Een Nederlandse journalist ter plaatse in Oekraïne heeft een dringende boodschap voor de westerse wereld: stop met het geloven van het nepnieuws en de eindeloze leugens die door de reguliere media worden opgediend.

Volgens Sonja van den Ende, een onafhankelijke journalist uit Rotterdam, Nederland, liegen de reguliere media “onophoudelijk over alles om hun eigen agenda uit te voeren.”

In tegenstelling tot mainstream media-hacks die verslag doen van de oorlog vanuit hun comfortabele binnenstedelijke omroepstudio’s in westerse hoofdsteden, doet Van den Ende verslag vanuit Oekraïne en kijkt ze toe met haar eigen ogen hoe de Russische militaire operatie zich op de grond ontvouwt.

Van den Ende zegt dat er “slechts een handvol” westerse journalisten aanwezig zijn in de hotspot van Donbass, Oekraïne, terwijl de westerse mainstream pers “nepnieuws verspreidt” over de Oekraïense crisis met dezelfde sjablonen die het eerder gebruikte in Irak, Afghanistan en Syrië.

Gedesillusioneerd door de leugens van de reguliere media, reisde Van den Ende naar de afgescheiden regio’s van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk en werd een ingebedde verslaggever bij het Russische leger om te zien wat er werkelijk gebeurt in Oekraïne.

Het geluid van beschietingen en explosies maakt haar niet langer bang. Zeven jaar geleden werkte Van den Ende in Syrië, maanden voordat de Russen op verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad ingrepen en ISIS vernietigden, waardoor het tij van de burgeroorlog keerde. Ze zegt dat de parallellen tussen de westerse mainstream media-aandacht voor de Syrische en de Oekraïense conflicten opvallend zijn.

“Ze liegen continu over van alles om hun eigen agenda uit te voeren”, zegt Van den Ende. “Net als in Syrië was president Assad ‘de moordenaar’ en nu is president Poetin ‘de slager’. Ze hebben dit script jarenlang gebruikt in Irak, Venezuela en andere landen die zich niet aan hun agenda houden; ze hebben een  “bad guy” nodig. Maar ze (de media) zijn niet eens ter plaatse, ze kunnen niet oordelen. Slechts een handvol journalisten uit het Westen zijn hier: Graham Philips, Patrick Lancaster, Anne-Laure Bonnel en ik.”

Dit is niet de enige opvallende parallel, aldus de Nederlandse journalist. Ze heeft de aandacht gevestigd op de valse rapporten van Kiev en de “false flag”-operaties, waaronder de beruchte Snake Island-hoax, de hype over de vermeende “aanval” van Rusland op de kerncentrale van Zaporozhye (NPP), het nu ontkrachte verhaal van de “aanval” van Rusland op een Mariupol ziekenhuis, en de meest recente Bucha provocatie.

Van den Ende zegt dat Oekraïense claims en desinformatie van de westerse media lijken op valse vlaggen door jihadisten in Syrië en de geënsceneerde “gasaanvallen” van de Witte Helmen.

Ze herinnert zich specifiek de chemische provocatie van 4 april 2017 in Khan Sheikhun, Idlib, die werd ontkracht door onderzoeksjournalisten, waaronder de Pulitzerprijs-winnende journalist Seymour Hersh.

“In Bucha gebeurde hetzelfde”, zegt de Nederlandse journalist. “Veel getuigen zeggen dat het Russische leger op 30 maart vertrok. Zelfs het Oekraïense leger dat op 1 april binnenkwam, rapporteerde niet over lijken op straat. Dat gebeurde op 3 april, aldus de westerse media. Er is ook bewijs dat de lichamen witte armbanden hadden, het teken van het Russische leger, de soldaten dragen ze. Dus de soldaten doden de Russische Oekraïners? Echt niet.”

Oekraïens neonazisme is geen mythe

Van den Ende sprak met veel Oekraïense burgers terwijl zij over Donbass reisde. Ze zegt dat bijna iedereen het regime van Zelensky in Kiev veroordeelde voor het verbieden van de Russische taal en het beroven van veel culturele en binnenlandse mensenrechten.

“De meerderheid van de mensen met wie ik sprak, was erg blij dat de Russische speciale-operatie is begonnen”, zegt de Nederlandse journalist. “Natuurlijk wil niemand geweld en oorlog, maar ze lijden al acht jaar onder de oorlog, het bloedbad en de vernietiging door de Oekraïense troepen. Het ergste waren de nazi-bataljons, die samen met het reguliere leger vochten.”

Oekraïens neonazisme is geen mythe, benadrukt Van den Ende. Toen ze in 2016 en 2017 de Oekraïense havenstad Odessa bezocht, merkte ze het fascistische sentiment op dat zich sinds de Tweede Wereldoorlog over het land verspreidt.

