dinsdag 3 maart 2009

Jan Marijnissen van de SP 18


Naar aanleiding van mijn kritiek op Jan Marijnissen kreeg ik deze reactie:
'Ik heb ook wel moeite met de kritiek op Jan Marijnissen. Er zijn toch wel echte griezels bij het Haagse Gedoe waar het een en ander blootgelegd kan worden? En Sonja, w.b. Agnes Kant, zij is zeker aanwezig!! Beter luisteren en kijken! Ik werk, als "loser" zijnde, in de gezondheidszorg wat een geweldige stronthoop geworden is en waar een werknemer met een kutsalarisje en navenante arbeidsvoorwaarden wordt opgescheept. Het grote geld gaat naar de overleggende, vergaderende, overbodige plannentjesmakerijende en aan de stoel vastgeplakte directie plus afgeleiden hiervan. Agnes is een van de weinigen die zich hard maakt voor het personeel in de gezondheidszorg. Verder moet Anja Meulenbelt niet zeuren over losers, diezelfde reageren ook op haar site, je mag dan wel niks over het geloof zeggen. En dat vind ik nou loserig! Vooral omdat het geloof een belangrijke rol speelt bij de oorlog in Gaza . Overbodig om te zeggen een zeer kwalijke rol, zoals vaak. Maar daar moet je dus niet mee aankomen. Verder lees ik tussendoor de blogs op deze site en zit er af en toe gelukkig ook wat humor bij!!!En natuurlijk is Anja Meulenbelt meer onderlegd dan diegenen die reageren! [...] Sonja, daar geloof ik geen drol van!! Op welke partij stem jij dan nog?????????? En dat de SP nou ingehaald wordt door VVD en PVV zegt niets over de partij maar over de mentaliteit van een deel (ook weer geleerd!) van "het volk".
Anzi the loser!
Vrij van frustraties/ geloofsvrij'
Anzi, de vraag op welke partij iemand zou kunnen stemmen, is volgens mij de vraag in wezen niet. Politieke antwoorden zullen nooit voldoende blijken zolang het politieke antwoorden blijven. Het probleem is namelijk dat we met een diep cultureel probleem te maken hebben. Politiek is verworden tot het spel om de macht en de macht is nu juist het grootste probleem waarmee de mensheid worstelt. De macht belooft ons 'de vooruitgang', de macht is gebaseerd op het vooruitgangsgeloof, op de aanname dat de geschiedenis een lineaire weg omhoog is. Het probleem wordt door de auteur Kundera helder omschreven:
'De grote menselijke conflicten bevrijden van de naïeve interpretatie als een strijd tussen goed en kwaad, ze begrijpen in het licht van het tragische, was een enorme prestatie van de geest; het bracht de onvermijdelijke relativiteit naar voren van menselijke waarheden; het maakte de noodaak duidelijk om rechtvaardig te zijn tegen de vijand. Maar het morele manicheïsme heeft een onvernietigbare vitaliteit… Hitler dompelde Europa niet alleen onder in een onbeschrijflijke verschrikking maar beroofde het ook van het tragische levensgevoel. Net als de strijd tegen het nazisme, zou de hele hedendaagse politieke geschiedenis van toen af aan gezien en ervaren worden als een strijd tussen goed en kwaad… Is dit een regressie? Een terugval in de pré-tragische fase van de mensheid? Maar als dat zo is, wat heeft dan een terugval ondergaan? De Geschiedenis zelf, die onrechtmatig in bezit is genomen van criminelen? Of is het onze manier van begrijpen van de Geschiedenis? Vaak denk ik: het tragische heeft ons verlaten; en dat zou weleens de ware straf kunnen zijn.''
Milan Kundera, And If the Tragic Has Deserted Us? (2005).
''De veronderstellingen waarvan het mediabedrijf uitgaat namens het publiek zijn behalve blind ook verblindend… Misschien is het precies op dit punt dat onze vorm van democratie een langzame dood sterft. Als dat zo is, dan als gevolg van een weigering. De weigering van het mediabedrijf om het feit te erkennen en te laten doorwerken dat het publiek in zijn hart weet hoe de wereld in elkaar zit… De reden van deze weigering die een bedreiging is voor onze vorm van democratie, de reden waarom het mediabedrijf stelselmatig onderschat wat we gemeen hebben, die reden is steeds dezelfde: de normloze drang tot verkopen… Wat ik wil is dat mensen zich ervan bewust worden hoe voddig het mediabedrijf ze bedient als publiek. Voddig, omdat met de waardigheid van kijker en bekekene de vloer wordt aangeveegd. Herstel iets van die waardigheid – gun mensen de tijd, verschuif het gebruikelijke zwaartepunt – en slecht nieuws wordt van een onderbreking de waarheid. Er zijn tal van waarheden waarvoor geen directe oplossing bestaat. Het woord ‘oplossing’ raakt niet aan het tragische. Wíj moeten in aanraking komen met het tragische en ons erdoor laten raken. We zouden er misschien door veranderen als we het benoemden. Ook benoemd blijft het tragische tragisch, maar slecht nieuws zou het niet worden. Alleen van daaruit is een realistische politiek mogelijk.'' - John Berger, Stemverheffing (1992).
Dit zijn vraagstukken die een eenvoudig politicus niet kan oplossen. Sterker nog: hij of zij is niet eens in staat de vraag te formuleren. Dat kunnen alleen denkers en die vindt men niet in de politiek. De westerse politiek is het domein geworden van al die doe-mensen, mensen met een alles vernietigende dadendrang.
Laat ik het zo stellen, Anzi, de Amerikaanse auteur Erik Reece schrijft dit: 'We are currently witnessing -- and ignoring -- the sixth great extinction since the advent of life on earth. This is not a hysterical cry of some druid; it is cold scientific fact.' Door het zogeheten 'vooruitgangsgeloof' verdwijnen er overal ter wereld allerlei soorten in een tempo dat 1000 tot 10.000 keer sneller is dan vóór de industriele revolutie. 'That is to say, roughly one species goes extinct every hour.' Slechts één voorbeeld: 'of the 9,946 known bird species, 70 percent are declining in number.'
Denk nu niet dat er ook maar één politieke partij is die dit kan veranderen. Het is juist de politiek die ons in deze chaos heeft gemanoeuvreerd en alleen een verandering in denken, in cultuur kan een oplossing bieden. Kan, dus, maar misschien is het al te laat, want ondertussen geldt voor onze volksvertegenwoordigers één absolute 'waarheid', te weten 'the current logic of short-term profit, affluence, and convenience that has blinded us to the havoc we are inflicting on future generations.' En dat proces wordt ook door Jan Marijnissen volledig gesteund wanneer hij zich uitspreekt voor de financiele steun aan de parasitaire bankwereld en de commerciele massamedia. Met die mentaliteit 'I think we're doomed... with our levels of population and rates of consumption, it's just a matter of time before we kill ourselves off.' Anzi, we zullen moeten leren accepteren dat er niet voor elk probleem een antwoord is, we zullen in contact moeten komen met het tragische.

