vrijdag 22 februari 2019

Henk-Jan Prosman. God's Predikant op Aarde


Enige tijd geleden maakte een lezer van deze weblog mij attent op een mening van de Nieuwkoopse predikant Henk-Jan Prosman die vorig jaar het volgende met betrekking tot Café Weltschmerz schreef:

Een van de vaste gasten en presentatoren is Stan van Houcke. Van Houcke windt zich regelmatig op over de verspreiding van nepnieuws, die volgens hem vooral mogelijk is doordat Nederlandse journalisten onkritisch het Haagse, en daarmee het Amerikaanse of Trans-Atlantische perspectief op internationale conflicten overnemen. Met zijn kritiek op de nieuwe Koude Oorlogsretoriek die ook in de Nederlandse media gemeengoed is geworden heeft Van Houcke het volgens mij bij het rechte einde. Hij is meestal goed ingelezen en bovendien volleerd Bas Heijne-basher. In een tijd waarin journalisten vooral handelen in wenselijkheden in plaats van in werkelijkheden, is dit een verademing.

Abgeknallt

Maar als het om Israël gaat wordt het ook de sceptische Van Houcke rood voor de ogen. De Nieuwsuur uitzending had volgens mij wel duidelijk gemaakt dat de Nederlandse media doorgaans de rol van Israël bekritiseren en sympathiseren met de Palestijnen. Maar volgens Van Houcke is het net andersom. Het geweld van Israël wordt in de Nederlandse media collectief verzwegen, meent hij. In zijn Weltschmerz interview heeft hij het over Gaza als een groot concentratiekamp waar Israëlische soldaten ‘maar een beetje prijsschieten op kinderen.’ Ja ze worden ‘abgeknallt’ (heel subtiel, dat Duits hier). Van Houcke’s gesprekspartner Kees van der Pijl haalt een oud verhaal naar boven over Israëlische soldaten die Palestijnse voetballers doelbewust in de voeten schieten. Kijk, dat klinkt dan weer net te sadistisch om waar te zijn. Zouden Van Houcke en Van der Pijl zich hier zelf schuldig maken aan het verspreiden van nepnieuws?

Het antwoord is kort maar krachtig: NEE!  Laten we beginnen met een Palestijnse voetballer, die ‘doelbewust’ door een Joods-Israelische  scherpschutter van grote afstand werd neergeschoten. De Britse Independent berichtte daarover: ‘Video shows moment Israeli sniper shoots Palestinian footballer in the knee, ending his career.’  https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-palestinian-footballer-shoot-video-sniper-protest-gaza-idf-a8288496.html Is dit ‘een oud verhaal,’ zoals predikant Henk-Jan Prosman beweert? Opnieuw: NEE, geenszins! Dit gebeurde in april 2018, ongeveer twee weken voordat de predikant zijn commentaar schreef voor de rechtse website ThePostOnline, die in handen is van de Vereniging Veronica. Dan het ‘prijsschieten op kinderen,’ dat onder Israelische scherpschutters tot uitbundige reacties kan leiden. Niet alleen ben ikzelf daar vanaf 1990 meermaals getuige van geweest, maar recentelijk zijn hiervan zelfs opnamen gemaakt, zoals u hier kunt zien en horen in een bericht van de Britse Guardian: https://www.theguardian.com/world/2018/apr/10/video-appears-show-cheers-israeli-sniper-shoots-palestinian    

‘Do you have a bullet in the barrel?’ asks a voice off-camera in Hebrew. A crack is heard and the man falls suddenly. ‘Wow, what a video. Yes! Son of a whore!’ another person says as people are seen running towards the victim to help. ‘Wow. They hit someone in the head,’ says an off-camera voice.

Dit is slechts één geval van de honderden. Zo berichtte The Electronic Intifada van 22 april 2018: 

An Israeli general has confirmed that when snipers stationed along Israel’s boundary with Gaza shoot at children, they are doing so deliberately, under clear and specific orders.

In a radio interview, Brigadier-General (Reserve) Zvika Fogel describes how a sniper identifies the 'small body' of a child and is given authorization to shoot.

Fogel’s statements could be used as evidence of intent if Israeli leaders are ever tried for war crimes at the International Criminal Court.

On Friday, an Israeli sniper shot dead 14-year-old Muhammad Ibrahim Ayyoub.

Deze ernstige schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht gaan al decennialang ongestraft door. De EU en de VS accepteren het door hieraan geen consequenties te verbinden. In 2006 vermoordden, volgens Amnesty International, het Israelische leger en Joodse kolonisten 120 Palestijnse kinderen, zonder dat iemand daarvoor werd veroordeeld, zoals ook nu geen enkele Israeli voor de huidige oorlogsmisdaden veroordeeld zal worden. Wat betreft die 120 kinderen; alleen de Israelische kranten hebben hier melding van gemaakt. De Nederlandse mainstream-media verzwijgen dit doorgaans. Daarentegen wordt nagenoeg elke Joodse dode in Israel wel vermeld door de Nederlandse commerciële massamedia. Opnieuw een vorm van racisme, en zelfs van antisemitisme, aangezien ook de Palestijnen semieten zijn. Het opmerkelijk is dat TPO-predikant zich stoort aan het gebruik van het woord ‘abgeknallt,’ terwijl deze geestelijke het wel ‘subtiel’ vindt om te zwijgen over het feit dat ‘Israel killed 3,000 Palestinian children since 2000,’ zoals het Palestijnse ministerie van Informatie in juni 2017 in een rapport aantoonde. 

November vorig jaar maakte Defence for Children International bekend dat ‘Israeli army killed 52 Palestinian children since beginning of 2018.’ 

Ook dit is voor de westerse mainstream-media en voor predikant Henk-Jan Prosman geen groot nieuws. Zo werkt dit nu eenmaal wanneer men het leven van een Joods kind in Israel meer waarde toekent dan een Palestijns kind, of die nu christen is dan wel islamiet. Volgende keer meer over de zielenherder Prosman.




Geen opmerkingen:

Kicking Cats in the Holy Land

  Plaatsen Nieuwe posts bekijken Gesprek Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman ZIONIST CHILDREN KICKING CATS 0:02 / 0:05 8:29 p.m. · 19 apr. 2024 ·...