'Drone beschoot hulpkonvooi drie keer' • VAE schort hulplevering via zee op
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
- Internationale kritiek op Israël na dodelijke aanval op hulpkonvooi
- WHO zegt dat al-Shifa-ziekenhuis niet meer bruikbaar is voor de zorg
- Aanval op Iraans consulaat is "een grens voorbij"
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees jede betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
Haaretz: hulpkonvooi drie keer beschoten met drone
Het Israëlische leger heeft het hulpkonvooi aangevallen omdat vermoed werd dat er een Hamasstrijder in een van de voertuigen zat. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz in een reconstructie op basis van defensiebronnen.
Een Israëlische drone heeft het konvooi drie keer onder vuur genomen, en daarbij zeven hulpverleners van de organisatie World Central Kitchen gedood. Er bleek geen Hamasstrijder in het konvooi te zitten, aldus Haaretz.
Volgens de krant wist de legereenheid dat het om een hulpkonvooi ging, maar was het vermoeden van de aanwezigheid van de Hamasstrijder genoeg om de aanval door te zetten. Het konvooi reed over een route die was afgesproken met en goedgekeurd door het leger.
World Central Kitchen zei in een verklaring na de aanval ook dat de bewegingen van het konvooi bekend waren bij het Israëlische leger en dat op de voertuigen een logo van de organisatie stond.
"Het is frustrerend," citeert Haaretz een defensiebron. "We doen ons uiterste best om terroristen nauwkeurig te raken [..] maar uiteindelijk besluit een eenheid in het veld zonder voorbereiding een aanval uit te voeren, in een situatie die niets te maken heeft met het verdedigen van onze troepen."
Premier Netanyahu zegt dat de aanval op het konvooi niet opzettelijk was en hij heeft een onderzoek aangekondigd. Veel landen, waaronder bondgenoten van Israël, hebben de aanval scherp veroordeeld.
Aanval op Iraans consulaat is 'een grens voorbij'
"We zullen ervoor zorgen dat het land spijt krijgt van deze misdaad", zegt de opperste leider van Iran, ayatollah Khamenei, in reactie op het bestoken van het Iraanse consulaat in Damascus gisteravond.
Het wordt aangenomen dat Israël verantwoordelijk is voor de aanval, waarbij zeker zeven Iraanse officieren werden gedood.
Het Israëlische leger heeft in de afgelopen maanden veelvuldig aanvallen uitgevoerd op buitenlands grondgebied in de regio, vaak gericht tegen pro-Iraanse milities. Het is voor het eerst sinds de oorlog in Gaza dat een diplomatieke post, die immuniteit geniet, wordt aangevallen.
"Een aanval op een consulaat is wel een grens voorbij", zegt Koert Debeuf, Midden-Oostendeskundige en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel.
Lees hier meer:
VAE schort hulplevering via zee op
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) schorten de levering van humanitaire hulp via zee aan de Gazastrook op, in afwachting van "veiligheidsgaranties en een volledig onderzoek". Dat zegt een functionaris uit de VAE tegen persbureau Reuters.
De beslissing volgt op de Israëlische luchtaanval waarin zeven hulpverleners van de organisatie World Central Kitchen (WCK) werden gedood. De VAE was de belangrijkste donateur voor hulp via de zeeroute.
WCK had een grote rol bij de distributie van hulpleveringen via zee, maar heeft haar werkzaamheden na de aanval direct stopgezet.
Ook de Amerikaanse hulporganisatie Anera stopt voor onbepaalde tijd met haar werkzaamheden in de Gazastrook. Het veilig leveren van hulpgoederen "is niet langer haalbaar", schrijft de organisatie in een verklaring.
Een woordvoerder van het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat verschillende schepen na de aanval zijn teruggekeerd uit Gaza zonder hun hulpgoederen te hebben uitgeladen. Cyprus speelt een sleutelrol in de zeeroute voor hulp.
Beeld van omgekomen Poolse hulpmedewerker Gaza: 'Dank voor jullie donaties!'
Onder de zeven slachtoffers van de Israëlische aanval op een hulpkonvooi in Gaza was een Poolse man van 35. Damian Sobol werkte voor World Central Kitchen. Hij plaatste een maand geleden deze video van hemzelf bij een distributiecentrum van zijn organisatie in Caïro.
VK ontbiedt Israëlische ambassadeur over luchtaanval
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische ambassadeur ontboden vanwege de luchtaanval waarbij zeven hulpverleners omkwamen.
De Britse staatssecretaris voor Ontwikkeling en Afrika, Andrew Mitchell, sprak een "ondubbelzinnige veroordeling" uit van het "vreselijke doden" van de hulpverleners. Drie van hen waren Brits. Mitchell vroeg de ambassadeur om een snel en transparant onderzoek, en volledige verantwoording. "We hebben een onmiddellijke humanitaire pauze nodig, om hulp binnen te laten en de gijzelaars vrij te krijgen," voegde Mitchell eraan toe.