De ideologische opvolgers van Stepan Bandera, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN), de 14e SS-Vrijwilligersdivisie “Galicië” en het Nachtigall Bataljon gingen ondergronds tijdens de Sovjetperiode. Na vele jaren zijn deze krachten echter weer uit de schaduw gekomen en nu gebruiken de VS, het VK en de EU ze om Oekraïne te destabiliseren, zegt ze.

Sonja van den Ende zegt dat de westerse media “onophoudelijk over alles liegen om hun eigen agenda uit te voeren”.

De manier waarop deze westerse geopolitieke actoren de nazi’s gebruiken, lijkt sterk op de manier waarop Obama ISIS gebruikte om Syrië te destabiliseren en Assad ten val te brengen, zegt de journalist.

Volgens Van den Ende heeft de minderheid van neonazi’s, na het uitvoeren van een staatsgreep in 2014 in Oekraïne, de macht gegrepen en de afgelopen acht jaar het grootste deel van het oostelijke deel van het land geterroriseerd met behulp van wrede methoden in de stijl van de nazi’s.

Eindelijk beschermd voelen

Het Westen probeert voortdurend Rusland de schuld te geven van alle schade die is toegebracht aan Oekraïense dorpen en steden. Oost-Oekraïense ooggetuigen zeggen echter dat de meeste vernietiging in de burgergebieden is veroorzaakt door het terugtrekkende Oekraïense leger en neonazistische formaties, waaronder de beruchte Azov-bataljons, aldus de Nederlandse journalist. Naast het gebruik van civiele faciliteiten als schild, zou het Oekraïense leger zonder onderscheid de posities hebben beschoten die ze hadden verlaten en aan de Russische troepen hadden afgestaan.

Om haar punt te illustreren beschrijft Van den Ende de beschieting van een ziekenhuis in Volnovakha, in de Volksrepubliek Donetsk. Het gebouw werd niet vanuit de lucht gebombardeerd, maar aangevallen met granaten en raketten, zegt ze, daarbij verwijzend naar een inwoner van Volnovakha.

“Het Westen beweert dat het door de Russen is gebombardeerd, maar zoals een dame me vertelde, dat ze daar haar hele leven heeft gewerkt, en dat Oekraïense militairen in het ziekenhuis waren ingekwartierd – de faciliteit en haar huis, dat naast het ziekenhuis stond hebben vernietigd.”

Volgens de Nederlandse journalist worden Oost-Oekraïners zeer goed behandeld door het Russische leger en krijgen ze op de meeste locaties regelmatig humanitaire hulp. Bovendien zegt de lokale bevolking dat ze zich eindelijk beschermd voelen, voegt ze eraan toe.

Hevige gevechten tussen de Oekraïense strijdkrachten en neonazistische bataljons aan de ene kant en de door Rusland gesteunde DPR- en LPR-milities aan de andere kant hebben veel huizen verwoest. De mensen van Donbass hebben echter niet opgegeven, benadrukt de journalist.

“Zoals een vrouw zei: ‘We zijn sterk, we kunnen het herbouwen, voor onze kinderen en kleinkinderen, om vrede te hebben'”, merkt Van den Ende op.

Verliest Rusland de informatieoorlog?

Sommige waarnemers suggereren dat Rusland de informatieoorlog met het Westen aan het verliezen is. De Westerse Big Media-machine werkt dag en nacht met de steun van Big Tech, terwijl de meeste Russische nieuwszenders in de westerse landen ofwel gecensureerd of volledig tot zwijgen zijn gebracht.

“Nee, Rusland is de informatieoorlog niet helemaal aan het verliezen”, stelt Van den Ende. “Ik denk dat het aan ons, het handjevol westerlingen, is om de meerderheid van de westerlingen wakker te maken die nog steeds slapen en dag na dag worden gebombardeerd met nepnieuws en verzonnen verhalen.”

Men moet bedenken dat dit conflict in de eerste plaats wordt aangewakkerd door de westerse politici, zegt de Nederlandse journalist. Volgens haar deed het Westen precies hetzelfde in Syrië, maar verloor het die oorlog uiteindelijk.

De wereld verandert en het westerse establishment moet zich volgens Van den Ende nog verzoenen met de opkomende multipolaire wereldorde. Ze merkt op dat de Russische president Vladimir Poetin het begin van deze verandering schetste in zijn toespraak in München in 2007.

Hoewel globalistische elites er destijds voor kozen zijn woorden te negeren, wordt het nu duidelijk dat een unipolaire Nieuwe Wereldorde voorgoed voorbij is, concludeert de journalist.

https://www.worldunity.me/nederlandse-journalist-in-donbass-westerse-media-liegen-over-wat-er-in-oekraine-gebeurt/