dinsdag 14 mei 2024

‘Zet je in voor staakt-het-vuren in Rafah’ Nederland na 7 maanden genocide wordt wakker

 Claudia de Breij, David Van Reybrouck en 449 andere journalisten, schrijvers en academici roepen Nederlandse regering op: ‘Zet je in voor staakt-het-vuren in Rafah’

451 journalisten, schrijvers en academici – onder wie Claudia de Breij, Lieke Marsman, Babs Gons, Tommy Wieringa en David van Reybrouck – roepen de Nederlandse regering in deze open brief op zich in te zetten voor een staakt-het-vuren in Gaza, nu Israël ook Rafah is binnengevallen.

Nisrine Mbarki en Anne-Lot Hoek 13 mei 2024, 22:28



Geachte mevrouw Bruins Slot en mijnheer Rutte,


Met deze brief vragen wij uw aandacht voor het volgende. Als schrijvers, journalisten en academici zijn ook wij diep geraakt en spreken we ons uit tegen de aanslagen van Hamas van 7 oktober 2023 op Israëlische burgers. Deze terreurdaden veroordelen wij in de sterkste bewoordingen. We spreken ons eveneens nadrukkelijk uit tegen de opleving van het antisemitisme, zowel wereldwijd als in de Nederlandse samenleving.


Tegelijkertijd spreken wij ons als Nederlandse burgers uit tegen het uitblijven van de nadrukkelijke erkenning door de Nederlandse regering van de bijna 35.000 Palestijnse burgers die sinds 7 oktober door toedoen van Israël zijn gedood, onder wie meer dan 14.500 kinderen, en de duizenden gewonden en vermisten.


De schrijnende beelden van ouders die hun gedode kinderen onder het puin vandaan halen, van kinderen wier ouders zijn gedood, die verhongeren, die nergens heen kunnen, ze staan voor altijd op ons netvlies gegrift. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft, naar aanleiding van de zaak die de regering van Zuid-Afrika aanspande, bepaald dat Israël en zijn bondgenoten alles in het werk moeten stellen om genocide te voorkomen.


Dit artikel is een ingezonden bijdrage, geschreven door schrijver en vertaler Nisrine Mbarki en historicus en auteur Anne-Lot Hoek.


De identiteit van de 449 andere journalisten, schrijvers en academici is bekend bij de redactie. Onder hen zijn cabaretier Claudia de Breij, schrijver Lieke Marsman, historicus David Van Reybrouck, dichter Babs Gons, schrijver Ronald Giphart, journalist Nadia Moussaid, schrijver Tommy Wieringa, hoogleraar Liesbeth Zegveld, hoogleraar Gloria Wekker, schrijver Lisa Weeda, publicist Anne-Ruth Wertheim en schrijver Gustaaf Peek. 

Sancties tegen Israël

Israël is op dit moment bezig de stad Rafah aan te vallen, een plek die de gevluchte burgers juist bescherming had moeten bieden, de laatste safe zone in Gaza. Het is van groot belang dat onze premier zich bij die aanval aan zijn woord houdt en sancties tegen Israël op tafel legt.

De Nederlandse regering steunde, na eerdere onthoudingen in de Verenigde Naties, via de Europese Raad het inlassen van een onmiddellijke humanitaire pauze die leidt tot een duurzaam staakt-het-vuren en is via de Veiligheidsraad gebonden aan de VN-resolutie van 25 maart jongstleden tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Wij vragen u zo snel mogelijk aan te dringen op:

- daadkracht van de VN en de EU;

- een oproep tot het staken van de aanvallen op Rafah en andere Palestijnse gebieden;

- het staken van verdere pogingen tot leveranties van wapenmaterieel aan Israël.

Wij vragen u zich zo duidelijk mogelijk tegen dit geweld uit te spreken richting Israël en om het internationaal recht te handhaven, ook omdat het uitblijven van een duidelijke veroordeling direct effect heeft op de Nederlandse samenleving als geheel.

https://www.parool.nl/columns-opinie/claudia-de-breij-david-van-reybrouck-en-449-andere-journalisten-schrijvers-en-academici-roepen-nederlandse-regering-op-zet-je-in-voor-staakt-het-vuren-in-rafah~ba913d0f/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten