vrijdag 14 juni 2024

Gebruik van Oekraïne sinds 1948


Gebruik van Oekraïne sinds 1948


De VS voeren al bijna acht decennia operaties uit met extremisten uit Oekraïne om Rusland te ondermijnen. Het heeft ons op de drempel van nucleaire vernietiging gebracht. 

Botsingen in Kiev tijdens de staatsgreep van februari 2014. (Mstyslav Chernov/Unframe/http://www.unframe.com/Wikimedia)

By Jo Lauria
Speciaal voor consortiumnieuws

TDe Verenigde Staten hebben Oekraïne al bijna 80 jaar gezien als het podium voor hun ooit geheime en steeds openlijkere oorlog met Rusland.  

Na jaren van waarschuwingen en sinds 2008 gesprekken over toetreding van Oekraïne tot de NAVO, heeft Rusland twee jaar geleden teruggevochten. Nu geen van beide partijen zich terugtrekt, wordt Oekraïne steeds meer een brandpunt dat tot een nucleaire oorlog zou kunnen leiden.  

Het Westen denkt dat Rusland bluft. 

Maar de doctrine stelt dat als Rusland voelt dat zijn voortbestaan ​​wordt bedreigd, het zijn toevlucht kan nemen tot kernwapens. In plaats van deze waarschuwingen serieus te nemen, opent de NAVO roekeloos corridors voor een grondoorlog tegen Rusland in Oekraïne; Frankrijk zegt dat het een coalitie van landen aan het samenstellen is om aan de oorlog deel te nemen, ondanks dat Rusland zegt dat Frankrijk of welke andere NAVO-strijdmacht dan ook eerlijk zou zijn.  

Onlangs zei Joe Biden in Parijs dat Rusland heel Europa wil veroveren, maar Khariv niet eens kan innemen. Het is dit soort opruiende onzin, gecombineerd met het toestaan ​​dat Oekraïne NAVO-wapens op Russisch grondgebied afvuurt, dat ons allemaal in gevaar brengt. 

Het gevaar begon zich vele jaren geleden op te bouwen, maar bereikt nu een climax.  

De Amerikaanse relatie met Oekraïne en zijn extremisten, om Rusland te ondermijnen, begon na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog namen eenheden van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN-B) deel aan de Holocaust, doden minstens 100,000 Joden en Polen.  

Mykola Lebed, een topassistent van Stepan Bandera, de leider van de fascistische OUN-B, werd na de oorlog gerekruteerd door de CIA, volgens een rapport uit 2010. studies door het Amerikaanse Nationale Archief. 

Lebed was de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van een Banderitische regering in ballingschap, maar hij brak later met Bandera omdat hij als dictator optrad. Het Counterintelligence Corps van het Amerikaanse leger noemde Bandera ‘extreem gevaarlijk’, maar zei dat hij ‘werd gezien als de spirituele en nationale held van alle Oekraïners…’ 

Allen Dulles van de CIA vraagt ​​de Amerikaanse immigratiedienst om Lebed ondanks moordveroordeling opnieuw toegang te verlenen tot de VS. (Uit Hitlers schaduw. Klik om te vergroten.)

In plaats van Bandera was de CIA, ondanks zijn fascistische achtergrond, geïnteresseerd in Lebed. Ze plaatsten hem in een kantoor in New York City van waaruit hij namens de organisatie sabotage- en propagandaoperaties in Oekraïne tegen de Sovjet-Unie leidde.  

Het onderzoek van de Amerikaanse overheid zegt:

“CIA-operaties met deze Oekraïners begonnen in 1948 onder het cryptoniem CARTEL, dat al snel veranderde in AERODYNAMIC. … 

Lebed verhuisde naar New York en verwierf de status van permanent ingezetene en vervolgens het Amerikaanse staatsburgerschap. Het behoedde hem voor moord, stelde hem in staat met Oekraïense emigrantengroepen te spreken en stelde hem in staat terug te keren naar de Verenigde Staten na operationele reizen naar Europa. 

Eenmaal in de Verenigde Staten was Lebed het belangrijkste aanspreekpunt van de CIA voor AERODYNAMIC. CIA-handlers wezen op zijn ‘sluwe karakter’, zijn ‘relaties met de Gestapo en... Gestapo-training’ [en] het feit dat hij ‘een zeer meedogenloze operator’ was.

De CIA werkte samen met Lebed aan sabotage- en pro-Oekraïense nationalistische propaganda-operaties in Oekraïne tot de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991. 