De dodelijke luchtaanval op een hulpkonvooi heeft Israël stevige kritiek opgeleverd, zowel van landen als van hulporganisaties. Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, zei tegen de NOS dat het er "alle schijn" van heeft dat het konvooi bewust werd aangevallen. "We hebben de afgelopen zes maanden meermaals meegemaakt dat hulpverleners doelbewust worden aangevallen," zei hij.
Premier Netanyahu zei dat de aanval onopzettelijk was, en de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei dat er een zogenoemde situation roomzou worden opgezet met internationale organisaties om de distributie van hulp te coördineren met het Israëlische leger.
Frankrijk veroordeelt Israëlische aanval hulpkonvooi, VS wil 'grondig' onderzoek
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stephane Sejourne heeft de Israëlische aanval op een hulpkonvooi in de Gazastrook sterk veroordeeld. "Niets kan zo'n tragedie rechtvaardigen," zei Sejourne in een gezamenlijke persconferentie met zijn Amerikaanse tegenhanger Blinken.
"Het beschermen van hulpverleners is een morele en wettelijke verplichting waar iedereen zich aan moet houden," aldus de Franse minister.
Blinken riep Israël op een "snel, grondig en onpartijdig" onderzoek in te stellen naar de luchtaanval, waarbij zeven medewerkers van de hulporganisatie World Central Kitchen omkwamen. Hij noemde de Israëlische stappen om hulp Gaza in te krijgen onvoldoende.
Eerder vandaag noemde premier Netanyahu de aanval "onopzettelijk". World Central Kitchen zei dat het Israëlische leger op de hoogte was gesteld van de bewegingen van het hulpkonvooi.
Naast de VS en Frankrijk hebben ook andere landen gereageerd op de aanval op het hulpkonvooi. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly zei op X dat ze "geschokt" was door de aanval, en dat Canada "volledige verantwoording" verwacht. "Aanvallen op hulpverleners zijn compleet onacceptabel," aldus Joly.
Een van de slachtoffers was Canadees.
Opnieuw hulpverleners omgekomen in Gaza: 'Is een heel ernstige oorlogsmisdaad'
De Israëlische aanval op een hulpkonvooi waarbij zeven werknemers van World Central Kitchen omkwamen, laat zien hoe gevaarlijk het werk van hulpverleners in de Gazastrook is.
Premier Netanyahu noemde de aanval "onopzettelijk" en kondigde een onderzoek aan, maar het is niet voor het eerst dat er hulpverleners omkomen bij werkzaamheden in de Gazastrook.
Sinds de oorlog begon in oktober vorig jaar zijn er zeker tweehonderd hulpverleners omgekomen, zegt Aid Worker Security Database. Waarschijnlijk zijn het er meer omdat de cijfers van dit jaar nog niet up-to-date zijn.
"We hebben de afgelopen zes maanden meermaals meegemaakt dat hulpverleners doelbewust worden aangevallen. Daar heeft het vandaag ook alle schijn van. Dat is gewoon een heel ernstige oorlogsmisdaad," zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.
Lees hier meer:
Israëlische delegatie keert terug uit Cairo
Een Israëlische delegatie verlaat vanmiddag de Egyptische hoofdstad Cairo, waar werd onderhandeld over de vrijlating van gijzelaars. De Israëlische delegatie heeft Hamas een nieuw voorstel gedaan, aldus een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu. Details over het voorstel zijn niet bekendgemaakt.
In de verklaring staat dat de Egyptische rol als bemiddelaar "effectief" is, maar ook dat "Israël verwacht dat de bemiddelaars krachtiger optreden tegen Hamas om tot een deal te komen". De Israëlische krant Times of Israel ziet hierin een signaal dat Israël vindt dat met name Qatar meer moet doen om Hamas naar een deal te bewegen.
Onderhandelingen over een uitruil van Israëlische gijzelaars in Gaza en Palestijnse gevangenen in Israël vinden plaats onder bemiddeling van Qatar, Egypte en de VS. Als onderdeel van zo'n deal wil Hamas een permanent staakt-het-vuren en terugtrekking van het Israëlisch leger uit de Gazastrook. Israël wil de gevechten voorzetten totdat Hamas volledig is verslagen.
De Israëlische delegatie in Cairo bestond uit functionarissen van het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten Mossad en Shin Bet. Naar verwachting reizen de hoofden van deze beide diensten later deze week naar Qatar voor verdere onderhandelingen.
Premier Netanyahu: Luchtaanval was niet opzettelijk
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de aanval op een hulpkonvooi van World Central Kitchen een "onopzettelijke aanval" was van de Israëlische strijdkrachten.
Hij noemde het een tragisch incident, maar zei dat zoiets in een oorlog kan gebeuren.
Netanyahu erkent aanval op hulpkonvooi: 'Was niet opzettelijk'
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de aanval op een hulpkonvooi van World Central Kitchen een "onopzettelijke aanval" was van de Israëlische strijdkrachten.
Eerder zei de Israëlische legerwoordvoerder Hagari dat het leger het incident aan het onderzoeken is om te kunnen voorkomen dat het weer gebeurt. Hij zei niet expliciet dat Israël achter de aanval zat.
De uitspraak van Netanyahu is de eerste onomwonden erkenning dat het een Israëlische luchtaanval was die afgelopen nacht de levens van zeven hulpverleners kostte.
World Central Kitchen zelf zei in een verklaring dat de getroffen hulpverleners zich in een "niet-conflictzone" begaven in voertuigen met het logo van de organisatie erop, en dat hun verplaatsingen waren gecoördineerd met het Israëlische leger.
"De Israëlische regering moet stoppen met dit willekeurig doden. Ze moet stoppen met het beperken van humanitaire hulp, stoppen met het doden van burgers en hulpverleners, en stoppen voedsel als wapen te gebruiken," schreef José Andrés, de oprichter van World Central Kitchen, op X.
President Cyprus: 'Hulp via de zee moet doorgaan'
De Cypriotische president zegt dat de voedselhulp voor Gaza via de Middellandse Zee door moet blijven gaan. Dat ondanks de pauze die hulporganisatie World Central Kitchen aankondigde nadat zeven medewerkers waren omgekomen door een vermoedelijk Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi.
"We moeten volharden in onze pogingen om hulp naar Gaza te krijgen", zei president Christodoulides na een ontmoeting met Europese Parlementsvoorzitter Roberta Metsola.
Vanochtend liet World Central Kitchen weten de activiteiten in de regio onmiddellijk op te schorten. De organisatie leverde sinds afgelopen oktober voedselhulp in Gaza, via land, lucht en sinds kort ook zee. Na de terreuraanslag door Hamas leverde WCK ook eten aan Israëliërs, onder wie reservisten.
Cyprus speelt een sleutelrol in de leveringen via de zee. Het land creëerde vorige maand de enige vaarcorridor voor het vervoer van hulp naar Gaza. Een tweede schepenkonvooi met meer dan 300 ton voedsel aan boord verliet Cyprus vorig weekend.
De verklaring van legerwoordvoerder Hagari over de aanval op het hulpkonvooi
Woordvoerder Hagari van het Israëlische leger neemt niet expliciet verantwoordelijkheid voor de aanval, maar zegt dat er een onafhankelijk onderzoek komt om lessen te kunnen trekken uit het incident zodat zoiets in de toekomst niet meer gebeurt.
WHO: 'Vernietiging al-Shifa-ziekenhuis rukt hart uit volksgezondheidssysteem'
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het al-Shifa-ziekenhuis in Midden-Gaza op geen enkele manier meer bruikbaar is voor zorg. Met de vernietiging van het ziekenhuis is "het hart uit het volksgezondheidssysteem [van Gaza] gerukt", zegt WHO-woordvoerder Harris tegen persbureau Reuters.
Het Israëlische leger vertrok gisteren uit het ziekenhuiscomplex na een militaire operatie die twee weken duurde. Bijna alle gebouwen zijn in puin achtergelaten.
Medische teams zijn bezig honderden lichamen te bergen die na de terugtrekking bleven liggen. Zeker 300 lichamen waren tot gisteren geborgen, meldde de burgerwacht van Gaza. Die zegt dat het moeilijk is om het precieze aantal doden te achterhalen omdat Israëlische troepen lichamen zowel binnen als buiten het ziekenhuiscomplex hebben begraven.
Israël zegt 900 vermoedelijke militanten te hebben opgepakt tijdens de operatie, waarvan 500 bevestigde militanten zouden zijn, inclusief een onvermeld aantal commandanten en mensen uit de hoogste politieke rang van Hamas. Dat wordt bestreden door het door Hamas bestuurde ministerie van Gezondheid in Gaza. Dat meldt dat er onder meer medici en journalisten onder de gevangengenomen mensen zitten. Zowel het ministerie als nieuwsorganisatie Al Jazeera meldt dat gevangenen zijn toegetakeld door het leger.
Legerwoordvoerder geeft impliciet toe dat Israël achter aanval op hulpkonvooi zit
De Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari erkent via X impliciet dat het Israëlische leger achter de luchtaanval zit die zeven medewerkers van World Central Kitchen om het leven bracht. Die aanval afgelopen nacht vond plaats in Midden-Gaza, toen een hulpkonvooi via een route reed die volgens de hulporganisatie van tevoren met het Israëlische leger was afgesproken.
