zaterdag 7 augustus 2021

Zeg maar quatsch tegen de Quad


Zeg maar quatsch tegen de Quad

Een tijd geleden maakten de Britse en Amerikaanse media veel heisa betreffende een bijeenkomst van een serie landen die men dan maar de Quad noemde, het waren India, Australië, Japan en de Verenigde Staten. Het moest een expliciet tegen China gerichte alliantie worden die China eindelijk onder de knoet kon houden. In tegenstelling tot Trump is president Joe Biden immers naarstig op zoek naar bondgenoten voor zijn oorlog tegen China. 

Joe Biden - 1

Terwijl president Donald Trump niet echt op zoek ging naar bondgenoten voor een oorlog tegen China gaat zijn opvolger Joe Biden wel intensiever op zoek naar partners voor die oorlog. Zonder echter veel resultaat. Ondanks de enorme druk van Washington nemen praktische alle vazalstaten als Nederland en Zuid-Korea een zeer aarzelende toon aan. 

China is economisch nu eenmaal te machtig en bovendien beseft iedereen dat de VS haar oppermacht verloren heeft. De meeste van die vazallen hebben trouwens vanuit het verleden meer dan een stevig eitje met de VS te pellen. 

Illusionaire wereld en Quad

Martin Wolf, hoofdeconoom van The Financial Times, had er zelfs een groot opiniestuk voor over waarin hij via de statistieken over de koopkrachtpariteit van het IMF toonde hoe machtig dit bondgenootschap wel was. Zelfs met Rusland erbij was China een dwerg opperde hij en dus moesten de leiders in Beijing hun mond houden. De VS heerste als steeds over de wereld. 

Een klassiek voorbeeld van Britse arrogantie en vooral ook van wishful thinking. Toen deze topvergadering van de Quad dan achter de rug was baarde die een piepklein muisje dat al bij de geboorte dood was. 

Men ging de andere landen in de wereld vanuit India als het ware overspoelen met goedkope vaccins. Waarna India kort nadien zijn grootste aanval ooit met covid kreeg. Wat men nu de Deltavariant noemt. Over China in de slotverklaring echter geen woord. 

En zelfs al is India ‘s werelds grootste producent van vaccins toch bleef het nadien hier stil. In The Financial Times verschenen er hierover nadien geen ‘succesverhalen’ meer. Martin Wolf & co zwegen. Ook alle met hun wensen in tegenstrijd zijnde feiten worden door hen doodgezwegen. Fantasierijke verhalen zijn er om te worden onderhouden. 

Maar dat de verhalen rond een machtige Quad die China knock-out ging slaan alleen gebaseerd waren op sfeerschepperij en het bouwen van een illusoire wereld had elke goede geostrateeg zo kunnen voorspellen. 

De Quad, een in wezen informele groep van landen zonder enige structuur, is slechts een van de vele organisaties die de voorbije decennia in het Verre-Oosten zijn opgericht. Hoeveel belang je er moet aan hechten is dan ook de vraag. 

India

Zo koopt India het Russische luchtafweersysteem S400 tot woede van de VS die, klassiek, hierover tegen haar ‘bondgenoot’ al sancties uit haar kast haalde. Alsof dat iets zou uithalen.

S-400

Het Russisch luchtafweersysteem S400 wordt geroemd om zijn kwaliteiten en wordt na Turkije ook door India aangeschaft. De S400 toont dat de Russische legerhervormingen succesvol zijn. En de Syrische oorlog gaf Rusland de gelegenheid om haar nieuw wapentuig in de praktijk ook te testen. Ideaal. En voor zover men kan zien waren die tests succesvol. 

Ook ging een Indisch oorlogschip de voorbije maand op bezoek bij de jaarlijkse Russische vlootdagen in de havenstad Sint-Petersburg. Naast dan o.m. een Iraans oorlogschip die beiden dus vele duizenden kilometers ver vaarden om Rusland hun vriendschap te tonen. Wat qua symboliek kan tellen.

Maar dat is logisch. Sinds haar ontstaan heeft India steeds een politiek van niet-gebondenheid gevoerd en wil het daarom met iedereen zoveel mogelijk bevriend blijven. Zelfs met China. Reden waarom de VS mislukte toen het New Delhi voor haar anti-Chinese kar wou spannen. Een beetje kennis van het land had dat iemand als Martin Wolf zo geleerd. Maar waanideeën verspreiden was het plan. 

Maar dat lees je dus niet in onze klassieke media die niet verder kijken dan het verder verspreiden van propaganda en illusies. Wie wil weten hoe het er juist in bijvoorbeeld Hongkong aan toe gaat heeft aan kranten als de NRC en De Standaard of The Financial Times helemaal niets. Het is nepnieuws dat zij brengen.

De Hongkongse minister van Justitie Teresa Cheng werd op 15 november 2019 in hartje Londen tijdens een privaat bezoek gemolesteerd door een groep gemaskerden en diende met een gebroken arm gehospitaliseerd. 

Met de Londense politie die ondanks de officiële klacht en de beloften aan de lokale media weigerde naar die geweldpleging een onderzoek in te stellen. Las je er iets over in die kranten? Natuurlijk niet want het doorprikt het krantenverhaal over de goede betogers en de gemene Hongkongse regering. 

Nooit geziene groei

Azië wordt geconfronteerd met een nooit gezien fenomeen en dat is de enorme snelle groei van de Chinese economie. Die stelde veertig jaar terug op wereldschaal niets voor maar is nu ‘s werelds grootste en goed voor meer dan 20% van ‘s werelds koopkrachtpariteit tegen de VS die nog maar goed is voor 15%. 

Zo’n groei kan geopolitiek alleen maar voor grote gevolgen zorgen. Landen in de regio met ambities zoals Japan, Vietnam, Taiwan en Australië moeten zich of ze dat nu graag doen of niet hieraan aanpassen. China is tegenwoordig de grootste handelspartner van praktisch alle landen en de betrokken regeringen dienen dan ook hun buitenlands beleid hier op af te stemmen. 

En uiteraard veroorzaakt dat grote wrijvingen. Het superioriteitsgevoel van de blanke westerse landen wordt hier zwaar op de proef gesteld. Dat men niet meer zoals al meer dan tweehonderd jaar de eerste is maar in het beste geval tweedes wringt en geeft een extra stimulans aan het racisme tegen Aziaten en vooral Chinezen. 

Het is hierop dat de Britse en Amerikaanse propaganda inspeelt om de haatgevoelens tegen die nieuwe bijna uit het niets opgedoken Chinese concurrent te voeden tot het niveau dat Washington wil. 

Staatsveiligheid

Neem deze week het zoveelste verhaal van onze Staatsveiligheid die waarschuwde dat die Chinese smartphones een gevaar inhouden voor spionage. En toen een paar jaar terug een Belgische handelsdelegatie uit China terugkwam wist diezelfde Staatsveiligheid de buitenwereld eveneens te verwittigen voor Chinese spionage via smartphones.

DSC_0847

De haven van Zeebrugge (foto) trok zoals alle andere Europese havens Chinese investeerders aan. Als het grootste exporterende land is het voor Beijing essentieel op zoveel mogelijk zeehavens vaste voet aan de grond te krijgen. 

Zelfs de spoorwegen ontsnappen niet aan de interesse van de Chinese reus. China neemt na tweehonderd jaar van neergang en Europese bezetting haar plaats in de wereld terug in. En niemand zal hen stoppen. 

Dat smartphones en computers het favoriete speelterrein vormen voor criminele bendes en veiligheidsdiensten is in wezen publieke kennis sinds de schokkende onthullingen van Edward Snowden over de activiteiten van de Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ. Waar de Nederlandse AIVD trouwens aan meewerkte. 

Apple geneert zich zelfs niet eens meer en stelde in het openbaar (!) dat ze de telefoons van al haar klanten continu ging scannen. Zoeken naar kinderporno beweert het bedrijf. Van excuses gesproken. Waarbij The Financial Times vandaag overal in politieke westerse kringen positieve reacties noteerde. 

Recent nog was er het verhaal van het Israëlische privaat bedrijf NSO die blijkbaar toeliet dat haar technologie zelfs de telefoons van de Franse president afluisterde. En neen geen enkele westerse veiligheidsdienst waarschuwde hiervoor publiek, en dus ook onze Staatsveiligheid niet. 

Die bespioneerde beleidsmakers zoals dus Emanuel Macron en Charles Michel, voorzitter van de Europese ministerraad, wisten zo te zien zelfs van niets. NSO bestaat vooral uit ex-medewerkers van de Israëlische spionagediensten en dus kan je zo al rieken dat ook de Israëlische overheid hier meekijkt en luistert. Zij moet ook de uitvoervergunningen geven. 

Het toont dat onze Staatsveiligheid niet de veiligheid van ons land zit te bewaken maar gewoon in dienst van de VS in België aan politiek doet. Zowel de VS als China zijn belangrijke handelspartners van ons land en investeerden hier massaal. Pfizer in Puurs en Alibaba in Luik, Volvo/Geely in Gent en COSCO in Zeebrugge. 