9 opmerkingen:

  1. Even Voor de 'lichtgelovigen'die beweren niet gelovig te zijn:Echte Gelovigen zijn Denkers geen E.O.ers! en andere zgn valse christenen die er juist voor zorgen dat redelelijk denkende mensen van het geloof afraken.
    Wat Anja Meulenbelt betreft die hoort voor mij onder de lichtgelovigen en voor al die mensen iets kleins om over na te DENKEN:

    Sir Fred Hoyle zegt in The Nature of the Universe: „Om de kwestie van schepping te ontwijken, zou alle materie van het Heelal oneindig oud moeten zijn, en dit kan niet zo zijn. . . . Waterstof verandert gestadig in helium en de andere elementen . . . Hoe komt het dan dat het Heelal bijna geheel uit waterstof bestaat? Als materie oneindig oud zou zijn, zou dit volkomen onmogelijk zijn. Wij zien dus dat aangezien het Heelal is wat het is, de scheppingskwestie eenvoudig niet ontweken kan worden.”

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien is er ook iets dat gestadig in waterstof verandert. Dus is die waterstof misschien wel van gisteren!
    Alles verandert de hele tijd. Maar om daardoor nou een schepper aan het werk te zien?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja je moet ook niet proberen argumenten voor of tegen het geloof te gaan verzinnen. Weten heeft een grammaticaal verschil met geloven. Het één dient volgens de spelregels bewezen te worden. Het ander, geloven, niet. Vandaar dat je in een twistgesprek voor elke argument dat vóór jouw geloof te vinden is, er minimaal net zoveel tegen geformuleerd kunnen worden. Wil je religie verdedigen of bekritiseren, dan kan je dat enkel doen door te kijken naar de manifestaties van die religie, zoals het door sociale conventie in een maatschappij gegroeid is. Geloof is volgens mij enkel iets existentieels. Ik heb nooit de behoefte om mijn geloof aan mensen toe te gaan lichten. Lees eens Tolstoj's Mijn biecht, of ander literair werk van Kierkegaard bijvoorbeeld. Ik denk dat die existentiele worstelingen zelden beter zijn opgeschreven als in die werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In de USA zijn er nog slechts ultrarechtse politieke partijen.
    In Nederland zijn er nog slechts rechtse en ultrarechtse.
    Bij INFORMATIONCLEARINGHOUSE werd recent nog Lenin geciteerd die helemaal precies uitlegt hoe dit komt.
    Het gebrek aan linkse krachten heeft een zware negatieve impact op de vitaliteit van onze maatschappij. Bijna alles en iedereen is/raakt totaal de weg kwijt. Op sites als deze sterft het van de voorbeelden.