Woordvoerder Hagari zegt met de oprichter chef José Andrés te hebben gesproken om "de diepste condoleances" aan de families van de omgekomen World Central Kitchen medewerkers aan te bieden.
Lessen trekken
Het leger is volgens Hagari aan het onderzoeken hoe de aanval heeft kunnen plaatsvinden. Hagari voegt eraan dat er lessen getrokken moeten worden uit het incident, om de kans te reduceren dat zo'n incident ooit weer gebeurt. Hagari benadrukt dat het onderzoek onafhankelijk en deskundig zal zijn. Hij zegt niet expliciet dat Israël de aanval heeft uitgevoerd, maar laat weinig ruimte over voor een ander uitleg van de toedracht van de bombardement.
VS, Australië en Polen willen opheldering van Israël over aanval op hulpkonvooi
Meerdere landen eisen uitleg van de Israëlische regering over de aanval op een hulpkonvooi in Gaza waarbij zeven medewerkers van de organisatie World Central Kitchen omkwamen. Onder de slachtoffers waren een Australiër, een Pool en een medewerker met zowel de Amerikaanse als de Canadese nationaliteit.
De Australische premier Anthony Albanese heeft de Israëlische ambassadeur in zijn land om opheldering gevraagd. Albanese zei dat hij "volledige verantwoording" verwacht van Israël.
De Verenigde Staten hebben ook gereageerd, en zeggen "diep geschokt en verontrust" te zijn. "We dringen er bij Israël op aan om snel te onderzoeken wat er is gebeurd", schrijft een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis op X. Een soortgelijke reactie kwam uit Polen, dat Israël ook om uitleg heeft gevraagd.
Israël heeft nog niet bevestigd dat het de aanval heeft uitgevoerd, de zaak wordt nog onderzocht, heet het in een verklaring.
EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de aanval en vraagt om een onderzoek. Op X schrijft hij "ondanks alle eisen om burgers en humanitaire werkers te beschermen, zien we opnieuw onschuldige slachtoffers".
Spaanse premier wil in juni de Palestijnse staat erkennen
Spanje gaat de Palestijnse staat voor de zomer officieel erkennen, zei premier Sánchez tegen journalisten.
Twee weken geleden verklaarden Spanje, Ierland, Slovenië en Malta zich bereid om een Palestijnse staat te erkennen "op het juiste moment". Nu zegt Madrid die stap te willen zetten rond de Europese verkiezingen op 9 juni. Volgens dagblad El Pais verwacht Spanje dat andere Europese landen dat voorbeeld zullen volgen.
In reactie op de verklaring zei Israël tegen die vier landen dat erkenning van de Palestijnse staat terrorisme zou belonen. Ook zou erkenning de kansen op een oplossing aan de onderhandelingstafel voor de Gaza-oorlog verslechteren.
Spanje probeert ook Arabische landen die Israël niet hebben erkend, over te halen om dat wel te doen. Dat zei premier Sánchez tegen verslaggevers die met hem mee zijn op een reis door het Midden-Oosten. Volgens El Pais zou Sánchez het opportuun vinden om de Palestijnse staat te erkennen als de gevechten in Gaza voorbij zijn en voordat Amerika in november naar de stembus gaat om een president te kiezen.
Zweden werd in 2014 de eerste EU-lidstaat die de Palestijnse staat erkende. Malta en Cyprus deden dat voordat ze EU-lidstaten werden, net als een aantal EU-landen in Midden-Europa. Malta wil die erkenning nu als EU-lidstaat bevestigen.
Saudi-Arabië veroordeelt aanval op Iraanse consulaat in Syrië
Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt zijn "categorische afkeuring" uit tegen het bombardement van een consulair gebouw van Iran in Damascus.
Bij de aanval op het terrein van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven gekomen. Er zouden zeker acht doden zijn gevallen, meldden Syrische staatsmedia gisteren. Volgens Iran zit Israël achter de aanval.
In een verklaring veroordeelt Saudi-Arabië het "doelwit maken van diplomatische faciliteiten ongeacht de rechtvaardiging of de aanleiding daartoe". De aanval is in strijd met internationale diplomatieke wetten en de regels van diplomatieke immuniteit, zegt Riyad. Het is opmerkelijk dat Saudi-Arabië zich uitspreekt tegen de aanval, het land wordt gezien als een grote rivaal van Iran.
Bekijk hier hoe de verhoudingen in het Midden-Oosten liggen:
Ook de Verenigde Staten hebben afstand genomen van de aanslag op het consulaat in Damascus. De VS hebben Iran laten weten niet betrokken en ook niet van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de aanval, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Axios op basis van een anonieme regeringsbron. Volgens Axios is Washington bezorgd dat de bombardement tot een verdere escalatie in het Midden-Oosten zal leiden en de hervatting van aanslagen op Amerikaanse troepen door pro-Iraanse milities.
