donderdag 18 november 2010

Israel als Schurkenstaat 305


http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Electronic-Intifada-fantaseert-over-PGGM.html

Electronic Intifada fantaseert over PGGM

TUE 16-11-2010


Anti-Israel activisten hebben afgelopen week een onjuist artikel verspreid over een groot Nederlands pensioenfonds dat zijn investeringen om politieke redenen uit Israel zou hebben weggehaald. In werkelijkheid heeft het pensioenfonds een aantal Israelische ondernemingen laten vallen, omdat het land niet langer als een economisch ontwikkelingsgebied wordt beschouwd. Israel is recentelijk tot de OESO toegetreden.

Op 12 november meldde de anti-Israel website de Electronische Intifada, dat PGGM zijn investeringen uit bijna alle Israelische bedrijven heeft teruggetrokken, nadat het pensioenfonds “een nieuwe richtlijn voor sociaal verantwoord investeren” had ingesteld. Onderzoek door CIDI leerde dat het verminderen van de investeringen door PGGM geen enkel verband heeft met politieke motieven. Israel kreeg een andere ‘rating’ omdat het land nu behoort tot de ontwikkelde markten.

Woordvoerder Bram van Els van PGGM verklaarde tegenover CIDI: “Het artikel van Electronic Intifada is niet waar. Wij werden recent door Electronic Intifada gevraagd of we in Israelische bedrijven investeren en we zeiden dat we dat niet doen. Toen heeft Electronische Intifada gepubliceerd dat we actief onze investeringen hebben teruggetrokken vanwege de activiteiten in de Bezette Gebieden. Dat is niet waar. In werkelijkheid hebben we ons uit alle Israelische ondernemingen teruggetrokken, op drie na, wegens een verandering van de ‘benchmark’. Deze wordt buiten ons fonds vastgesteld.” Nu Israel in de nieuwe categorie van ontwikkelde markten valt, zijn de “Israelische bedrijven gewoon te klein” om te voldoen aan de criteria die PGGM hanteert voor investeringen, aldus Bram van Els.

De schrijvers van het artikel in Electronic Intifada, Adri Nieuwhof en Guus Hoelen van de Protestantse Werkegroep Keerpunt, zeggen in ‘het besluit een nieuwe indicator te zien’ voor het succes van hun boycotcampagnes tegen Israel. Dit lijkt, zoals vaker gebeurt op deze site, een omdraaiing van de feiten te zijn. De beslissing van PGGM is juist een indicator van de kracht van de Israelische economie. De Joodse staat is geen ontwikkelingsland meer.

Aldus het CIDI. Opvallend is de kwalificatie 'anti-Israel activisten.' Kennelijk waren volgens het CIDI de mensen die Mandela steunden anti-Zuid Afrika activisten, en de mensen die tegen de nazi's vochten anti-Duitsland activisten. Het is maar hoe men vanuit ideologische motieven de werkelijkheid kan verdraaien. Daar komt het volgende nog bij:

Anoniem heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Israel als Schurkenstaat 305" achtergelaten:


Het artikel is gebaseerd op feitelijke informatie die PGGM heeft verstrekt. Het is opvallend dat een andere woordvoerder na publikatie van het artikel wel een reden geeft voor terugtrekking uit Israelische bedrijven. Toen wij daar vorige week naar vroegen, kregen we hier geen informatie over. Men verwees ons naar de rapportage over het derde kwartaal.
Blijft staan dat PGGM een dialoog voert over schending van mensenrechten met internationale bedrijven die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden, o.a. met Veolia, Alstom, Motorola
De Palestina Werkgroep van de Abva/Kabo FNV is ook actief rond verantwoord beleggen heeft de link naar de PFZW 3e kwartaalrapportage gepubliceerd.
http://palestinawerkgroep-abvakabo.blogspot.com/2010/11/pensioenfonds-pfzw-stopt-beleggen-in-de.html

Adri Nieuwhof

Maar dit verzwijgt de 'pro zionistische lobbygroep' zoals het door zionisten gefinancierde CIDI in de Israelische kwaliteitskrant Haaretz wordt genoemd.