“De relatie van Mykola Lebed met de CIA duurde de hele Koude Oorlog”, aldus het onderzoek. “Terwijl de meeste CIA-operaties waarbij oorlogsdaders betrokken waren, een averechts effect hadden, vergrootten de operaties van Lebed de fundamentele instabiliteit van de Sovjet-Unie.” 

Wordt voortgezet tot en na de Oekraïense onafhankelijkheid

Bandera-monument in Lvov. (wikimapia.org)

De VS hielden dus heimelijk de Oekraïense fascistische ideeën levend binnen Oekraïne totdat op zijn minst de Oekraïense onafhankelijkheid was bereikt. 

Mykola Lebed, Bandera's oorlogshoofd in Oekraïne, stierf in 1998. 

Hij ligt begraven in New Jersey en zijn papieren bevinden zich bij het Oekraïense onderzoeksinstituut van de Harvard Universiteit, zo blijkt uit de studie van het Amerikaanse National Archives.  

De opvolger van de OUN-B in de Verenigde Staten stierf echter niet met hem. Het werd omgedoopt tot het Oekraïense Congrescomité van Amerika (UCCA). IBT.

“Halverwege de jaren tachtig was de regering-Reagan doordrenkt met UCCA-leden. Reagan verwelkomde [Yaroslav] Stetsko, de leider van de Banderisten die toezicht hield op de massamoord op 1980 Joden in Lviv, persoonlijk in het Witte Huis in 7,000.” IBTgerapporteerd.  "Naar aanleiding van de ondergang van het regime van [Viktor] Janoekovitsj [in 2014], de UCA hielp organiseren bijeenkomsten in steden in de VS ter ondersteuning van de EuroMaidan-protesten”, meldde het. 

Dat is een direct verband tussen de door de VS gesteunde Maidan-staatsgreep van 2014 tegen een democratisch gekozen Oekraïense regering en het Oekraïense fascisme uit de Tweede Wereldoorlog. 

[Zien: De tijdlijn van Oekraïne vertelt het verhaal

Sinds 2014 hebben de VS aangedrongen op een aanval op de Russisch sprekenden in Oost-Oekraïne, die de staatsgreep hadden afgewezen, en de NAVO begon Oekraïense troepen te trainen en uit te rusten. Gecombineerd met gesprekken sinds 2008 over toetreding van Oekraïne tot de NAVO, reageerde Rusland na jaren van waarschuwing.  

Meer dan twee jaar na de Russische interventie, waarbij Oekraïne duidelijk de oorlog verliest, zullen de westerse leiders vrijwel alles doen om hun politieke huid te redden, omdat ze te veel op de overwinning in Oekraïne hebben ingezet. Luister niet naar hen. Ze hebben een Westen nodig dat de gevaren waarmee we worden geconfronteerd ontkent. 

Zoals president John F. Kennedy zei in zijn American University uit 1963 toespraak:

“Bovenal moeten kernmachten, terwijl ze onze eigen vitale belangen verdedigen, die confrontaties afwenden die een tegenstander voor de keuze brengen tussen een vernederende terugtocht of een nucleaire oorlog. Het volgen van een dergelijke koers in het nucleaire tijdperk zou slechts een bewijs zijn van het bankroet van ons beleid – of van een collectieve doodswens voor de wereld.”

De wereld wordt misschien wakker als het te laat is – nadat kernraketten al zijn gaan vliegen.   

Om de wereld te helpen informeren over de gevaren die voor ons liggen

Joe Lauria is hoofdredacteur van Consortium Nieuws en voormalig VN-correspondent voor Thij Wall Street Journal, Boston Globe, en andere kranten, waaronder De Montreal Gazette, de Londense Daily Mail en De Ster van Johannesburg. Hij was onderzoeksjournalist voor de Sunday Times uit Londen, een financieel verslaggever voor Bloomberg News en begon zijn professionele werk als 19-jarige stringer voor The New York Times. Hij is de auteur van twee boeken, Een politieke Odyssee, met senator Mike Gravel, voorwoord door Daniel Ellsberg; En Hoe ik verloor van Hillary Clinton, voorwoord door Julian Assange.

Geen opmerkingen:

Run Ukrainians. Flee to Holland! Let the Rich Die

@MyLordBebo Western taxes pay the salaries of these butchers, who beat and force civilians into the army. Inhumane… Post vertalen 1:14 p.m...