Hulporganisatie geeft Israël de schuld voor luchtaanval waarbij 7 medewerkers omkwamen
Zeven medewerkers van voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK) zijn in Midden-Gaza om het leven gekomen door een luchtaanval op hun hulpkonvooi. Volgens de hulporganisatie zijn ze geraakt door een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger zegt het "op het hoogste niveau" te onderzoeken.
Volgens de hulporganisatie stond het logo van World Central Kitchen afgebeeld op twee auto's in het konvooi en zijn de bewegingen van de voertuigen van tevoren met het Israëlische leger gecoördineerd.
Op deze video op X van het Palestijnse medium Quds News Network is een kapotgebombardeerde auto met een logo van het WCK te zien:
Onder de slachtoffers zijn burgers van Polen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en een medewerker met zowel de Canadese als de Amerikaanse nationaliteit. Hun Palestijnse chauffeur is ook omgekomen. Op een foto, die gedeeld is door de autoriteiten in Gaza, zijn meerdere slachtoffers te zien. Op hun lichamen zijn paspoorten neergelegd. Ook valt te zien dat de slachtoffers beschermende kleding dragen met het logo van World Central Kitchen.
De hulporganisatie zegt dat het alle activiteiten in de regio onmiddellijk heeft stopgezet. Voor hoelang is niet bekend.
Ook Japan hervat betalingen aan UNRWA
Japan gaat weer geld geven aan UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen. Hiermee volgt het Aziatische land Frankrijk, Canada, Australië, Zweden en Finland. Zij besloten afgelopen weken om de steun te hervatten.
Veel landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, stopten met het financieren van UNRWA nadat Israël de organisatie had beschuldigd van betrokkenheid bij de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober.
Het hoofd van UNRWA zei vorige week dinsdag dat de organisatie nog tot eind mei de middelen heeft om haar operaties te bekostigen.
Waarom UNRWA belangrijk is voor Palestijnen in en buiten de Gazastrook, zie je in de onderstaande video:
Premier Australië: Israël moet verantwoording afleggen
De Australische premier Anthony Albanese heeft de Israëlische ambassadeur in zijn land om uitleg gevraagd over de dood van een Australische hulpverlener in Gaza. Die kwam samen met vier anderen om het leven bij een aanval in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook.
Volgens de autoriteiten in Gaza, die onder controle staan van Hamas, ging het om een Israëlische luchtaanval op een auto met daarin internationale hulpverleners van World Central Kitchen. Behalve de Australiër en de Palestijnse chauffeur zouden hierbij inwoners van Polen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn omgekomen. Die landen hebben nog niet gereageerd op de gebeurtenis.
Albanese zei dat hij "volledige verantwoording" verwacht van Israël. Ook bood hij zijn condoleances aan de familie en vrienden van de omgekomen hulpverlener aan.
Oprichter World Central Kitchen: Israël moet stoppen met doden van burgers en hulpverleners
José Andrés, de Spaanse sterrenchef en oprichter van de internationale voedselhulporganisatie World Central Kitchen, laat in een eerste reactie weten dat hij diep geraakt is door de dood van zijn "broeders en zusters". Hij zegt mee te leven met de families en vrienden van de slachtoffers.
In een bericht op sociale media noemt hij de omgekomen hulpverleners 'engelen'. Ook roept hij Israël op te stoppen met "deze willekeurige moorden". Volgens hem moet de Israëlische overheid "stoppen met het beperken van humanitaire hulp, stoppen met het doden van burgers en hulpverleners en stoppen met voedsel als wapen te gebruiken".
VS en Israël bespreken inval Rafah
De Verenigde Staten en Israël hebben gisteravond overleg gevoerd over het geplande offensief van het Israëlische leger in Rafah. In een ruim twee uur durend videogesprek zijn de landen niet tot een nieuw akkoord gekomen.
De VS wil graag dat Israël het offensief niet doorzet, om zo meer Palestijnse burgerdoden te voorkomen. In een verklaring stellen de landen dat Israël "ermee instemt rekening te houden met deze zorgen".
Bij de bijeenkomst waren onder meer Jake Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, en Antony Blinken, de minister van Buitenlandse Zaken, aanwezig. Namens Israël schoven veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi en Ron Dermer, minister van Strategische Zaken, aan. Volgende week zou er een persoonlijke ontmoeting moeten plaatsvinden tussen de landen.