7 opmerkingen:

  1. Het artikel is gebaseerd op feitelijke informatie die PGGM heeft verstrekt. Het is opvallend dat een andere woordvoerder na publikatie van het artikel wel een reden geeft voor terugtrekking uit Israelische bedrijven. Toen wij daar vorige week naar vroegen, kregen we hier geen informatie over. Men verwees ons naar de rapportage over het derde kwartaal.
    Blijft staan dat PGGM een dialoog voert over schending van mensenrechten met internationale bedrijven die actief zijn in de bezette Palestijnse gebieden, o.a. met Veolia, Alstom, Motorola
    De Palestina Werkgroep van de Abva/Kabo FNV is ook actief rond verantwoord beleggen heeft de link naar de PFZW 3e kwartaalrapportage gepubliceerd.
    http://palestinawerkgroep-abvakabo.blogspot.com/2010/11/pensioenfonds-pfzw-stopt-beleggen-in-de.html

    Adri Nieuwhof

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De woordvoerder Van Els die het CIDI opvoert is een tijdelijke (ad interim). Het EI-artikel noemt een telefoongesprek met een vaste, op PGGM-site genoemde woordvoerder. Het telefoongesprek begint er toe te doen, ook omdat het woordvoerderschap is verandert.

    Het CIDI verhaal steunt op een "benchmark", die veranderd zou zijn omdat Israel sinds kort OESO-lid is, en dus zouden Israelische bedrijven in een andere categorie vallen voor de prestatiemeting. Het beroep dat CIDI doet op een niet-gespecificeerde, OESO-gerelateerde benchmark is tot nu toe: verschuil je achter de mist.

    Noot: "Benchmark": is niet gespecificeerd op de PGGM-site zelf. Waarschijnlijk is bedoeld een wereldwijde beurs-performance van een groep aandelen, zoals 'Noord-Amerikaanse bedrijven', of 'techniek', of misschien 'bedrijven in OESO-landen' (daar gevestigd of daarin verdienend?). Prestaties van overeenkomstige PGGM-beleggingen worden dan vergeleken met zo'n wereldwijde groep aandelen, vandaar 'benchmarking': vergelijken met een standaard.

    Een tweede vreemde draad in het CIDI-verhaal is de vermenging van het land Israel met bedrijven die in/aan Israel verdienen. PGGM beschrijft duidelijk dat bedrijven op een zwarte lijst staan ('uitsluitingen'), niet landen. PGGM treedt ook in overleg (en verder) met bedrijven die ethisch kwalijk werken, niet met landen.

    Onverklaard detail in CIDI-verhaal: als de beleggingen uit de 'niet-OESO' benchmark zouden moeten, kun je ze toch gewoon verplaatsen naar de 'wel-OESO' benchmark?

    Nog een detail voor het uitzoeken: als het puur om Israel (nieuw OESO-lid) zou gaan, zoals het CIDI schrijft, moet nog verklaard worden waarom sommige bedrijven die in/aan Israel verdienen nog wel in de PGGM-portefeuille zitten. Het zou kunnen gaan om bedrijven die moeilijker/duurder te desinvesteren zijn (verklaring uit beleggingskunde), maar ook om bedrijven die niet in de apartheid werken (verklaring uit ethiek; dus andere bedrijven dan Veolia, Alstom, Motorola).

    En nu een gemakkelijk te corrigeren fout. Electronic Intifada is niet "anti-Israel" zoals het CIDI schrijft.

    eGast

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd leerzaam hoe het CIDI bezig is. Daar de link naar het bekritiseerde artikel (http://electronicintifada.net/v2/article11621.shtml) ontbreekt kunnen lezers niet meteen zien dat het CIDI fantaseert dat er sprake is van politieke redenen, terwijl gesproken wordt over mensenrechten.
    Mensenrechten-acties en -organisaties krijgen bij het CIDI meteen het anti-Israel-stempel. Dat is geen nieuws, maar wel treurig.
    Betreffend 'informatiecentrum' zwijgt structureel over Israelische mensenrechtenorganisaties, daar die lastig als anti-Israel zijn weg te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag bij de NIDV stond caterpillar met twee bulldozers
    http://www.turnaroundcommunicatie.nl/bestanden/file6005888.pdf.
    Caterpillar die de huizen van Palestijnen platgooien,wordt tijdens een NL wapenbeurs tentoon gesteld.
    Tja die Nederlanders toch.
    Jose

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De 22ste NIDV Symposium & Tentoonstelling wordt gehouden op donderdag 18 november 2010 in Ahoy te Rotterdam.
    Het thema dit jaar is “Kans(en)Rijk”.


    https://www.nidv.eu/nl-NL/pages/1519/symp2010_inleiding.aspx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe zit het dan met Bram van Els?

    anzi

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bram van Els, pr bureau Backscratch

    http://www.marketinginformationevent.nl/showspeaker/138?TB_iframe=true&width=360&height=250

    BeantwoordenVerwijderen