donderdag 30 november 2006

De Neoliberale Speculanten



De VNU is een van de grote uitgeverijen van de wereld, en van Nederlandse origine, bekend geworden door de uitgave van onder andere veel damesbladen, Donald Duck, de Nieuwe Revu, Panorama etc. Het was altijd een succesvol concern, maar ook de VNU is in handen gevallen van de neoliberale speculanten. En dan begint het grote plunderen.

De Volkskrant bericht:

'VNU fors op verlies door rentelasten.
Van onze verslaggever Nico Goebert.


AMSTERDAM - Het informatieconcern VNU is diep in de rode cijfers beland na de overname door een zestal opkoopfondsen een half jaar geleden. De resultaten van het van oorsprong Nederlandse concern worden gedrukt door hoge rentelasten.
Over het derde kwartaal leed VNU een verlies van 89 miljoen euro vergeleken met een winst van 50 miljoen euro in dezelfde periode van 2005. Over de eerste negen maanden van dit jaar kwam het verlies uit op 132 miljoen euro, vergeleken met een winst van 93 miljoen over de eerste drie kwartalen van 2005.
VNU, dat zijn geld verdient met het verzamelen en verkopen van markt- en media-informatie, werd op 23 mei van dit jaar voor 7,6 miljard euro gekocht en van de beurs gehaald door Valcon, een investeringsvehikel van de opkoopfondsen Carlyle Group, Blackstone, Thomas H. Lee, KKR, Hellman & Friedman uit de VS en Alpinvest uit Nederland.
Deze groep financierde de overname voor een groot deel met bankleningen die op de balans van VNU zijn komen te staan. De schuldenlast van VNU is daardoor explosief gestegen. Direct na de overname steeg de schuldenlast tot 6,6 miljard euro. Aan het eind van het derde kwartaal was dat 6 miljard.
De vermindering was, zo gaf financieel directeur Rob Ruijter toe in een toelichting op de cijfers, vooral te danken aan de koersdaling van de dollar in het derde kwartaal. De schulden van VNU luiden in dollars, maar het concern rapporteert zijn resultaten in euro’s.
De rentelasten over deze leningen drukken de cijfers van VNU in het rood. In het derde kwartaal boekte VNU een bedrijfsresultaat van 72 miljoen euro, bijna een kwart minder dan in dezelfde periode van 2005. Maar in dezelfde drie maanden betaalde VNU ook 131 miljoen euro aan rente aan de banken. Over de eerste negen maanden bedroegen de rentelasten 218 miljoen euro.'

Lees verder:http://www.volkskrant.nl/economie/article374730.ece/

VNU_fors_op_verlies_door_rentelasten

De Volkskrant spreekt eufemistisch van 'een investeringsvehikel van de opkoopfondsen.' Dit is in feite nonsense. Want er wordt niet geinvesteerd, dat blijkt nu juist uit het artikel, maar gespeculeerd over de rug van het concern heen. En wat die 'opkoopfondsen' betreft, dat is het moderne kapitalisme-kapitaal dat niet meer investeert in uitbreiding van concerns, maar in de handel met lucht. Kapitaal kan in het neoliberale model namelijk niet stil in een bank blijven liggen. Het moet permanent in beweging zijn, zwoegen, winst maken. De dwang van de groei. Als het systeem niet groeit, is het in verval. Stilstand is achteruitgang. Dus moet men er iets mee doen. Investeren in nieuwe bedrijven, of als er sprake is van overproductie (het eeuwig terugkerende probleem van het kapitalisme) dan moet ermee gespeculeerd worden, in panden, racepaarden of bedrijven het maakt niet uit. Alles is verkoopbaar.

Ik geef u een simpel voorbeeld. In het begin van de jaren tachtig zag ik hoe de Amsterdamse onderwereld in de Koepelzaal van het Sonesta Hotel met een schaars goed als woningen speculeerde. Op die manier konden ze hun geld witwassen. Zo kochten ze bijvoorbeeld om acht uur 's avonds een pand voor 100.00 gulden op en verkochten het een uur later voor 180.000 gulden. Ineens was het pand 80.000 gulden in waarde gestegen, zonder dat er ook maar iets aan was veranderd. Hetzelfde gebeurt nu met de VNU. Speculeren, het is wat de gek op de vrije markt ervoor geeft. Maar men kan ook misgokken en dan gebeurt er wat in de Volkskrant wordt gemeld.

Wat de Volkskrant niet meldt over de Carlyle Groep en Osama bin Laden en Bush senior en de drie andere, hierboven geportretteerde, vooraanstaande Amerikaanse politici die bij deze speculanten groep betrokken zijn of waren, kunt u hier lezen: http://en.wikipedia.org/wiki/Carlyle_Group En hier:

http://www.publicintegrity.org/pns/report.aspx?aid=424

Het is dit neoliberale speculanten model, de handel in lucht, dat het kabinet Balkenende volgde. Ik ben benieuwd hoe de SP en de PvdA, als ze met het CDA in zee gaan, dit ideologisch model willen doorbreken. De banken aan banden leggen? De pensioenfondsen en andere institutionele beleggers? Want die zijn de financiers van deze speculanten. Denkt u dat het beide partijen zal lukken deze machtige heren aan banden te leggen? Of denkt u dat zo'n kabinet de koers van pappen en nathouden gaat volgen?

Interessant is overigens dat de economische elite in het Westen zich ineens druk maakt over de klimaatverandering. Deze elite heeft ontdekt dat de klimaatverandering desastreus uitwerkt voor de neoliberale ideologie, waarbij de meerderheid voor de winsten van een bijzonder kleine minderheid werkt. Bovendien wordt de positie van de westerse economische elite in toenemende mate bedreigt door de fabelachtige Chinese economische ontwikkelingen. De Chinezen maken zich nauwelijks druk over de milieuvernietiging en kunnen ook daardoor goedkoper produceren. Dat beseft ook de westerse economische elite en dus hamert men nu op milieuwetten. Alleen zo kan men straks de overheid dwingen om de Chinese importen aan banden leggen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een zéér heldere constatering democrat!
Het bedrog van het monetaire systeem, de ultime leiband (strop om de nek) voor zowel de individue als staat. Er is nog zoveel te ondekken voor de massa.

Ook verhelderend leesmateriaal kunnen lezers hieronder vinden:
Silent Weapons for Quiet Wars (Excerpt and Introduction) (http://whale.to/b/dyke.html)

Om af te sluiten nog een veelzeggend quote:
"Give me control over a nation's currency, and I care not who makes its laws." - Mayer Amschel Rothschild (1743 - 1812)

Anoniem zei

digg for evidence!

Een groot deel van de consumentenbladen van VNU is in 2001 verkocht aan Sanoma Uitgevers, inclusief Nu.nl en ilse zoekmachine. Van de overgebleven Nederlandse bladen en websites zijn de meeste verkocht aan andere uitgeverijen.
De overgebleven bladen en websites in voornamelijk in business en de banenmarkt, behoren bij VNU Media dat in handen is van het Engelse 3i, die het bedrijf overnam van het investeringsconsortium dat het oude complete VNU overnam.

De eerste zin "De VNU is een van de grote uitgeverijen van de wereld" is onjuist. VNU bestaat niet meer, VNU Media wel. Het is een enorm afgeslankt bedrijf zeker niet een van de grote uitgeverijen meer. The Nielsen Company (het andere deel van het oude VNU) richt zich voornamelijk marktonderzoek en bedrijfsinformatie.

het zinsdeel "maar ook de VNU (o.a. Ilse Media Groep met NU.nl en NUjij)" is onjuist. In 2001 geleden was het zo, daarna niet meer.

Casema is sinds 2006 niet meer in handen van Carlyle Group.

Kortom, de conclusie van het artikel mag niet worden gebaseerd op de genoemde feiten, omdat die aantoonbaar achterhaald zijn en ook waren op de datum die boven het bericht staat.

stan zei

dank u anoniem


uw eerste kritiek klopt, de tweede niet. de vnu is wel degelijk in handen gevallen van rucksichtlose speculanten.
stan