Internationale hulpverleners omgekomen bij aanval
In Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook, zijn vijf medewerkers van voedselhulporganisatie World Central Kitchen om het leven gekomen. Het zou gaan om inwoners van Polen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en hun Palestijnse chauffeur, meldt het woordvoeringsbureau van de autoriteiten in Gaza, die onder controle staat van terreurorganisatie Hamas. Het vijfde slachtoffer zou uit Ierland komen, meldt The Times of Israel.
Volgens Palestijnse autoriteiten werd het vijftal geraakt door een Israëlische luchtaanval toen het in een auto onderweg was. Ze waren in Gaza aangekomen via een schip met hulpgoederen. Een medewerker van het Palestijnse Rode Kruis bevestigt dit aan persbureau AP. Het is nog niet onafhankelijk vastgesteld dat Israël achter de luchtaanval zat.
Het Israëlische leger zegt de gebeurtenis te onderzoeken. Ook de hulporganisatie zegt op de hoogte te zijn van de situatie:
Op een foto, die gedeeld is door het woordvoeringsbureau, zijn meerdere slachtoffers te zien. Op hun lichamen zijn paspoorten neergelegd. Ook valt te zien dat de slachtoffers beschermende kleding dragen met het logo van de hulporganisatie.
World Central Kitchen werd in 2010 opgericht door de Spaanse sterrenkok José Andrés na de dodelijke aardbeving in Haïti. De organisatie levert maaltijden aan slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crisissen.
'Twee generaals gedood bij aanval Iraanse ambassade Damascus'
Bij de aanval op het terrein van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus zijn acht mensen gedood, onder wie twee generaals en vijf officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde. Een van hen is een commandant van de Quds Brigade, verantwoordelijk voor buitenlandse operaties.
De Iraanse ambassadeur in Syrië zei eerder al dat vijf tot zeven mensen zijn gedood bij de aanval, waarvoor Israël verantwoordelijk wordt gehouden. Dat land heeft niet gereageerd op het nieuws, dat doet het in dit soort gevallen vrijwel nooit.
Lees hier meer:
Witte Huis: 'Sluiting Al Jazeera door Israël 'zeer zorgwekkend'
Als de berichten kloppen dat Israël probeert de nieuwszender Al Jazeera in Israël te sluiten, dan is dit "zeer zorgwekkend". Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis gezegd.
De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd de Qatarese zender in Israël te willen sluiten. Het parlement in Jeruzalem heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt om Al Jazeera in de ban te doen. Israël stelt dat de zender, die kritisch verslag doet over de oorlog in Gaza, zijn kijkers tegen Israël opzet.
Netanyahu wil Al Jazeera in ban doen in Israël
De Israëlische premier Netanyahu wil de zender Al Jazeera per direct in de ban doen in Israël. Hij zegt het "terreurkanaal" te sluiten nadat het parlement een wet had aangenomen die de weg vrijmaakt om Al Jazeera te verbieden uit te zenden vanuit Israël.
Netanyahu beschuldigt de Arabische zender ervan de Israëlische veiligheid te schaden, actief te hebben deelgenomen aan de terreuraanvallen van Hamas van 7 oktober en aan te zetten tot geweld tegen Israël. De zender, die wordt betaald door de overheid van Qatar, bericht uiterst kritisch over de oorlog in Gaza en dat is de Israëlische regering een doorn in het oog.
"De terreurzender Al Jazeera zal niet langer vanuit Israël uitzenden", schrijft Netanyahu op X. "Ik ben van plan onmiddellijk actie te ondernemen in overeenstemming met de nieuwe wet om de activiteiten van de zender stop te zetten."
Lees hier meer:
Iran houdt Israël verantwoordelijk voor aanval ambassade
Iran houdt Israël verantwoordelijk voor de gevolgen van de aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian gezegd in een telefoongesprek met zijn Syrische collega. Iraanse staatsmedia berichten over dat gesprek.
De aanval in Damascus is "een schending van alle internationale verdragen", zei Amirabdollahian. De Iraanse ambassade zou door de aanval met de grond zijn gelijkgemaakt.
De Iraanse ambassadeur in Syrië heeft gezegd dat vijf tot zeven mensen zijn gedood bij de aanval. De reactie van Teheran op de aanval zal hard zijn, dreigt hij.
Video: Beelden na de aanval bij de ambassade in Damascus
Beelden van de ravage bij de ambassade in Damascus. Volgens Iraanse media was het een gerichte aanval van Israël op Mohammed Reza Zahedi, een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde.
Israël heeft niet gereageerd op het nieuws, zoals het dat zelden doet in dit soort gevallen.
Hoge commandant Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij luchtaanval Damascus
Bij een Israëlische luchtaanval op Damascus is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohammed Reza Zahedi, om het leven gekomen. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.
Reuters citeert Iraanse staatsmedia die melden dat bij een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus "verschillende Iraanse diplomaten" zijn gedood. Het Syrische observatorium voor de mensenrechten, dat vanuit Londen opereert, meldt dat er zes mensen zijn omgekomen bij de aanval.
Volgens de Iraanse staatstelevisie was de Israëlische actie een doelgerichte aanval om Zahedi om te brengen.
Israël heeft niet gereageerd op het nieuws, zoals het dat zelden doet in dit soort gevallen. "We geven geen commentaar op berichten in buitenlandse media", zegt een legerwoordvoerder tegen persbureau Reuters.
Netanyahu morgen weer uit het ziekenhuis
De Israëlische premier Netanyahu (74) verlaat morgenmiddag het ziekenhuis, meldt zijn kantoor. "De premier voelt zich goed en verricht zijn dagelijkse bezigheden vanuit het ziekenhuis. "Premier Netanyahu werd gisteren geopereerd aan een liesbreuk. Die was zaterdag vastgesteld bij een routinecontrole.
Gisteravond en vannacht gingen tienduizenden mensen de straat op in Jeruzalem om te protesteren tegen de regering van premier Netanyahu. Het was volgens Israëlische media de grootste anti-regeringsbetoging sinds het begin van de oorlog.
Patiënt vertelt over situatie in al-Shifa: 'Geen medicijnen, geen eten'
Twee weken geleden viel het Israëlische leger het al-Shifa in Gaza-Stad binnen. Het ziekenhuis is verwoest. Een jongeman verbleef een tijd in het ziekenhuis. Hij vertelt erover:
'Hulp uit Cyprus nadert Gaza'
Schepen met honderden tonnen aan hulpgoederen naderen Gaza. Dat meldt de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken. Drie schepen hebben toestemming gekregen om hun lading te lossen, zei minister Constantinos Kombos tegen persbureau AP.
De schepen hebben voldoende kant-en-klare producten aan boord waarmee meer dan een miljoen maaltijden bereid kunnen worden, zegt de Amerikaanse liefdadigheidsinstelling World Central Kitchen. Het gaat onder meer om rijst, pasta, meel en ingeblikte groenten.
Begin deze maand zette de Europese Commissie een maritieme corridor op voor noodhulp aan Gaza. De eerste lading werd op 15 maart gelost. De haven in Gaza is door Israëlische bombardementen niet meer te gebruiken. De eerste lading goederen werd via een geïmproviseerde steiger van puin aan wal gebracht en daarna door hulporganisaties verspreid.
Hulporganisaties waarschuwen dat meer hulp nodig is en dan vooral over land. Boven Gaza zijn ook hulpgoederen afgeworpen aan parachutes, maar dat wordt beschouwd als een druppel op de gloeiende plaat.
Hoe ziet zo'n voedseldropping eruit? Correspondent Daisy Mohr mocht een maand geleden mee met zo'n vlucht:
Dit is er over van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza
Persbureau Reuters heeft vanochtend kunnen filmen in het al-Shifa-ziekenhuis. Er ligt veel puin op de grond en er zijn grote brandplekken op de muren te zien:
Gewonde correspondent Al Jazeera: 'Er zijn geen buitenlandse ogen meer in Gaza'
In de eerste drie maanden van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er meer journalisten gedood dan ooit in een enkel land in een heel jaar. Sinds de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober 2023 zijn er volgens het Comité ter bescherming van Journalisten (CPJ) 95 journalisten en medewerkers van mediabedrijven omgekomen in Gaza, Israël en Libanon. Van hen zijn er 90 Palestijns, 2 Israëlisch en 3 Libanees. NRC telde vorige week nog meer doden: 103.
Symbool voor de penibele situatie van journalisten in Gaza op dit moment staat Wael Dahdouh. De correspondent van Al Jazeera verloor zijn vrouw, twee kinderen en een kleinkind bij een bombardement op een vluchtelingenkamp in oktober vorig jaar. De vaste cameraman van Dahdouh, Samer Abu Daqqa, werd gedood in december. Ook raakte hij zelf gewond.
Correspondent Daisy Mohr sprak met Wael Dahdouh tijdens zijn revalidatie in Qatar:
Lees hier meer over het hoge aantal slachtoffers onder journalisten:
'Totale verwoesting' zichtbaar in en rond al-Shifa-ziekenhuis
Ooggetuigen en journalisten die bij het al-Shifa-ziekenhuis staan, spreken van "totale verwoesting". Honderden Palestijnen zijn in de loop van de ochtend teruggekeerd naar het gebied. Mohammed Mahdi zegt tegen het Amerikaanse persbureau AP dat meerdere gebouwen zijn afgebrand en dat hij zeker zes lichamen op de grond heeft zien liggen.
