donderdag 11 april 2024

Boycot-actie bij Eurovision in Concert in Amsterdam

 


Van: BDS Nederland <dorien@docp.nl>
Verzonden: Tuesday, April 9, 2024 12:13:12 PM
Aan: Rene Westermann <rw_ut_nl@hotmail.com>
Onderwerp: Protest bij Eurovision in Concert in Amsterdam, 200+ kunstenaars tekenen open brief Joost Klein en meer cultureel nieuws
 
View in browser

Zaterdag 13 april: Boycot-actie bij Eurovision in Concert in Amsterdam

Zaterdag 13 april, van 16u30 – 19u30

Johan Cruyffboulevard – het plein tussen AFAS live en de Arena

Amsterdam Zuidoost, station Bijlmer Arena

Eurovision in Concert is al jaren de grootste pre-party van het songfestival in Europa. Deze editie zullen maar liefst 30 van de 37 landen hun inzending van 2024 al uitvoeren in AFAS Live in Amsterdam. Fans en pers uit heel Europa komen naar Amsterdam om hun songfestivalfavorieten voor het eerst live in actie te zien.

In deze tijd van genocide is verantwoording dringend nodig. De weigering van het Eurovisie Songfestival om Israël uit te sluiten stelt Israël in staat om het Eurovisie Songfestival schaamteloos te misbruiken. Israël verdoezelt zijn oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid met liedjes over inclusie, diversiteit en gelijkheid onder de slogan van het Eurovisie Songfestival: “United by music”. Het Eurovisie Songfestival biedt zo culturele dekking voor Israëls massamoord op tienduizenden Palestijnen.

De Eurovisie fans vormen een hechte en unieke gemeenschap verbonden door diversiteit en inclusiviteit.

In deze geest zullen we de deelnemers en het publiek dat aanwezig is bij Eurovision in Concert op 13 april vragen om gehoor te geven aan dePalestijnse oproep en Eurovisie 2024, het festival van de hypocrisie, te boycotten. We zullen in stijl aanwezig zijn met muziek, zang en flyers.

Wilt u bijdragen aan de kosten daarvan? Dat kan via de knop hieronder.

Ja, ik doneer

Al meer dan 200 artiesten en kunstenaars ondertekenden de open brief! 

Artiesten, kunstenaars, musici, schrijvers, dichters, acteurs: sluit aan en teken ook!

Teken hier de open brief aan jullie collega, onze nationale kandidaat, Joost Klein, met het dringende verzoek om af te zien van deelname:

(let op: alléén mensen werkzaam in de creatieve sector en je moet ingelogd zijn met een google-account om te kunnen tekenen, in onze vorige nieuwsbrief stond helaas een ontoegankelijke versie maar deze werkt)

Ja, ik teken!

Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 16 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten.

Eurovisiesongfestival geeft Israël toch het podium. Onder de slogan “United by music” biedt het Israël een dekmantel voor genocide en de kans zich voor te doen als een land dat streeft naar de eenheid, inclusiviteit en gelijkheid, waar het Eurovisiesongfestival voor zegt te staan.

Palestijnen dringen er daarom bij alle nationale deelnemers en kijkers op aan om het festival te boycotten.

Zowel in Nederland als in Spanje en Engeland stuitte het Seret Film Festival op protest. In Barcelona annuleerde een bioscoop in februari alle voorstellingen en in Engelandweigeren een bioscoopketen en filmhuizen nog langer ruimte te bieden aan het festival. Het festival zal daar in mei in geminimaliseerde vorm plaats moeten vinden.  In Nederland is het festival twee keer uitgesteld omdat bioscopen en filmhuizen geen zin hadden in Israel-promotie ten tijde van genocide. Seret film festival dreigt daarmee dan ook te verdwijnen.

In de kanttekening verscheen dit artikel over ons protest tegen het Seret Film Festival in de Balie: 

BDS boos op De Balie vanwege Israëlisch filmfestival

BDS Nederland vindt het hoogst ongelukkig dat De Balie het omstreden filmfestival faciliteert, terwijl andere theaters en sponsors in Amsterdam het event nu boycotten, vanwege de bloedige oorlog in Gaza. Ook de gemeente Amsterdam sponsort het filmfestival dit jaar niet langer. ‘De Balie moet niet meewerken aan de Israëlische propagandaoorlog en geen podium bieden aan een festival dat gefinancierd wordt om oorlogsmisdaden te verbloemen en Israël af te spiegelen als een progressief en democratisch land’, schrijft BDS Nederland in zijn brief aan De Balie. ‘Dat is artwashing van genocide.’

Morgenavond vindt het filmfestival plaats in De Balie. Dorien Ballout van BDS Nederland vertelt de Kanttekening dat haar organisatie, de antizionistische Joodse organisatie Erev Rav en de Internationale Socialisten zullen demonstreren voor het gebouw. ‘Dit filmfestival is onderdeel van de Israëlische pr-machine, die in het leven is geroepen om de Israëlische oorlogsmachine en de mensenrechtenschendingen te verdoezelen. En nu vindt het plaats terwijl het aannemelijk is dat er in Gaza een genocide wordt gepleegd en de Palestijnen daar met de hongerdood worden bedreigd. De Balie is een voorvechter van het vrije woord. Heel mooi, maar waar is de stem van de mensen uit Gaza? Hun vrije woord wordt door Israël ontnomen.’

Leer hier het hele artikel.

Ja, ik doneer

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI) is in 2004 gestart om bij te dragen aan de strijd voor Palestijnse vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid. Het pleit voor een boycot van Israëlische academische en culturele instellingen vanwege hun diepe en aanhoudende medeplichtigheid aan Israëls ontkenning van de Palestijnse rechten die zijn vastgelegd in het internationaal recht.

PACBI is een van de oprichters van het Palestijnse BDS National Committee (BNC), en heeft tot taak toezicht te houden op de academische en culturele boycotaspecten van BDS.

De BNC, inclusief PACBI, zet zich in voor de vrijheid van meningsuiting zoals bepaald in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten van de Verenigde Naties (ICCPR) en verwerpt als zodanig in principe boycots van individuen op basis van hun mening of identiteit (zoals burgerschap, ras, geslacht of religie).

Richtlijnen voor de culturele boycot - een samenvatting 

Israël gebruikt cultuur openlijk als een vorm van propaganda om zijn regime van bezetting, kolonialisme en apartheid over het Palestijnse volk te verdoezelen of te vergoelijken. Net zoals Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivisten internationale kunstenaars, schrijvers en culturele instellingen hadden opgeroepen om Zuid-Afrika cultureel te boycotten, dringt PACBI er bij internationale culturele werkers en culturele organisaties, waaronder vakbonden en verenigingen, op aan om te boycotten en/of te werken aan de annulering van evenementen, activiteiten, overeenkomsten of projecten waarbij Israël, zijn lobbygroepen of zijn culturele instellingen betrokken zijn.

Internationale podia en festivals wordt gevraagd om financiering en elke vorm van sponsoring van de Israëlische regering af te wijzen.

Dit is een boycot van Israëlische culturele instellingen, niet van Israëlische individuen. BDS richt zich op medeplichtigheid, niet op identiteit. De culturele boycot van Israël moet doorgaan totdat Israël voldoet aan de drie eisen van de BDS-oproep. Israëlische culturele instellingen kunnen voorkomen dat ze het doelwit zijn van de boycot als ze voldoen aan de drie eisen van de BDS-oproep en een einde maken aan alle vormen van steun voor Israëlische schendingen van het internationaal recht.

In het bijzonder dringt PACBI aan op een boycot van:

  • Optredens en tentoonstellingen in Israël
  • Alle medeplichtige Israëlische culturele instellingen
  • Culturele producten die in opdracht zijn gemaakt door een officiële Israëlische instantie of een niet-Israëlische instantie die Israël promoot
  • Evenementen en activiteiten die worden gesponsord door een officiële Israëlische instantie of een medeplichtige instelling
  • Normalisatie Projecten
  • Onderzoeksmissies die worden gesponsord door Israël, Israëlische instellingen of lobbygroepen

Lees hier meer:

De culturele boycot van Israel: Alles wat je moet weten - BDS Nederland

Cultural Boycott | BDS Movement

https://bdsnederland.nl/argumenten-voor-een-culturele-boycot-van-israel

Ja, ik doneer

Met een maandelijkse donatie help je ons de continuïteit van ons werk te garanderen

Deel deze nieuwsbrief!
facebooktwitter

De geweldloze BDS-beweging voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid wordt gesteund door de absolute meerderheid in de Palestijnse samenleving. BDS verwerpt alle vormen van racisme en discriminatie.



Geen opmerkingen:

VT Condemns the ETHNIC CLEANSING OF PALESTINIANS by USA/Israel $ 280 BILLION US TAXPAYER

  VT Condemns the ETHNIC CLEANSING OF PALESTINIANS by USA/Israel $ 280 BILLION US TAXPAYER DOLLARS INVESTED since 1948 in US/Israeli Ethnic ...