De macht overal ter wereld probeert de openheid te breken. De macht kan niet anders. Burgers mogen niet weten wat hun staat uitspookt.
Amazon verwijdert Wikileaks
Uitgegeven: | 1 december 2010 22:19 |
Laatst gewijzigd: | 2 december 2010 07:13 |
AMSTERDAM - Het hostingbedrijf Amazon heeft woensdag WikiLeaks van het internet verwijderd. WikiLeaks week daarna uit naar een andere webhost, vermoedelijk een Europese.
Door die actie van Amazon was een deel van de website van WikiLeaks, dat zondag is begonnen met het publiceren van een nieuwe serie geheime overheidsdocumenten uit de VS, woensdag geruime tijd niet bereikbaar geweest.
Het is niet bekend of Amazon onder druk van de Amerikaanse regering actie tegen WikiLeaks ondernam. In ieder geval juichten veel Amerikaanse politici de stap toe.
Peter King een Republikeins lid van het Congres stelde dat Amazon al veel eerder tegen WikiLeaks had moeten optreden.
De beschikbaarheid van de site was sinds zondag al niet optimaal. De site werd toen aangevallen door hackers.
© ANP/NU.nl |
3 opmerkingen:
Het beste commentaar over de overall-betekenis van de nieuwste Wikileaks documenten komt volgens mij van Pepe Escobar. De schrijvers van de documenten zijn insiders met oogkleppen en belangen, opererend in hun paticuliere versie van de werkelijkheid. Met dat in je achterhoofd moet je de cables lezen. Zoals Chomsky ergens zegt, juist de insiders, de 'commissars', zijn ideologisch het verblindst, zijn het onwetendst over de echte realiteit.
Wat opvalt in de cables is de diepe, gedetailleerde aard van de informatie die het State Department het ambassadepersoneel opdraagt te verzamelen. Bijna expliciet genoemd: persoonlijke vuiltjes, ongetwijfeld bedoeld om buitenlandse officials politiek te kunnen chanteren.
Link naar Escobars stuk:
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/LL01Ak01.html
Ondertussen voert de Volkskrant ook actie tegen Wikileaks
Diplomatie kan niet zonder vertrouwen door Fay Hartog Levin, ambassadeur VS
Digitale bom door Paul Brill
WikiLeaks vooral gevaar voor Arabische wereld door Jonathan Powell, diplomaat en was dertien jaar stafchef van Tony Blair
Delicaat spel door Paul Brill
Om van te kotsen, Levin
"Ook bij deze gesprekken is vertrouwelijkheid van groot belang. Als iemand informatie verstrekt over corruptie of seksueel geweld, kunnen de consequenties ernstig zijn als zijn of haar identiteit openbaar wordt; in sommige gevallen kan dit leiden tot detentie, marteling of zelfs de dood.Wat ook de motieven van de mensen achter WikiLeaks zijn, de verspreiding van deze documenten houdt heuse gevaren in voor bepaalde personen, vaak mensen die hun leven wijden aan het beschermen van anderen"
anzi
Een reactie posten