Een andere man, Yahia Abu Auf, zegt dat bulldozers van het Israëlische leger over een provisorische begraafplaats op de binnenplaats van het ziekenhuis zijn gereden. "De situatie is onbeschrijfelijk." Een anonieme arts laat aan Al Jazeera weten dat het ziekenhuispersoneel tijdens de inval niet de mogelijkheid had om patiënten te behandelen. "We konden hen niet verzorgen of begraven", zegt ze. "De geur van lijken was in het hele gebouw te ruiken."
"Op elke afdeling van het ziekenhuis hebben gebouwen in brand gestaan", zegt een verslaggever van Al Jazeera. "Het complex is van binnenuit beschadigd." Trappen, deuren en muren zijn verwoest, voegt hij eraan toe. Mensen proberen nog spullen tussen het puin te redden. "Er is hier geen leven meer." Het ziekenhuis, dat al sinds 1946 bestaat, lijkt volgens hem onherstelbaar beschadigd.
Sinds het begin van de inval, twee weken geleden, zijn er zeker 21 patiënten om het leven gekomen, liet WHO-baas Ghebreyesus gisteravond weten. Hij zei dat er nog meer dan honderd patiënten in het gebouw waren, onder wie vier kinderen en 28 mensen die er slecht aan toe zijn. Ook waren er weinig middelen om ze te verzorgen, aldus de WHO. Het is onduidelijk hoe het vanochtend met die patiënten gaat.
Israël zei eind vorig jaar dat het Hamas grotendeels had uitgeschakeld in het noorden van Gaza, waarna het de militaire operatie verplaatste naar het zuiden. Toch zijn er sindsdien op meerdere momenten gevechten geweest met militanten. Het feit dat er twee weken lang intensief is gevochten in en rond al-Shifa, toont volgens persbureau AP de veerkracht van de militante groeperingen in de regio.
Zo ziet het verwoeste al-Shifa-ziekenhuis er nu uit
Twee weken lang kwamen er vanwege de Israëlische inval nauwelijks beelden uit de omgeving van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Nu de soldaten zich hebben teruggetrokken, hebben internationale persbureaus foto's kunnen maken van de verwoesting:
Israëlisch leger na twee weken weg uit al-Shifa-ziekenhuis
Israëlische troepen hebben het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad bij zonsopgang verlaten, meldt het Israëlische leger.
De operatie in het grootste ziekenhuis van de Gazastrook heeft zo'n twee weken geduurd. Op 18 maart vielen troepen het complex binnen. Het leger zei dat het ging om een gerichte inval met als doel om leiders van terreurgroepen op te pakken. Volgens het leger zijn er de afgelopen twee weken zo'n 200 leden van meerdere terreurgroepen gedood en zijn er meer dan 500 andere gearresteerd. Het is niet na te gaan of het inderdaad allemaal militanten zijn.
Ooggetuigen zeggen tegen Arabische media dat Israëlische militairen het gebouw hebben verlaten, terwijl er ondersteunende luchtaanvallen werden uitgevoerd en artillerie werd afgevuurd. Medische bronnen zeggen tegen Al Jazeera dat er tientallen, mogelijk zelfs honderden lichamen zijn gevonden in het ziekenhuis en in de straten eromheen. De verwoesting in het pand is groot, aldus de Arabische zender. Ook zijn alle afdelingen buiten werking gesteld als gevolg van de gevechten.
In een eerder stadium van de operatie werden zo'n 350 patiënten en medewerkers geëvacueerd naar een speciale zone in een deel van het complex, waar hun volgens het Israëlische leger humanitaire hulp is aangeboden.
Al-Shifa was een van de weinige zorglocaties in het noorden van de Gazastrook die nog deels operationeel waren. Behalve patiënten waren er ook ontheemde Palestijnen ondergebracht in het ziekenhuis. Israël zegt dat Hamas het ziekenhuis heeft gebruikt als basis voor terreurdoeleinden, wat de militante beweging ontkent.
Tienduizenden bij grootste antiregeringsprotest Jeruzalem sinds begin oorlog
In Jeruzalem zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van premier Netanyahu. De demonstranten eisen dat de premier opstapt en willen dat er een deal tot stand komt voor het vrijlaten van gijzelaars.
De kritiek op de regering is de afgelopen tijd toegenomen, onder meer omdat het Netanyahu niet lukt om alle gijzelaars vrij te krijgen. Bij de demonstratie vanavond roepen sommigen ook op om ultraorthodoxe joden niet langer vrij te stellen van dienstplicht. Discussies daarover brengen veel spanning teweeg in het oorlogskabinet.
Er ontstonden ook confrontaties:
Gisteravond waren er ook betogingen in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. In Tel Aviv kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie, waarna zestien mensen werden opgepakt.
Nieuw liveblog
Welkom in dit nieuwe liveblog over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week is hier terug te vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten