het Verenigd Koninkrijk.
Dit was mede het startschot voor een totalitaire joodse staat. Hoogste tijd dat
de joodse staat Israël niet langer erkend wordt. Zal ik deze mededeling ook bij
Esther Voet van het Nieuw Israelistisch Weekblad kenbaar maken?

Caitlin Johnstone: Opposition to the Gaza genocide is a major problem for the empire.

  Caitlin Johnstone @caitoz Opposition to the Gaza genocide is quickly moving from the right thing to do to the cool thing to do, which is a...