zaterdag 9 februari 2019

Amerikaanse Interventies

Aantal slachtoffers landmijnen in Afghanistan verdriedubbeld

Het aantal slachtoffers van landmijnen en andere explosieven in Afghanistan is sinds 2012 verdriedubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.
vrijdag 8 februari 2019
Het voorbije jaar werden 1.415 Afghanen slachtoffer van mijnen of explosieven. In acht van de tien gevallen ging het om kinderen, zegt de Mine Action Service van de VN (UNMAS), die nog tot en met morgen vergadert in Genève.
UNMAS wijst erop dat sinds 1989 meer dan 18 miljoen overblijfselen van explosieven zijn opgeruimd, en meer dan 730.000 antipersoonsmijnen en meer dan 30.000 antitankmijnen.

Nieuwe vervuiling

Patrick Fruchet, programmamanager voor UNMAS in Afghanistan, constateert dat de situatie in dat land vooral achteruit gaat. “In 2012 was het aantal slachtoffers per maand in Afghanistan gedaald tot 36. Dat is nog steeds heel veel. Dat cijfer is jaarlijks gestegen. In 2017 zaten we op meer dan 150 slachtoffers per maand.”
Die stijging wordt veroorzaakt door “nieuwe vervuiling” met antipersoonswapens in het land, een gevolg van intensivering van het conflict tussen regeringstroepen en taliban-extremisten na 2014. UNMAS heeft moeite zijn werk te doen, omdat de autoriteiten slechts controle hebben over de helft van het land, zegt Fruchet. Ook is slechts de helft van het benodigde budget van ruim 85 miljoen dollar beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...