Een Du Point-verslaggever rapporteert de opmerkingen van de president over degele hesjes-crisis en de Benalla-affaire: hij is van mening dat hun overmedia-aandacht een “manipulatie” is, met name geregisseerd door Rusland en RT France.

De journalist van Du Point Emmanuel Berretta meldde op 1 februari verschillende opmerkingen van de President van de Republiek over gele hesjes en hun berichtgeving in de media, wat een overzicht kan zijn van zijn analyse van deze crisis.
Als hij “het deel van de dingen” zou doen, zich ervan bewust dat de “legitieme beweringen van de Franse rondes” niet moeten worden verward met “40 000 tot 50 000 ultra-gewelddadigen die de instellingen willen kappen”, Emmanuel Macron zou zeer  achterdochtig zijn over de protestbeweging, die hij punt voor punt zou hebben geanalyseerd met radicale opmerkingen.
Gele vesten: vastgezet door RT en de “Russosphere”
“Russische Poetin die volgens Macron via Rusland Today of Spoetnik”  de boel verdraaid van de toespraak van de President van de Republiek, volgens Emmanuel Berretta. “De president van de republiek wijst op de verantwoordelijkheid van de media, hun” naïviteit “naar wat hij als een manipulatie van uitersten beschouwt, met de hulp van een buitenlandse macht,” voegt de journalist eraan toe.
Volgens de president zijn 90% van de media verantwoordelijk van de grote onlusten in Parijs.
Steeds meer nieuwszenders zeggen ” dit is belangrijk, dit is legitiem ” omdat er beweging op internet is. Deze beweging wordt gemaakt door groepen te manipuleren, en twee dagen later wordt het een onderwerp in de nationale dagbladen en in weekbladen overgenomen. “Volgens de president zou het daarom duidelijk zijn dat de gele hesjes geradicaliseerd zouden zijn” geadviseerd door vreemde bronnen:’ Autoritaire structuren kijken ons lachend aan. Wees niet dom. We zijn buitengewoon naïef. ”
“De officiële communicatie van alle traditionele bewegingen is heel weinig actief, heel weinig wordt goed doorgegeven. Mensen die teveel geïnvesteerd hebben in netwerken zijn de twee uitersten. En daarna zijn het mensen die accounts kopen en trollen. Het is Russia Today, Sputnik, etc. Kijk, vanaf december, de bewegingen op internet, het is niet langer BFM (Fransestaatszender) die aan de leiding staat, het is Russia Today, “gelooft hij.

Eric Drouet de leider van de gele hesjes: “is een mediaproduct”

“Drouet is een mediaproduct, een product van sociale netwerken”, zei Emmanuel Macron, terwijl hij klaagde over “de troosteloosheid van traditionele media om hun werk te doen”, door te zeggen dat “de verschillende lagen gele vesten, de deconstructie” wat is de beweging, haar invloeden, de deconstructie van haar externe invloeden, die we heel weinig hebben gehoord. ” Emmanuel Macron wees dus ook op “een vorm van versnelde legitimatie van wat deze beweging was”.
Boxer Dettinger “spreekt niet als een zigeuner”
Een ander onderwerp waarover de president zou zijn teruggekeerd: de zaak van de bokser Christophe Dettinger, gearresteerd na het plegen van geweld tegen gendarmes tijdens act 8 van de gele Vesten. “De bokser en de video die hij maakte voordat hij zich overgaf werd geïnformeerd door een uiterst linkse advocaat. Het laat zien! Die vent, hij heeft niet de woorden van een zigeuner. Hij heeft niet de woorden van een zigeunerbokser, zeikte Marcon. ‘
“Hernieuw de prioriteit van de lyrics”
Emmanuel Macron trok de consequenties van deze observaties verder: ‘De dagbladen, wat ze ook zijn, maken het nieuws niet meer. Maar je kunt de debatten manipuleren. Er is iemand die zich aan de technologische grens van deze transformatie bevindt, het is Trump. Dit is een vraag die gesteld moet worden. Dat betekent dat zappen permanent is, dat er niets aan de hand is, maar dat betekent dat een van de functies die journalisten hebben, juist om prioriteit te geven aan wat, in informatie, is bijkomstig en wat belangrijk of zinvol is, is opgegeven. ‘
“Als we dingen in onze samenleving willen herbouwen, moeten we accepteren dat er een hiërarchie van woorden is”, zegt het staatshoofd. “Ik geloof helemaal niet in horizontaliteit. De horizontaliteit van een debat is erg goed. Maar je moet jezelf de vraag stellen: “Waar kom je vandaan, wat is je legitimiteit?” Degene die de burgemeester is, degene die lid is van het parlement, degene die de minister is, heeft legitimiteit of verantwoordelijkheid. De gewone burger heeft niet hetzelfde. Hij vertegenwoordigt alleen zichzelf. Als ik met burgers praat, zet ik ze allemaal op gelijke voet. Maar ik heb hier niet het hoofd van gele vesten ontvangen. Bovendien is er geen. En wanneer er gele vesten in de debatten zijn, spreek ik niet eerst met hen. Ik praat met burgers, gele jassen of niet, “voegt hij eraan toe.
“De president denkt daarom aan een manier om de kwaliteit van de informatie te beveiligen tegen de stroom vals nieuws in. Hij wil in onze democratie ‘vertrouwde derde partijen’ herstellen, “legt Emmanuel Berretta uit, voordat hij de volgende woorden van het staatshoofd citeert:” Wanneer u naar mensen luistert, wat is het dan? wat zeggen ze? Ze willen het hoofd van de president afsnijden. Ze zeggen dat de leden allemaal klootzakken zijn. Ze besluiten dat iedereen die beslist, onwettig is. Ze willen niet eens dat iemand in hun midden beslist. En ze zeggen dat journalisten liegen. […] Het is de ontbinding van een democratie als we ze volgen. ”
Hoe wil Emmanuel Macron het aanpakken? “Er is een echt werk voor pers, wat is de politieke functie, wat zijn de vakbonden, de politieke partijen. Er moet een mogelijkheid zijn om de lyrics opnieuw te prioriteren. Dat is fundamenteel. Omdat anders complot het autoritarisme voedt. ‘