maandag 9 oktober 2023

De Zionistische Mythen. Les 3

Drieëndertig jaar geleden interviewde ik Yehoshua Harkabi over zijn boek Israël’s Fateful Decisions (1988).  Als voormalig hoofd van de Israëlische Militaire Inlichtingen Dienst die van binnenuit wist door welke ideologie de zionisten gemotiveerd worden, schreef de oud generaal: 

Niet alleen heeft de politiek van een bepaalde groep leiders Israël een pijnlijke erfenis nagelaten, maar achter de fiasco’s waaraan ze zich schuldig hebben gemaakt, gaat een gevaarlijk en bedrieglijk wereldbeeld schuil… Internationale betrekkingen in de moderne betekenis berusten op de opvatting van gelijkwaardigheid tussen de verschillende politieke entiteiten. Deze opvatting van gelijkheid is het judaïsme vreemd. Het Joodse denken verdeelt de wereld in tweeën: het Joodse volk versus de niet-Joden… Het zich bewust zijn van de valkuilen van etnocentrisch denken is belangrijk voor een volk als de Joden, wier zelfbeeld maar al te snel hun visie op de betrekkingen tussen henzelf en de rest van de wereld vervormt… Geen enkele factor bedreigt Israëls toekomst zozeer als de overtuiging van het eigen gelijk… Naar mijn mening vormt de eigendunk een groter gevaar voor Israël dan het antisemitisme… Zelfkritiek is noodzakelijk om… de overtuiging van het eigen gelijk te neutraliseren, een overtuiging die voorkomt uit een fundamentele joodse houding,

aldus Harkabi, die daarbij onder meer verwees naar het Joods messianisme. Als hoogleraar geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en  aan Princeton University in de Verenigde Staten waarschuwde hij in zijn boek dat: 

de crisis waar de natie voor staat allesomvattend [zal] zijn. Het zal bitter zijn omdat velen zullen moeten toegeven dat zij in een fantasiewereld hebben geleefd.   

Het interview met professor Harkabi kunt u lezen in mijn boek De oneindige oorlog (2009).

De Israelisch Britse emeritus hoogleraar Avi Shlaim, die internationale betrekkingen aan de Universiteit van Oxford doceerde  formuleerde het op zijn beurt aldus: 

The terms in which Netanyahu and his right-wing colleagues frame the conflict with Hamas is a mixture of half-truths, outright lies, deliberate deception and mind-boggling double-standards.

Lord Bebo
‼️🚨🇵🇸🇮🇱 Immediate aftermath of a strike on Gaza. -> So many civilians
0:02 / 1:27





Geen opmerkingen:

"Shalom, Shalom from the children of Gaza"

  Syrian Girl  @Partisangirl BREAKING "Shalom, Shalom from the children of Gaza" - Israeli Mossad agent and businessman Ziv Kippe...