    Succes, Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe bedoel je: sterft het van de voorbeelden op deze site?
    Je bedoelt dat Stan de weg kwijt is? Of een reaguurder (zoals ik)? Of waar Stan over schrijft?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Politiek draait toch altijd om macht! En persoonlijk geef ik er de voorkeur aan dat die macht in handen is van de SP (o.a. omdat zij voor een eerlijker verdeling v.d. "welvaart" staan?) Beter dan die gespleten christenen wiens voorkeuren mijns inziens toch dichter bij het satanische liggen (liegen, bedriegen, moorden goed praten, discriminatie, klootjesvolk uitknijpen etc ,in het zweet des aanschijns zal je je brood verdienen, nietwaar). Zie Verhagen, Balkenende, Voordewind, Donner etc. Werknemers in de seksindustrie zouden zeggen, "de zweep erover"! En zie het resultaat w.b. de combi met de VVD. Wat een griezels, zeg! Niet voor niks dat Verdonk en Wilders daar vandaan komen! Dat is toch een heel nest met enge beestjes! Alles is verzakelijkt en verchristelijkt! Ziekenfonds elke keer weer duurder door vergrijzing? Hoeveel geld gaat er naar topbestuurders, hoeveel geld gaat er naar tussenlagen (die hun bestaan toch ook moeten bewijzen) die elke keer maar weer met allerlei flauwekul aankomen waardoor de gezondheidszorg alleen maar slechter en slechter wordt. "Meneer ligt u op sterven.... even wachten nog, want ik moet nog een verpleegplan invoeren in de computer, kan nog even duren"!! Je bent een groot deel van je tijd kwijt om het bestaansrecht van die tussenlagen te moeten rechtvaardigen (workshops, cursusjes, communicatietechnieken en overig flauwekul). Dit allemaal kost klauwen met geld en gaat ten koste van de zorg voor mensen. En dan die onoverzichtelijke rekeningen? Daar wordt toch geen mens meer wijs uit? Ik ben het wel met Ben eens dat het totaal uit de hand is gelopen! De empathie is weg. Alleen geld en status (leegheid) gelden nog!

    En w.b. de commerciele media zou Marijnissen beter moeten weten en moeten benoemen wat er verkeerd aan is (krijgt hij niks mee van partijgenoot Harry van Bommel?)

    En ik begrijp er geen hout van w.b. de banken?
    Wat ik alleen maar te horen krijg is, als de banken omvallen stort ons hele fynanciele systeem in elkaar en zijn we verder van huis?
    Dus, is het dan niet goed dat Jan Marijnissen de voorkeur geeft aan ondersteuning van die banken? Wat gebeurt er dan als die banken omvallen? Misschien kun je daarop reageren Stan, waarom hij dat niet zou moeten doen?

    En als klap op de vuurpijl: Arte is weggehaald van de buis en i.p. daarvan kan ik nu kijken naar 3 vreemde wezens die een voorbinddildo proberen aan te praten. Ik heb dus nu de keuze tussen seks,seks,
    seks, geloof,geloof,geloof (nog een bijgekomen "Family 7" waarbij allerlei brulboeien dag en nacht je de hemel of de hel aansmeren) een enkele documentaire en programma,s in het genre stille tochten.
    Misschien moet ik me toch wat meer in de eindtijd gaan verdiepen?

    Anzi moet betaald digitaal

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor de ware christenen

    Misschien kunt u mij eens uitleggen wat u een ware christen maakt?

    Anzi

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @P
    Natuurlijk heb ik het niet over Stan. Jan M. is wel eeb van de velen. Iemand noemt zich socialist and vindt het prima als de zakken van bankiers en krantenmagnaten gespekt worden.

    Succes, Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Stan, nog bedankt voor je antwoord, maar wat bedoel je met "we moeten in contact komen met het tragische"?

    Anzi

    BeantwoordenVerwijderen