zaterdag 3 juli 2021

More Israeli Terror

The Rights Forum
2 juli 2021

Beste lezer,

Opnieuw uitte de VN harde kritiek op Israëls voortgaande kolonisering van bezet Palestijns gebied. Secretaris-generaal António Guterres en Speciaal Coödinator voor het Midden-Oosten Vredesproces Tor Wennesland maanden Israël de uitbreiding van zijn kolonies (‘nederzettingen’) op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem direct te staken. Zij onderstreepten dat de kolonisering ‘een flagrante schending van het internationaal recht’ is.
 
Kolonisering Oost-Jeruzalem
Guterres en Wennesland reageerden op de goedkeuring door de Israëlische autoriteiten, afgelopen april, van de bouw van 540 woningen voor kolonisten in Har Homa, een illegale nederzetting met circa 21 duizend inwoners (2016) in het zuiden van bezet Oost-Jeruzalem. Daar zullen twee woontorens van dertig verdiepingen en drie torens van twaalf verdiepingen verrijzen. Ook zijn er een nieuwe weg, een grote openbare ruimte en ruimte voor verdere bebouwing gepland.
  
Tweestatenoplossing in rook op
De aanbesteding van de eerste fase leidde in november vorig jaar tot een harde aanvaring met de Europese Unie (EU). De Europese ophef was begrijpelijk, want met de uitbouw van Givat Hamatos zag zelfs de grootste optimist het perspectief op de tweestatenoplossing, de 25 jaar gekoesterde internationale formule voor vrede, in rook opgaan. Het project vormde een nog ontbrekende schakel in de barrière van nederzettingen die Israël bouwt om Oost-Jeruzalem te scheiden van het even zuidelijk gelegen Bethlehem en het hele zuidelijke deel van de Westelijke Jordaanoever. Daarmee wordt een Palestijnse staat die, naast de Gazastrook, de aaneengesloten Westoever en Oost-Jeruzalem omvat onmogelijk.

Knieval voor kolonisten
Deze week heeft de nieuwe Israëlische regering bovendien een 'compromis' gesloten met de kolonistenorganisatie achter de splinternieuwe kolonie Evyatar, die begin mei werd gesticht op land van de Palestijnse dorpen Beita, Qabalan en Yatma. Evyatar is zonder vergunning gebouwd, en is daarom niet alleen volgens het internationaal recht, maar ook het Israëlische recht illegaal. De kolonisten kregen daarom opdracht Evyatar uiterlijk 14 juni te verlaten, waarna de nederzetting zou worden afgebroken. 

Eerder meldden wij al dat aan het ultimatum geen gehoor was gegeven, maar dat Evyatar nog niet door het leger was ontruimd. Israëlische troepen keerden zich wel met grof geweld tegen protesterende Palestijnen uit de dorpen die hun land afgenomen zagen worden. Dat kostte tot dusver vijf Palestijnen het leven. Enkele honderden Palestijnen raakten gewond.
 
Inmiddels is de regering onder de druk van de kolonisten bezweken. De regering heeft besloten dat de kolonisten eind deze week Evyatar moeten verlaten, maar dat hun woningen niet zullen worden afgebroken. De komende zes maanden zal worden bekeken of het land waarop Evyatar is gebouwd, en dat zoals gezegd in bezet Palestijns gebied ligt, wel echt particulier Palestijns eigendom is. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt Evyatar ‘gelegaliseerd’. In de tussentijd wordt er een Israëlische militaire basis gevestigd.

Lees hier ons volledige artikel over de uitbreiding van Israëls kolonies, het Palestijnse protest daartegen, en de medeplichtigheid van de internationale gemeenschap. 
Steun de strijd voor rechtvaardigheid >

Ban Ki-moon: VS moeten een nieuwe benadering van het Israëlisch-Palestijnse conflict steunen

In een opiniestuk in de Financial Times pleit voormalig VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon voor een nieuwe Amerikaanse benadering met betrekking tot de kwestie Israël-Palestina. Ban Ki-moon schrijft dat het inmiddels duidelijk is geworden dat 'de Oslo-Akkoorden uit 1993 de Palestijnen niet langer een levensvatbare weg naar zelfbeschikking bieden en er niet in zijn geslaagd vrede en veiligheid in Israël of Palestina te bewerkstelligen.'

Een nieuwe benadering moet volgens de voormalig topdiplomaat beginnen met het erkennen van de fundamentele asymmetrische machtsverhouding tussen de twee partijen. Israël controleert alle aspecten van het leven van de Palestijnen onder een langdurige bezetting en handhaaft een regime van geïnstitutionaliseerde discriminatie jegens de Palestijnen. Die situatie kan inmiddels worden gekenmerkt als apartheid, aldus Ban Ki-moon. 

Volgens Ban Ki-moon zijn de almaar groeiende Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever een toonbeeld van Israëls intentie om zijn structurele overheersing en onderdrukking van het Palestijnse volk te handhaven. Zoals wij in een artikel op de website van The Rights Forum schreven telt de Westelijke Jordaanoever inmiddels circa 140 Israëlische ‘nederzettingen’ en evenzovele ‘buitenposten’, met gezamenlijk zo’n half miljoen inwoners. In de afgelopen 25 jaar is het aantal Israëlische kolonisten in Palestijns gebied meer dan verviervoudigd. Ban Ki-moon benadrukt de illegaliteit van de Israëlische kolonies, en wijst daarbij op VN-resolutie 2334 waarin staat dat het bouwen van nederzettingen in strijd is met het internationaal recht. De resolutie werd, net als voorgaande resoluties, in Tel Aviv door de papierversnipperaar gehaald. 

'Oproepen tot een terugkeer naar onvoorwaardelijke bilaterale onderhandelingen, telkens wanneer er nieuwe oplaaiing van geweld is, dienen er alleen maar toe de status-quo te bestendigen als de grondoorzaken niet worden aangepakt', aldus Ban Ki-moon. 

Lees hier het hele artikel van Ban Ki-moon. 

Bekijk Groeiende kolonies op de Westoever

Dror Etkes, een Israëlische onderzoeker en specialist op het gebied van de Israëlische kolonisering van Palestijns gebied, laat in onderstaande video aan een verslaggeefster van Al Jazeera zien hoe de kolonies in de afgelopen jaren in ongekend hoog tempo zijn gegroeid. Etkes is somber: volgens hem heeft Israëls koloniseringsbeleid de levensvatbaarheid van een onafhankelijke Palestijnse staat nagenoeg onmogelijk gemaakt. 
 

 

Geen opmerkingen:

Burgemeester Aboutaleb: ,,We zien de kinderen van de Hongerwinter in Gaza.’’

Meijer Chai @MeijerChai · 22 u ,,We zien de kinderen van de Hongerwinter in Gaza.’’ Zo sprak burgemeester Ahmed Aboutaleb zaterdagavond tijd...