maandag 31 mei 2010

Israel als Schurkenstaat 180

Palestijnse jongens in de haven in Gaza, zondag.    Foto AP Palestijnse jongens in de haven in Gaza, zondag. Foto AP

Doden bij Israëlische bestorming hulpkonvooi

Gepubliceerd: 31 mei 2010 08:25 | Gewijzigd: 31 mei 2010 10:11

Door onze correspondent

Tel Aviv, 31 mei. Israëlische commando’s hebben afgelopen nacht op de Middellandse Zee een konvooi van zes schepen met daarop circa zevenhonderd pro-Palestijnse activisten bestormd. Daarbij zijn volgens berichten van hulporganisaties en de Arabische televisiezender Al-Jazeera aan de zijde van de activisten zeker vijftien doden gevallen.

Er zouden ook tientallen gewonden zijn, onder wie Israëlische commando’s. Een zevende schip met hulpgoederen zou nog onderweg zijn.

Het konvooi was zondag vanuit Cyprus vertrokken en had 10.000 ton aan hulpgoederen bij zich voor de Gazastrook. Door het Palestijnse gebied via zee te bereiken, hoopten de activisten de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken. Israël had de afgelopen week gewaarschuwd tegen het doorgaan van het hulpkonvooi, dat „een gevaar voor Israël” zou vormen. Volgens een woordvoerder van het konvooi bevonden de schepen zich nog in internationale wateren toen het leger in actie kwam.

Vroeg in de ochtend bestormden Israëlische commando’s vanaf helikopters een van de schepen. Drie marineschepen hadden het konvooi omsingeld. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger werden de commando’s belaagd en werd er op hen geschoten. De activisten hebben altijd ontkend dat zij gewapend waren. Het leger erkent dat er zeker tien doden zijn gevallen.

Beelden die de Turkse televisie heeft uitgezonden, laten zien hoe commando’s op het dek landen en slaags raken met enkele activisten. Ook zijn er beelden te zien van commando’s die schieten. Op de grond liggen gewonden. De Arabische zender Al-Jazeera, die een verslaggever aan boord heeft, meldde dat er in de loop van de ochtend nog steeds geschoten werd.

Bekijk verslag van Al-Jazeera:

Volgens nog onbevestigde berichten bevindt zich onder de gewonden zich ook Imam Raed Salah. Hij is het hoofd van de Islamitische Beweging in Noord-Israël, een zeer invloedrijke groep onder Palestijnse inwoners van Israël. Salehs lot kan voor hevige reacties zorgen onder Palestijnen in Israël. Het Israëlische leger en politie zijn in hoge staat van paraatheid in steden waar veel Palestijnen wonen.

Het hulpkonvooi is georganiseerd door onder andere de Free Gaza Movement en een Turkse hulporganisatie. Aan boord bevinden zich Europese parlementsleden, Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mairead Corrigan Maguire en een 85-jarige overlevende van de Holocaust. Ook is een Nederlandse activist, Anne de Jong, aan boord. Over hun lot is niets bekend. De vloot was gisteren uit Cyprus vertrokken, met enkele dagen vertraging wegens materiaalpech en tegenwerking door de autoriteiten.

Meer beelden vanaf een van de schepen:




1 opmerking:

  1. Free Gaza: Verhagen vindt aanval "vreselijke situatie" maar veroordeelt niet

    Twee weken geleden bepleitte Maxime Verhagen bij EU-buitenlandchef Catherine Ashton "maximale inzet" om ervoor te zorgen dat opgepakte piraten worden berecht. Hij vind zelfs dat de NAVO tegen piraten worden ingezet, en dat er een VN-tribunaal voor piraterij wordt opgericht.

    Maar wanneer Israël aan piraterij doet, dan blijkt Verhagen opeens uiterst gereserveerd. Vanmorgen vroeg vielen Israëlische commando's het hulpkonvooi van 6 boten aan, aangetoond in internationale wateren, waarbij meer dan 10 doden en tientallen gewonden vielen. Dat noemt men normaliter piraterij, maar Verhagen nam het woord vanmorgen in het radioprogramma Goedenmorgen Nederland niet in de mond. Veroordeelt u de actie, vroeg de presentator. Nee, want de situatie is nog onduidelijk, reageerde Verhagen, die blijkbaar ineens niet meer weet wat 'een schending van internationale wateren' inhoudt en wat piraterij is.

    Nee, vervolgt Verhagen, de situatie is nog onduidelijk, en er zou sprake zijn van geweest van een aanval op het arme bezettingsleger met "bijlen en messen". De Nederlandse vloot in Afrikaanse wateren wordt verdedigd met nota bene hele fregatten, maar je leven willen verdedigen tegen gewelddadige Israëlische piraten, dat is voor Verhagen blijkbaar een goed excuus om burgers tijdens een geweldloze actie neer te knallen. Volgens Verhagen moet Israël de zaak onderzoeken. Dat is logisch, want Verhagen neemt alleen maar aan wat Israël te zeggen heeft, en stemt tegenwoordig tegen elk initiatief van de VN, wanneer Israël verdacht wordt van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

    Verhagen's partijgenoot Tineke Lodder, zojuist terug van een bezoek aan de regio, veroordeelde op de radio vanmorgen de actie van Israël echter wel, noemde de schending van internationale wateren, én is van mening dat dit een zaak is voor de Veiligheidsraad van de VN.

    BeantwoordenVerwijderen