dinsdag 1 juni 2010

Israel als Schurkenstaat 212

'Nederland moet Israëlisch geweld scherp veroordelen'

DEN HAAG - Nederland moet het militair geweld dat Israël heeft ingezet tegen schepen met hulpgoederen ten scherpste veroordelen. Dat vinden de PvdA, SP en GroenLinks in de Tweede Kamer.

De partijen zijn geschokt en vinden het duidelijk dat Israël disproportioneel geweld heeft gebruikt. Ze eisen een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen en de toedracht.

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel stelt dat ,,het ondenkbare is gebeurd. Wat begon als een rechtvaardige actie om de uitgehongerde bevolking van Gaza te steunen is een drama geworden'', aldus Van Bommel. Hij ziet het liefst een onderzoek van de Verenigde Naties, waar minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) volgens hem stevig op moet aandringen.

Ook het CDA vindt een internationaal onderzoek op zijn plaats, aldus CDA-Kamerlid Raymond Knops. Hij vindt de gebeurtenissen verschrikkelijk, maar volgens het CDA moet een onderzoek uitwijzen wat er precies is gebeurd voordat een partij veroordeeld kan worden. Hij is blij dat de VN-Veiligheidsraad snel bijeenkomt over de kwestie.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam benadrukt dat Israël nooit schepen mag aanvallen in de internationale wateren. ,,Nog los van de catastrofale afloop, is dit op zich al een grove schending van het internationaal recht'', aldus Van Dam. Pas als ze in Israëlische wateren zijn, mogen schepen volgens de PvdA worden onderschept en tegengehouden.

Van Dam vindt de jarenlange Israëlische blokkade van Gaza sowieso al een schending van het internationaal recht. In zijn ogen is de Europese Unie niet stellig genoeg geweest in de pogingen bij Israël om de blokkade te beëindigen. Wat de PvdA betreft, moeten er concrete sancties komen tegen Israël als uit het onderzoek blijkt dat het land fout zat. Hij denkt aan de opschorting van samenwerking en handelsvoordelen tussen de EU en Israël.

Alle partijen vinden dat Nederland samen met de internationale gemeenschap moet zorgen dat de blokkade rond Gaza wordt opgeheven. Volgens Mariko Peters van GroenLinks hebben de oproepen tot nu toe niets geholpen. Ze wil dat Nederland de eenzijdige verklaring van Israël aanvecht dat het de wateren voor Gaza gesloten mag houden onder internationaal recht. (ANP/DHE)
31/05/10 16u12


En als minister Verhagen nu weigert, wat zijn deze politici dan van plan te doen? Welke gevolgen moet een weigering hebben? Want daar draait het natuurlijk om!

3 opmerkingen:

  1. Godsallemachtig


    PvdA: EU had Gaza-konvooi moeten helpen
    BRUSSEL - De Europese Unie had het konvooi naar de Gazastrook politieke bescherming moeten geven, vindt Europarlementslid Thijs Berman, tot voor kort namens het Europarlement belast met de relatie met de Gazastrook.

    ,,Achteraf is duidelijk dat de EU dat konvooi politiek had moeten beschermen, maar je verwacht niet dat een democratisch land als Israël een konvooi aanvalt. Dit is zó onaanvaardbaar'', zegt Berman. ,,Ik heb nog nooit gezien dat een humanitair konvooi zo gewelddadig is aangevallen. Het is een verschrikkelijk en buitensporig optreden.''
    Zie verder: AD 31.5.2010

    anzi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan blijft men kirren en twitteren. Je hebt er niets aan. Actie komt vanuit de bevolking,helaas moeten er altijd vele doden vallen waarop men geschokt kan reageren.

    anzi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verhagen zal buigen als het riet in de wind. Zijn tactiek is toezeggen dat hij het met Israël gaat bespreken. Jawel, talloze malen is hij al "zeer kritisch" geweest. En bij grote druk zal hij melden dat Nederland zich niet in de interne zaken van Israël kan mengen. De politici halen vervolgens hun schouders op en gaan verder met hun kleine kleurloze onbetekenende leventjes.

    BeantwoordenVerwijderen