vrijdag 3 december 2021

The Rights Forum

 

The Rights Forum
3 december 2021

Beste lezer,

De Zweedse Kerk wil dat internationale kerkelijke organisaties met een veel kritischer blik naar de situatie in Israël/Palestina kijken. Zij zouden actief moeten nagaan of ze de situatie in overeenstemming achten met het internationaal recht en de universele mensenrechten.

De synode van de kerk heeft het centraal bestuur opdracht gegeven ‘de kwestie van onderzoek naar de implementatie van internationaal recht in Israël/Palestina’ aan te kaarten bij oecumenische organisaties als de Wereldraad van Kerken en de Lutherse Wereldfederatie. Dat dient te gebeuren ‘mede vanuit het perspectief van de Apartheidsconventie van de VN en de definities van apartheid in het Statuut van Rome’. Het Statuut van Rome is het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof. 

Het besluit van de kerk komt voort uit bezorgdheid over de voortgaande verslechtering van de mensenrechtensituatie, verduidelijkt directeur internationale betrekkingen Erik Lysén tegenover de krant. Het sluit aan bij de luide roep om concrete actie van Palestijnse christenen en Israëlische, Palestijnse en internationale mensenrechten­organisaties.

Het besluit van de Zweedse Kerk staat niet op zichzelf. Steeds meer kerken zien in dat het negeren en op z’n beloop laten van het onrecht in Israël/Palestina vloekt met fundamentele humanitaire principes en de eigen kerkelijke beginselen. De afgelopen weken namen meerdere Amerikaanse kerkgenootschappen resoluties aan waarin het Israëlische apartheidsregime als een misdaad tegen de menselijkheid wordt veroordeeld. Mogen deze initiatieven ook in Nederland navolging krijgen.

Lees hier het hele artikel over de oproep van de Zweedse Kerk en de holle beschuldigingen die daarop volgden. 
Steun de strijd voor rechtvaardigheid >

Israël/Palestina onder Rutte-III: passief en meten met twee maten

Eerder deze maand vond de vijfde begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken onder het inmiddels demissionaire kabinet Rutte-III plaats. In een serie van drie artikelen besteden we aandacht aan deze behandeling. Het eerste artikel, dat afgelopen week verscheen, gaat in op het beleid onder Rutte-III.

Sinds het aantreden van dat kabinet in oktober 2017 namen drie verschillende ministers de begroting voor hun rekening: Halbe Zijlstra (VVD), Stef Blok (VVD) en Ben Knapen (CDA). Tussendoor was ook Sigrid Kaag (D66) nog enkele maanden minister van Buitenlandse Zaken. 

Totale passiviteit
Die vier ministers hebben gemeen dat zij geen enkel betekenisvol initiatief hebben ontplooid dat zou kunnen bijdragen aan een oplossing van het Palestijns-Israëlische ‘conflict’. Erger, tijdens hun termijn hebben de schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten zich kunnen opstapelen zonder dat het kabinet de rechtsorde, en daarmee de Palestijnen, in bescherming nam.

De vraag waarom de Palestijnen niet tegen het Israëlische geweld in bescherming worden genomen, wordt omzeild onder verwijzing naar het mantra van de tweestatenoplossing. Hoewel geen politicus in staat is om uit te leggen hoe die oplossing nog gerealiseerd kan worden, vormt hij nog altijd de kern van het Nederlandse beleid, en een feitelijke vrijbrief voor het gedogen van Israëls misdaden. Initiatieven om de tweestatenoplossing vlot te trekken zijn echter uitgebleven, ook in Europees verband.

Tegelijkertijd heeft de feitelijke annexatie – in de vorm van sloop van Palestijnse huizen, en uitbreiding van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied – als een stoomwals kunnen doorrazen zonder dat Israël iets in de weg is gelegd. De talloze verklaringen van ‘bezorgdheid’ ten spijt blinkt ook de EU uit in passiviteit. 
 
Lees hier het hele artikel, waarin wij onder andere ingaan op de mensenrechtenschendingen die plaatsvonden in de kabinetsperiode en de tweematenpolitiek van de regering.

Den Haag, behandel Palestijnen als mensen

Afgelopen maandag, de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk, riepen wij de regering en de fracties in de Tweede Kamer op zich actief in te zetten voor de bescherming van de Palestijnse bevolking in door Israël bezet gebied. Aan het gedogen van de gewelddadige Israëlische overheersing en het aan de Palestijnen onthouden van hun fundamentele rechten moet na 54 jaar een eind komen.

De Israëlische overheersing gaat gepaard met de ernstigste misdaden die de internationale rechtsorde kent: oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het is het type misdaden waartegen optreden geen keuze, maar een verplichting is. Internationaal recht gebiedt ‘derde landen’ als Nederland de slachtoffers actief in bescherming te nemen door Israël met alle beschikbare middelen tot de orde te roepen. 

Die verplichting wordt niet nageleefd. Door de Israëlische overheersing al die jaren te tolereren heeft Den Haag zich er – er is na 54 jaar geen ander woord voor – zelfs medeplichtig aan gemaakt. Iedere verwachting dat die gedoogpolitiek vrede dichterbij zou kunnen brengen is ondubbelzinnig gelogenstraft. Die politiek brengt geen vrede, maar houdt grof onrecht in stand.

Mohammed El-Kurd
Diezelfde kritiek leverde de Palestijnse activist en schrijver Mohammed El-Kurd in zijn toespraak tot de Verenigde Naties ter gelegenheid van de Dag van Solidariteit. Hij wees er op dat, ondanks een groot aantal VN-resoluties en veroordelingen van Israëls politiek, tot op heden geen concrete maatregelen zijn getroffen. ‘Hoe lang moeten we de Israëlische bezetting straffeloos zijn gang laten gaan?’ vroeg hij zich terecht af. ‘Onderhandelingen zullen geen vrede brengen. Het beëindigen van straffeloosheid zal dat wel doen.’

Van het Israëlische rechtssysteem verwacht hij niets, evenmin als van Israëls meest loyale bondgenoten. Voor staten die zich in woorden achter de Palestijnen voegen, maar in de praktijk passief blijven, had El-Kurd een duidelijke boodschap:

'Impunity and war crimes will not be stopped by statements of condemnation and raised eyebrows. It will not be stopped by tweets of concerns. We have repeatedly articulated what kind of transformative political measures must be taken. Boycotts and state level sanctions. The problem, again, is not ignorance, it is inaction.'
Lees hier het hele artikel over de toespraak van Mohammed El-Kurd, de bijdragen van VN-bobo's aan de Dag van Solidariteit, en onze oproep aan politiek Den Haag.

Kijk terug Paneldiscussie over de Ziada-zaak en toegang tot het recht voor Palestijnen

Op 7 december zal het Gerechtshof Den Haag uitspraak doen in het hoger beroep in de zaak die de Palestijnse Nederlander Ismail Ziada in 2018 aanspande tegen twee Israëlische oud-generaals. De zaak draait om de verantwoordelijkheid van de generaals voor het bombardement op het huis van Ziada’s familie in de Gazastrook. Bij die aanval kwamen Ziada’s moeder, drie broers, een schoonzus en een neefje van twaalf om het leven, alsmede een vriend van de familie die op bezoek was.In aanloop naar de uitspraak in het hoger beroep organiseerde The Nuhanovic Foundation in samenwerking met PAX, Al-Haq en UvA Students 4 Justice op 2 december een online paneldiscussie over de toegang tot het recht voor Palestijnen in de bezette gebieden. De paneldiscussie werd gemodereerd door Thomas van Gool (PAX). Prof. Marten Zwanenburg (Rechtenfaculteit Universiteit van Amsterdam) en Dr. Susan Power (Head of Legal Research and Advocacy, Al-Haq) namen deel als panelleden. De discussie is hieronder in zijn geheel terug te zien.

Virtual reality-tour Palestijnen onder apartheid

IfNotNow en het Palestinian Institute of Public Diplomacy organiseren op woensdag 8 december een virtual reality-tour door de Palestijnse gebieden. Tijdens een tocht langs verschillende Palestijnse buurten en steden laten de organisaties zien hoe het leven van Palestijnen wordt beïnvloed door apartheid, de Israëlische bezetting en het militaire bewind.

De tour begint om 17.00 uur en zal een uur duren. Via deze link kunt u zich voor het online evenement aanmelden. 

Online lezing Palestijnse kinderen in 2021

Defense for Children International - Palestine (DCIP) en het American Friends Service Committee organiseren op dinsdag 7 december een online lezing in het kader van hun #nowaytotreatachild-campagne. Het onderwerp van de lezing is de impact die 2021 had op Palestijnse kinderen. Daarbij komen onder andere de Israëlische bombardementen op Gaza in mei aan bod, alsook het zonder aanklacht detineren van Palestijnse kinderen tijdens de COVID-19 pandemie.

De lezing begint om 18.00 uur en zal een uur duren. Bezoek de website van de #nowaytotreatachild-campagne voor meer informatie en om u aan te melden voor het evenement.

Geen opmerkingen:

The West is Supporting Terror For A Long Time

  https://twitter.com/danielmkovalik/status/1786398579403207093 Nieuwe posts bekijken Gesprek Dan Kovalik @danielmkovalik The reason behind ...