20/12/14, 09:09
Brief van de hoofdredactie - Cees van der Laan
Er zijn momenten denkbaar dat het beslist niet leuk is om hoofdredacteur te zijn. Dit is zo'n moment. Het ondenkbare is denkbaar geworden. De krant kan niet instaan voor de controleerbaarheid en verifieerbaarheid van een groot aantal artikelen van onze inmiddels ex-collega Perdiep Ramesar. In onze eerdere berichtgeving noemden wij zijn naam niet. Nu doen we het wel.
We beloofden transparantie over deze kwestie en we zouden ook aangeven welke artikelen wel of niet verifieerbaar zouden zijn. Dat doen we nu in de krant. Op de site kunt u het volledige rapport lezen en een overzicht van de artikelen waarvoor wij niet meer instaan.
Dat is niet fijn, laat ik dat maar eerlijk zeggen, zo voor de kerstdagen. Maar de geloofwaardigheid en integriteit van onze mooie krant gaan boven alles. We moeten door dit pijnlijke proces heen. Als wij de slogan 'misschien wel de beste krant van Nederland' hanteren, dan dienen wij daarnaar te handelen in goede maar ook in slechte tijden. Dat betekent dat er ingegrepen moet worden als zaken niet goed zijn verlopen en dat betekent ook dat wij rekenschap afleggen aan onze lezers. In ons werk nemen we anderen de maat, roepen we overheden, bedrijven en instellingen ter verantwoording en oordelen we soms hard. Dan kunnen wij niet weglopen als het onszelf betreft.
De redacteuren hebben de bevindingen van de commissie als een schok ervaren en dat kan bij u ook het geval zijn. Toch heb ik er vertrouwen in dat wij van deze zaak leren en we daarmee uiteindelijk een nog betere krant worden dan nu het geval is. Dat betekent wel dat we ook de bereidheid moeten hebben van de zaak te leren. En dat gaan we doen. We nemen de aanbevelingen en de conclusies van de Commissie brongebruik Trouw over. Er mag bij u geen twijfel bestaan over de feiten en bronnen die wij in onze artikelen noemen. Als wij toch gedwongen zijn anonieme bronnen te gebruiken om een bepaalde, de dagelijkse werkelijkheid overstijgende, kwestie te beschrijven dan moeten die bronnen bekend zijn bij de hoofdredactie. Dit verplicht ons tot een waarheidsgetrouw en gewetensvol brongebruik.
Inmiddels hebben we de eerste maatregelen genomen. De richtlijnen ten aanzien van brongebruik zijn aangescherpt. Toch blijft ook belangrijk dat wij als redacteuren niet in een sfeer van wantrouwen met elkaar omgaan. Vertrouwen is nodig om met elkaar een goede krant te kunnen maken, maar de sfeer moet ook zo zijn dat we elkaar aanspreken op de kwaliteit van verhalen. Daar gaan we aan werken.
Hoogleraar Jeroen Smit, een van de onderzoekers, vertelde gisteren op de redactie heel eerlijk dat hem dit ook had kunnen overkomen. Hij had - met andere woorden - er net als de leidinggevenden in kunnen trappen, ondanks signalen dat er iets aan de hand was. Omdat je weigert te geloven dat iemand anders handelt dan je zelf zou doen.
Dit brengt mij ook op het feit dat ikzelf een van de vijf leidinggevenden ben geweest van Ramesar. Ook ik heb zijn brongebruik niet in de gaten gehad, net zomin als Martijn Roessingh, adjunct-hoofdredacteur, die intensief met hem heeft samengewerkt op het terrein van mensenhandel. Dit was juist ook een van de overwegingen om een externe commissie te vragen hiernaar onderzoek in te stellen. Als je transparantie eist moet je zelf bereid zijn je aan het onderzoeksproces te onderwerpen. Ook wij tweeën zijn te goed van vertrouwen geweest.
Spreekuur
Heeft u nog vragen? Abonnees van Trouw kunnen vandaag tussen 12.00 en 14.00 uur bellen op 020-562 2020. Vragen per mail graag naar hoofdredactie@trouw.nl
Nog even dit, beste Trouw, ik haal dit niet van mijn weblog af, aangezien de maatschappelijke relevantie van dit artikel uitstijgt boven uw verlangen zoveel mogelijk winst te maken! Dus, geen intimidatie of gezeur. Indien u het hier niet mee eens bent kunt u naar de rechter stappen of naar de raad voor de journalistiek, als die nog bestaat.
1 opmerking:
Vergat ik nog te melden, de eerste reflex meldde het "persoonlijk drama" van Perdiep Ramesar.
We gunnen hem de ruimte om dit persoonlijke drama - want dat is het ook - te verwerken.
Oud-hoofdredacteur Haagsche Courant: persoonlijk drama voor Perdiep Ramesar, krant valt niets te verwijten
De verdenking is een persoonlijk drama voor Ramesar.
Een reactie posten