woensdag 12 juli 2023

Israelische bejaarden moeten jaren cel in voor dood Syrische pakketbezorger

OM: Israelische bejaarden moeten jaren cel in voor dood Syrische pakketbezorger

10 juli 2023, 16.41 uur · Aangepast 10 juli 2023, 19.15 uur · Door Celine Sulsters

In het voorjaar van 2022 werden de 73-jarige verdachte met de Israëlische en Litouwse nationaliteit (Zeev J.), en 72-jarige verdachte met de Israëlische en Poolse nationaliteit (Lech T.) aanhouden. Telefoongegevens van de verdachten lieten zien dat zij het slachtoffer en zijn vriendin al geruime tijd in de gaten hielden.

Eerwraak

De verdachten zwijgen tot nu toe over het motief, maar de familie denkt dat het met eerwraak te maken heeft en zei in de rechtbank dat Anas al langer werd bedreigd. De familie zegt gebroken te zijn door de moord. Anas' broer en moeder hebben er psychische klachten aan overgehouden.

Tekst gaat door onder de tweet.

Het OM heeft verschillende straffen tegen de bejaarde verdachten geëist, omdat uit het politieonderzoek blijkt dat zij een iets andere rol hebben gehad. De 72-jarige verdachte zou zich vooral bezig hebben gehouden met het observeren van het slachtoffer en het gebruik van verschillende huurvoertuigen, trackers en telefoons.

De politie heeft niet vast kunnen stellen dat hij betrokken was bij de daadwerkelijke moord, maar het OM rekent hem wel aan dat hij 'de aanmerkelijke kans' heeft aanvaard dat het slachtoffer zou worden doodgeschoten. Tegen hem is daarom 14 jaar cel voor medeplichtigheid geëist. 

Lichaam in bus getild 

De 73-jarige is volgens de politie tijdens de moord wél op de plaats delict geweest. "Hij heeft de locatie doorgegeven aan de latere schutter, hij heeft het lichaam in de bus getild en de bus naar Amsterdam-Noord heeft gereden." Dat blijkt uit DNA-sporen op de kleding van het slachtoffer, zijn eigen verklaring en een opgenomen gesprek. Tegen deze verdachte is 18 jaar cel geëist. Over twee weken wordt uitspraak gedaan in de zaak. 

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/321760/om-bejaarden-moeten-jaren-cel-in-voor-doden-syrische-pakketbezorger



Geen opmerkingen:

Studenten eisen terugtrekken van alle fondsen uit Israëlische instellingen

  Studenten veroordelen politieoptreden, lichten eisen toe De groep betogende studenten van de UvA heeft een persbericht gedeeld waarin ze u...