zondag 30 juli 2023

Hoe de EU van Rusland Verloor

 - Not our war/stop the propaganda

Beheerder
  
OUD ARTIKEL MAAR NOG STEEDS ACTUEEL. In de eerste weken van de Russische invasie van Oekraïne werd er in de westerse media volop gespeculeerd dat de dagen van Vladimir Poetin geteld waren. Maar nu lijkt het er steeds meer op dat hij nog veel steun geniet, en stevig in het zadel blijft zitten, schrijft Alexander Hill Professor of Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Calgary.
Volgens veel commentatoren zouden de nooit geziene westerse sancties de Russische economie snel op de knieën dwingen. De inbeslagnames van boten en bezittingen zouden Russische oligarchen tegen het regime van Poetin doen keren.
Ook de Russische bevolking zou spoedig de economische pijn van sancties voelen en niet bereid zijn het groeiende dodental in Oekraïne te accepteren.
Toename in populariteit
Maar voorlopig bleek er van dat scenario geen sprake, en er zijn ook geen tekenen dat het zich in de nabije toekomst zal voltrekken.
Russische opiniepeilingen lijken zelfs op een toename van Poetins populariteit te wijzen. De steun voor de oorlog op zich is niet zo hoog als zijn algemene goedkeuringscijfer, maar hij kan nog steeds rekenen op meerderheid.
Bovendien is de Russische economie verrassend robuust gebleken. Dat is voor een groot deel zelfs te danken aan de sancties die net bedoeld waren om haar te schaden. Door zichzelf Russische olie en in mindere mate gas te ontzeggen, droegen Europese landen bij aan een stijging van de olie- en gasprijzen, en een flinke bonus voor de Russische schatkist. https://www.knack.be/.../waarom-poetin-nog-altijd-veel.../
Stan van Houcke
Stan van Houcke
je stelt: 'Zelensky was gevraagd om de levens van zijn landgenoten op te offeren, zodat de Verenigde Staten en de NAVO hem waardig zouden vinden om lid te worden van hun club' het gaat hier om het begrip 'landgenoten.' zelensky heeft ook het israelisch paspoort. hij woont in een land waar hij vele miljoenen heeft opgestreken, en waar anderhalf miljoen joden zijn vermoord. zijn loyaliteit is vooral en bovenals met zichzelf, zoals blijkt uit het feit dat hij naar schatting 350.000 'landgenoten' heeft opgeofferd voor de belangen van het westers neoliberalisme. hij heeft talloze landhuizen in het westen. wat bedoel je met 'landgenoten'?
  • Beantwoorden
  • Delen

Bernard Claeys
Auteur
Beheerder
Conclusie bij KNACK: Poetin had als sterke man een zekere mate van orde gebracht na de chaos. Veel Russen verwelkomden die, ook al verdwenen een aantal democratische elementen van het regime-Jeltsin. Voor de meeste Russen had het liberalisme “westerse stijl” niet het soort leven opgeleverd dat hen werd beloofd door de hervormingsgezinden na de instorting van de Sovjet-Unie.
Ook nu zijn er tekenen dat veel Russen – ook wie geboren is na de ineenstorting van de Sovjet-Unie – veel zaken belangrijker vinden dan democratie en westers politiek liberalisme. De relatieve economische stabiliteit en orde die onder het Poetin-regime werd geboden, heeft grote aantrekkingskracht.
De westerse sancties hebben ongetwijfeld veel Russen getroffen. Maar de algemene en ongekende aard van westerse sancties – en westerse hypocrisie bij de behandeling van Rusland – voeden tegelijk Poetins verhaal dat het Westen Rusland wil onderdrukken.
Kortom: het Westen heeft het Poetin gemakkelijk gemaakt om zich op te werpen als verdediger van de Russische belangen.
Bij gebrek aan voor de hand liggende alternatieven voor Poetin is nu eigenlijk alleen zijn gezondheid een significante potentiële bedreiging voor zijn heerschappij. En de recente speculaties over zijn slechte gezondheid lijken op weinig of geen echt bewijs te zijn gebaseerd.
We kunnen er dus redelijkerwijs van nagaan dat Poetin nog een tijdje blijft.




Geen opmerkingen:

Israel was booed off stage

  https://twitter.com/Terrence_STR/status/1788615204651364429 Nieuwe posts bekijken Gesprek General Strike  (Terrence Daniels) @Terrence_STR...