maandag 31 mei 2010

Israel als Schurkenstaat 197

AMNESTY EIST ONDERZOEK NAAR ISRAELISCHE AANVAL OP KONVOOI
PUBLICATIE MAANDAG, 31 MEI, 2010 - 14:29

De Israëlische marine viel maandagmorgen een konvooi dat protesteerde tegen de Israëlische blokkade van de Gazastrook, aan. Daarbij kwamen tenminste 10 activisten om. Amnesty vraagt een onmiddellijk, onafhankelijk en geloofwaardig onderzoek naar de aanval.

"De Israëlische troepen hebben overduidelijk buitensporig geweld gebruikt," aldus Malcolm Smart, Amnesty's directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Israël zegt dat de marine handelde uit zelfverdediging nadat ze waren aangevallen door het konvooi. Maar de mate waarin het leger geweld gebruikte, lijkt buiten alle proportie te zijn en is niet in verhouding tot een mogelijke bedreiging."

Amnesty International roept de Israëlische autoriteiten op onmiddellijk de "rules of engagement" openbaar te maken die aan de betrokken troepen werden gegeven.

"De actievoerders op de schepen hadden duidelijk gemaakt dat ze enkel wilden protesteren tegen de aanhoudende Israëlische blokkade. Die is een vorm van collectieve bestraffing en dus een schending van het internationaal recht," aldus Malcolm Smart.

Israël, de bezettende macht in de Gazastrook, verbiedt al drie jaar alle verkeer van goederen en personen naar en van de Gazastrook, met uitzondering van de meest elementaire hulpgoederen die worden ingevoerd door de internationale hulporganisaties. Heel wat zieken in de Gazastrook kunnen enkel genezen dankzij een behandeling die buiten Gaza te krijgen is, maar slechts een fractie van hen krijgt van Israël toestemming Gaza te verlaten. Tientallen patiënten overleden reeds in afwachting van die toestemming.

"De blokkade treft de gewapende groepen niet, maar straft de hele bevolking van Gaza. De toegang tot voedsel, medische voorzieningen, onderwijs en bouwmaterialen is beperkt," aldus Malcolm Smart. "Zoals te verwachten is, zijn het vooral de meest kwetsbare mensen in Gaza die het hard te verduren krijgen: kinderen, ouderen en zieken. De blokkade is een collectieve straf, krachtens internationaal recht en moet onmiddellijk worden opgeheven."

Israël is volgens internationaal recht verplicht het welzijn van de inwoners van Gaza te verzekeren, met inbegrip van hun recht op gezondheidszorg, onderwijs, voedsel en adequate huisvesting.

http://www.aivl.be/nieuws/amnesty-eist-onderzoek-naar-israelische-aanval-op-konvooi/26234

Geen opmerkingen:

The Biggest Military Base Empire on Earth

SEPTEMBER 23, 2024 The Biggest Military Base Empire on Earth GRETA ZARR O Facebook Twitter Reddit Email Image by David Hili. U.S. foreign mi...