Dit schreef professor Louise Fresco in haar NRC-column:
Klimaat is uitgegroeid tot de toetssteen van alles wat moreel correct is, een pars pro toto voor veel ongenoegen. Maar Kopenhagen gaat over veel meer dan klimaatverandering, het gaat over onze betekenis als menselijke soort.
Deze zin is nog wel begrijpelijk: 'Klimaat is uitgegroeid tot de toetssteen van alles wat moreel correct is, een pars pro toto voor veel ongenoegen.' Hier staat Fresco met opgeheven vingertje tegenover mensen van wie zij denkt dat ze hun vingertje tegen haar opheffen. Haar houding is weliswaar nonsens, maar moet kunnen. Wat niet kan in de massajournalistiek is een zin schrijven die cryptisch is. Deze: 'Maar Kopenhagen gaat over veel meer dan klimaatverandering, het gaat over onze betekenis als menselijke soort.' Wat staat hier nu precies?
Allereerst die tegenstelling waarmee ze de zin begint: 'Maar'. Maar wat? Maar slaat terug op de voorafgaande zin, er zijn lui die het klimaat als een stok gebruiken om de vrije markt ideologie te slaan. Dat is namelijk de strekking van haar column. Oke, Fresco is tegen fundamentele kritiek op het kapitalisme en dat is niet verwonderlijk, want zij heeft een belang, een financieel belang zelfs, Fresco is commissaris van een bank en van de multinational Unilever (zie reactie AdR). Haar verdediging van het kapitalisme is dus nog te begrijpen, maar wat bedoelt ze nu precies met de opmerking dat 'het gaat over onze betekenis als menselijke soort.'
'Kopenhagen... gaat over onze betekenis als menselijke soort? Ik kan me daarbij werkelijk niets voorstellen als moraliteit daarbij van haar niet aan de orde mag worden gesteld. Misschien bedoelt ze Kopenhagen.... gaat over ons voortbestaan als menselijke soort. Ik bedoel, alle grote wetenschappers wijzen de mens erop dat er grenzen aan de groei zijn, dat de grondstoffen niet onuitputtelijk zijn en dat de milieuvernietiging ons bestaan op aarde bedreigt, en dat we dus ons mens- en wereldbeeld zullen moeten aanpassen aan de realiteit, aan de natuur. Dit is een feit dat de vrije markt-ideologie niet kan accepteren omdat het systeem alleen kan bestaan door eeuwige groei. En waarom zouden we dat niet doen? Het gaat toch lekker zo, we consumeren en produceren ons te pletter. En de reclame zorgt ervoor dat ieder mens ontevreden en dus gemobiliseerd blijft.
Ik wil maar stellen dat we zonder moraliteit natuurlijk nooit in staat zullen zijn om onze begeerte aan banden te leggen. Maar daarover zwijgt professor Fresco. En het gevolg is die wartaal en die leugens waarmee ze haar column vult.
3 opmerkingen:
Stan, je slaat weer de spijker op de kop. Keep up the good work.
Pssst...
Mevrouw is inmiddels ook lid van de raad van bestuur van Unilever...
'...omdat het systeem alleen kan bestaan door eeuwige groei.'
Zitten we niet al lang in de derde wereldoorlog?
Zonder het zo te noemen, want ogenschijnlijk anders van soort.
Ton
Een reactie posten