Dat China de almacht van de VS over de wereld vernietigde is een probleem voor de VS, niet voor ons land. Integendeel want monopolisten zijn een maatschappelijk kwaad. Maar al lang is de grote vraag of onze veiligheidsdiensten wel zorgen voor onze veiligheid of voor de VS werken. 

Het recente schandaal in Denemarken toen men er het gevechtsvliegtuig F35 wou aankopen toont de harde realiteit. De Deense militaire veiligheid ging zelfs zo ver met het plezieren van de VS door de eigen bedrijven te bespioneren. Is dat geen landverraad? 

Hetzelfde verhaal uit het verleden met het ondergronds sabotagenetwerk Gladio welke in Italië en Luxemburg en mogelijks ook in België betrokken was bij terreuraanslagen. Ons parlement eiste de namen van diegenen die hiervan lid waren maar de militaire veiligheid weigerde gewoon die te overhandigen. 

De Britten en de Amerikanen kenden die namen wel maar ons parlement en regering mocht die niet eens kennen. Als dat geen bewijs is voor hun onbetrouwbaarheid en de machteloosheid van ons politiek personeel en de democratie? 

FE - Hoofdkwartier

Het hoofdkwartier van de Deense militaire veiligheidsdienst FE. Deze schrok er niet voor terug om de eigen Deense bedrijven te bespioneren zodat de VS haar F35 aan de regering in Kopenhagen kon verkopen. 

Denemarken was de eerste om die F35 te kopen zodat Nederland, nog zo’n trouwe vazal, dat makkelijker kon doen en men dan ook in België het licht op groen zette. Met als argument: de anderen hebben het al. De FE speelde dus een sleutelrol. De baas van die ‘veiligheidsdienst’ werd toen het uitlekte wel ontslagen. 

Jamestown Foundation

En de pers? Ach, die doet wat men van hen vraagt en speelt dat spel gewoon mee. Neem Guy Van Vlierden die bij Het Laatste Nieuws o.m. de oorlog in Syrië volgt en freelance medewerker is van de Amerikaanse Jamestown Foundation (1). Een organisatie die in 1984 is opgericht met steun van William Casey toen die onder president Ronald Reagan baas was van de CIA. 

Waarbij de Jamestown Foundation regelmatig teksten voor men ze publiceerde voorlegde aan de CIA en er ook een verlengstuk van lijkt. (2) Guy Van Vlierden riep in het verleden dan ook op om die Syrische jihadisten in Syrië aan de macht te brengen. De ‘gematigden’ dan natuurlijk. Die krijgen dan ook steun van de VS. Een oproep voor een tweede Libië!

Eenzelfde verhaal toen men in 2008 in de Chinese hoofdstad Beijing de Olympische Spelen organiseerde en op vraag van de Nederlandse AIVD zeven Nederlandse journalisten bereid waren er voor hen te spioneren. Het lekte in De Telegraaf uit maar hoeveel dergelijke feiten lekken niet uit? 

Dit soort toestanden zijn vermoedelijk dan ook het topje van de ijsberg en verklaart waarom ook onze berichtgeving soms waardeloos is. Wat in het plaatje niet past komt niet in onze media. Behoudens dan de occasionele uitzondering. 

Willy Van Damme

1) Guy Van Vlierden – Jamestown

2) Over de relatie tussen de Jamestown Foundation, de CIA en het Amerikaans militair complex zijn honderden artikels verschenen. Twee voorbeelden zijn: Jamestown Foundation – Militarist Monitor (militarist-monitor.org) en The Jamestown Foundation: A News Agency Made to Measure (voltairenet.org)

Voormalige bestuurders zijn o.m. gewezen vice-president Dick Cheney, voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Zbigniew Brzezinski en oud-CIA directeur James Woolsey. Er is ook een duidelijke link tussen Tsjetsjeense salafistische terreurgroepen en de Jamestown Foundation die hen jarenlang verdedigde als zijnde gewoon puur nationalisten en geen moslimextremisten. Christelijke feesten waren er onder hun bewind wel verboden.

De Amerikaan van Tsjetsjeense origine Tamerlan Tsarnaev, de bommenlegger gekend van de Boston Marathon van 15 april 2013, was aanwezig tijdens seminaries in de Georgische hoofdstad Tbilisi rond de regio georganiseerd door de Jamestown Foundation. Waarbij hij ook contacten had met salafistische terreurgroepen in de Kaukasus. Groepen die ook erg actief zijn in Syrië. De man overleefde de aanslag niet. 

https://willyvandamme.wordpress.com/2021/08/07/zeg-maar-quatsch-tegen-de-quad/



Geen opmerkingen: