zaterdag 15 december 2018

Sonja van den Ende over Syrië: A Must Read

Pater Frans van der Lugt is vermoord door de zogenaamde oppositie, niet door Assad, zoals de Nederlandse regering claimt!

DONEER EN STEUN ONS WERK
DONATE AND SUPPORT US:
IBAN: NL10 SNSB 0902 6349 33
Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, inclusief Sonja van den Ende, staande mensen en buiten
Het graf van Pater Frans van der Lugt vermoord op 7 April 2014 Foto; 4-12-2018 Claudius Lucassen
Tijdens mijn bezoek aan de stad Homs, afgelopen week, mocht een bezoek aan het graf van Pater Frans van der Lugt natuurlijk niet ontbreken, voor de mensen die niet zo precies weten wie hij was hieronder een beknopte biograpie:
Franciscus Joseph Wilhelmus (Frans) van der Lugt (Den Haag, 10 april 1938 – Homs, 7 april 2014) ook bekend als pater Frans, was een priester voor de Rooms-Katholieke Kerk en een jezuïet.
In juli 1974 was hij in België met zijn Tertiaat begonnen onder leiding van pater Piet Penning de Vries s.j. Deze periode zou duren tot 1980, deels in Lyon , deels in Nederland .
Datzelfde jaar ging hij werken in de Syrische stad Homs en van 1987 tot 1993 in Damascus. Daarna vestigde hij zich weer in Homs, waar hij onderwijs gaf en onderdak verleende aan geestelijk zwakkeren.keeg in Al-Qusayr, 35 km buiten Homs, een stuk land van vijftig hectare ter beschikking van de Syrische overheid waar hij groente op verbouwde en een wijngaard had met een productie van 50.000 flessen per jaar. Ook waren er sportvelden en een motel voor toeristen. Vanaf 2000 bood het landgoed verblijf en werk aan veertig mensen met een mentale beperking.
Medio 2011 verliet Van der Lugt het landgoed vanwege de Syrische burgeroorlog (lees het conflict, volgens de MSM is het nog steeds een burgeroorlog, anders valt het kaartenhuis van leugens in elkaar). Hij vestigde zich in het jezuïetenklooster in de christelijke wijk Bustan al-Diwan in Homs. In januari 2014 vroeg hij in een videoboodschap via YouTube om hulp aan de mensen in Homs als gevolg van de burgeroorlog. Ondanks verschillende waarschuwingen weigerde Van der Lugt Homs te verlaten. Zolang er nog christenen in de stad woonden, wilde hij in de stad blijven.
Dood
Op 7 april 2014 werd bekend dat Van der Lugt door pistoolschoten in het hoofd om het leven was gekomen en nog dezelfde dag was begraven op het terrein van het jezuïetenklooster in Homs. Hij werd op 9 april 2014 door Paus Franciscus herdacht tijdens de algemene audiëntie. Daarbij memoreerde de paus dat pater Frans bij christenen en moslims was geliefd en deed hij een oproep aan de strijdende partijen om de wapens neer te leggen. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon reageerde op de dood van Frans van der Lugt. Zover de officiele versie van Wikipedia en de Nederlandse MSM.

De Syrische versie met ooggetuigen uit Homs

Aangekomen bij het denkmaal, wat nu veel bezocht wordt door Syrische christenen, m.n. die Syrische christenen die tijdens het conflict in Homs zijn blijven wonen, wijkt het westerse verhaal totaal af van wat zij mij te vertellen hadden.
Ten eerste is pater Frans van der Lugt niet vermoord door de zogenaamde Shabiba of het reguliere leger van de Syrische staat Syrië, daar werd juist geprobeerd hem te beschermen.
De meest leugenachtige krant van Nederland kan wel het NRC genoemd worden, waar een stel Assad en Rusland haters werken (2 personen die schijnbaar de macht in handen hebben bij deze krant), al op gevorderde leeftijd zijn en geen “frisse”blik hebben op hoe de wereld en met name het conflict in Syrië in elkaar zit, zij hebben ook tijdens het conflict nooit Syrië bezocht, maar nemen klakkeloos aan van wat hen door de vluchtelingen (waaronder veel aanhangers van jihadisten) vertelt wordt, het ergste is dat ze maar doorgaan met hun leugens, ik ben bang dat pas wanneer zij in hun graf liggen deze waanzin ophoudt, of wanneer de regering Rutte opstapt die deze jihadisten gesponsord hebben!
De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt, die al vijftig jaar in de Syrische stad Homs woont, is overleden. Dat meldt persbureau AP. Hij zou zijn omgebracht door onbekende gewapende mannen. Pater Frans werd vooral bekend vanwege een filmpje waarin hij de wereld om hulp riep.
De NOS meldt op gezag van de jezuïetenorde waarvan Van der Lugt lid was, dat hij is meegenomen door gewapende mannen, is geslagen en daarna met twee kogels in zijn hoofd is gedood. Tegen persbureau Novum zegt Jan Stuyt van de orde dat de pater een ‘schild’ vormde voor Homs:
“Ik vrees nu voor Homs. Hij was als buitenlander een beschermer van de stad, maar nu hij dood is, is de stad zijn schild kwijt. Dan ligt er een vrijbrief voor geweld.”
Volgens Stuyt was de pater een geliefd mens en een ‘bruggenbouwer’:
Hij was een martelaar voor interreligieuze tegenstellingen. Hij kreeg zijn islamitische buren zo ver om de kerk te poetsen en imams spraken in zijn katholieke dienst. Maar met zijn geweldloze weerbaarheid haalde hij de haat op zijn nek van mensen die die dat niet prettig vonden en die garen spinnen bij tegenstellingen.”

In filmpje riep Van der Lugt wereld op niet afzijdig te blijven

In januari dook een filmpje op waarin de 72-jarige pater Frans de wereld opriep niet toe te kijken hoe geleden wordt geleden in Syrië, vooral door honger. In het filmpje zei hij in het Arabisch:
“Mijn naam is Pater Frans. Ik spreek vanuit de belegerde stad Homs. Ons grootste probleem is de honger. Niets is erger dan mensen op straat te zien die iets te eten zoeken voor hun kinderen.”
Het eerste deel dat hij meegenomen was en daarna met twee kogels is vermoord moet al bijgesteld worden, volgens verschillende aanwezigen in het denkmaal, is hij “on the spot” , vermoord, door kogels en zijn keel was opengesneden, duidelijk het werk van toen al in 2014, nog voor IS, jihadisten, die ook in de stad Homs gesponsord werden door de Nederlandse regering!
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, plant, buiten en binnen
Plek van de moord van Pater Frans van der Lugt, precies tussen de 2 planten is hij vermoord en lag daar, door kogels en open gesneden keel. Foto: Claudius Lucassen, Homs 4-12-2018
Dan als klap op de vuurpijl, de “pseudo” Nederlandse Journalist”, die zich tot de Islam bekeerde, met wie ik in 2013 een radio interview had (dit is de dag EO), werd constant als bron genomen, ook door de PvdA, waar hij openlijk en met veel fanatisme de zogenaamde revolutie verdedigde (in Homs) , uit het oogpunt van een “bekeerde”moslim, zijn naam Maarten Zeegers, na de bewuste aflevering schoffeerde en bedreigde hij mij nog in de gang van het radioprogramma!
Het filmpje van Pater Frans van der Lugt waar hij oproept aan de Westerse wereld hen te helpen, zij hadden honger, omdat de Jihadisten de stad in hun greep hadden, de hulpgoederen vanuit het westen naar de Jihasten gingen en de gewone bevolking “stierf” van de honger, waar Assad de schuld van kreeg, zo werden de leugend verspreidt, tot op de dag van vandaag!
Afbeelding

Afbeelding

Oproep Oorlog is geen Oplossing bij PvdA-debat

Sonja van den Ende in discussie met Desiree Bonis
Het bij het PvdA-debat uitgedeelde pamflet bevatte naast de “verklaringen en oproep” ook een soort beginselverklaring van Oorlog is geen Oplossing Nederland. Dit pamflet werd onder de circa 400 aanwezigen verspreid en door Klaas Meijer aan minister Frans Timmermans en door Sonja van den Ende aan PvdA buitenlandwoordvoerder Desiree Bonis persoonlijk aangeboden.
Hieronder volgt de tekst van de verspreide beginselverklaring en van de verklaring en oproep inzake Syrië. De oproep aan het eind van de laatstgenoemde tekst is gelijk aan het zogenaamde “dictum” van de door het GroenLinks congres aangenomen motie.
OorlogIsGeenOplossing.nl
Oorlog is Geen Oplossing NL werd opgericht op 11 februari 2013 in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. 
De groep die zich in O҂O verenigd heeft kwam voor het eerst samen bij een picketline bij het Ministerie van Defensie tegen de uitzending van Nederlandse Patriots naar Turkije. Deze missie, officieel om ‘een trouwe bondgenoot’ te helpen, is volgens O҂O een opstap naar interventie—in Syrië maar mogelijk ook in Iran. Alsof het ingrijpen in Afghanistan, de invasie van Irak en de NAVO-operatie in Libië niet voldoende duidelijk hebben gemaakt dat oorlog geen oplossing is.
Niet alleen zijn deze landen zelf in een staat van ontbinding gestort. Staten in de aangrenzende regio’s zijn ook gedestabiliseerd—Pakistan is in een permanente crisis (mede door aanhoudende Amerikaanse drone-aanvallen) en de Koerdische kwestie in Turkije is opgelaaid. In Mali werd Frankrijk, dat de hoofdrol opeiste in Libië, genoodzaakt een vervolginterventie te lanceren. Dat de Syrische opstandelingen bewapend worden door Kroatië herinnert er nog eens aan dat ook de NAVO-interventie in Joegoslavië in 1994 en ’99 onvoorziene consequenties heeft.  
Na zoveel dood en vernietiging rijst de vraag of het niet tijd wordt dat Nederland zich uit deze geweldsspiraal losmaakt. Het kan en mag niet zo zijn dat land na land vernietigd wordt omdat het Westen kennelijk niet meer in staat is een niet-militaire  dialoog aan te gaan. O҂O ziet de Verenigde Staten, met Israël als gangmaker, als de voornaamste drijvende kracht achter de niet-aflatende militaire interventies. In Europa zijn het Engeland en Frankrijk die een eigen agenda hebben van gewapende inmenging, volgens sommige bronnen om een tegenwicht te vormen tegen de toenemende economische macht van Duitsland. 
De economische crisis is hier een belangrijke factor. Het heeft er veel van weg dat die staten in het Westen die aan concurrentievermogen inboeten, hun militaire middelen willen benutten om niet verder terrein te verliezen. Hoe meer de economische dynamiek zich naar elders verplaatst—en niet alleen naar de ‘BRICS’—hoe meer oorlog, zo lijkt het. Rusland en China zelf komen ook in het vizier. 
Oorlog Is Geen Oplossing ziet in deze ontwikkeling een levensgroot gevaar dat dringend moet worden afgewend. Geen sancties, maar dialoog; geen oorlog maar economische samenwerking en verdieping van de contacten tussen de verschillende samenlevingen.
Amsterdam, 27 februari 2013
Verklaring en oproep inzake Syrië
In Overijssel, en dan met name in en rond Enschede, woont een grote groep van ongeveer 10.000 uit Syrië afkomstige mensen. De meesten van hen zijn (Syrisch-Orthodox) christen. Onder de noemer “Syria’s Request” zijn wij de afgelopen periode intensief met hen in gesprek geweest en één en andere leidt tot de onderstaande verklaring en oproep:
Sinds het begin van de opstand in Syrië zijn meer dan 70.000 doden gevallen, 500.000 mensen zijn naar de omringende landen gevlucht zijn en 2 miljoen mensen naar andere plekken in Syrië zelf, terwijl internationale humanitaire organisaties de hulpbehoevende Syrische burgerbevolking niet of nauwelijks kunnen bereiken.
Verder krijgt de gewapende strijd in Syrië steeds meer het karakter van een oorlog waarin anderen (Golfstaten vs. Iran; het Westen vs. Rusland en China) hun machtsstrijd op Syrisch grondgebied en ten koste van de Syriërs uitvechten. De VN-bemiddelaar Lakhtar Brahimi en zijn voorganger Kofi Annan spreken de leden van de internationale gemeenschap er bij herhaling op aan dat zij hun eigen belangen in conflict laten prevaleren ten koste van de Syrische bevolking.
Daarbij wordt de roep om de Syrische oppositie te bewapenen in Europa steeds sterker, ondanks het feit dat deze oppositie thans reeds bewapend wordt vanuit de Golfstaten en dat met name Rusland zijn wapenleveranties aan de Syrische regering na een dergelijk besluit zal opvoeren. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken verwoordde deze situatie treffend op een vergadering met zijn EU-collega’s op 18 februar jl. met de uitspraak “aan alles is in Syrië gebrek, behalve aan wapens”.
De geschiedenis van de afgelopen twee jaar in Syrië heeft aangetoond dat de strijd voor geen van de partijen op korte termijn en zonder nog meer doden, vluchtelingen en menselijke ellende, met militaire middelen is te winnen. Ondanks de vele voortgaande vreedzame betogingen voor vrijheid en democratie, is het conflict in Syrië het afgelopen jaar dramatisch van karakter veranderd onder invloed van jihadistische groepen die hun godsdienstoorlog hier uit willen vechten. Mede daardoor zoeken met name leden van religieuze minderheden als alawieten, christenen en isma’ilieten en ook seculieren hun toevlucht in het kamp van het regiem.
De enige oplossing voor Syrië bestaat uit een daadwerkelijke omarming door de internationale gemeenschap van het zgn. 6-puntenplan van VN-bemiddelaar Lakhtar Brahimi, waarin alle partijen wordt gevraagd mee te werken aan een gezamenlijk in te zetten politiek veranderingsproces; het geweld te staken; humanitaire hulpverlening mogelijk te maken; gevangen tegenstanders vrij te laten; vrije toegang te bieden aan journalisten en vrijheid van vergadering en demonstratie te garanderen. Steun aan het vredesplan van Brahimi moet betekenen dat men dit inderdaad volledig ondersteunt en er niet slechts lippendienst aan bewijst.
Wij menen dat ook in een toekomstig Syrië ruimte moet zijn voor alle verschillende in Syrië aanwezige etnische, religieuze en culturele bevolkingsgroepen om in alle vrijheid en veiligheid met elkaar samen te leven en dat alle bij de strijd betrokken partijen mee moeten werken aan het VN 6-puntenplan.
Daarom roepen we de Tweede Kamerfractie en (mede via haar) de bewindspersonen van de PvdA op:
  • zich ervoor in te zetten het geweld te de-escaleren en de burgerbevolking met vreedzame middelen te beschermen waarbij vooral gedacht wordt aan onafhankelijke waarnemers en humanitaire hulpverlening;
  • absolute prioriteit te geven aan het zes-punten plan van VN-bemiddelaar Brahimi, daar ook bij andere spelers binnen de internationale gemeenschap op aan te dringen en zich niet af te laten leiden door andere agenda’s;
  • af te zien van wapenleveranties en/of militaire interventies.
(opgesteld binnen de gelederen van de initiatiefgroep Oorlog is geen Oplossing Enschede)
Dit was al in 2013, waar wij de politiek waarschuwde over wat er zou gaan gebeuren, maar natuurlijk, zoals we nu weten was het allemaal gepland, de oorlog in Syrië, waar m.n. de PvdA een zeer zeer verderfelijke rol gespeeld heeft, samen met de VVD natuurlijk en waar nu waarschijnlijk Frans Timmermans, de nieuwe voorzitter van de EU, gaat worden, ongeloofelijk verrot is deze partij en politiek, dit gaat miljoenen burgers regeren, met bloed aan zijn handen!
Den HaagFM 26.04.2014 In Amsterdam is vrijdag de in Syrië vermoorde Haagse jezuïetenpater Frans van der Lugt herdacht. Dat gebeurde tijdens een mis in de Obrechtkerk.
Familieleden, vrienden, bekenden en zijn confraters namen afscheid van Pater Frans. Ook minister Frans Timmermans was bij de plechtigheid. “Het was een eer dat ik er bij mocht zijn. Een man van vrede en medemenselijkheid is het slachtoffer geworden van oorlog en barbarij. Maar zijn boodschap, zijn voorbeeld zullen sterker blijken te zijn, dat weet ik zeker.” Zei pro-oorlog en Assad hater Frans Timmermans, zedig, tijdens een radiogesprek met “den HaagFM”, voor de herdenking! Om er naderhand nooit meer over te spreken, zoals een “pseudo” christen betaamt, nietwaar?
Terugkomend op Pater Frans van der Lugt, hij is vermoord door jihadisten, met kogels en open gesneden keel, op de binnenplaats van de kerk, waar hij zich verschuilde voor de  westerse gesponsorde terroristen, die door het westen als “oppositie”werden aangemerkt, door “pseudo” journalisten als Maarten Zeegers als helden gevierd werden in het NRC en mij persoonlijk doodleuk, na de aflevering van het radioprogramma , “Dit is de Dag”, bedreigde, zover ging de media en de Nederlandse regering!
Nog dezelfde dag dat ik met een groep Syrische christenen protesteerde in den Haag, tegen het beleid van de Nederlandse regering inzake hielden zij, het Nederlands parliament, samen met hoge afgevaardigen,  een herdenkingsbijeenkomst in den Haag voor hem, waar hypocriete uitspraken kwamen als Assad zat erachter en de leugens werden erger en erger bekijk hier de uitzending van één van vandaag, waar zij een kleine reportage maken over Homs – Pater van der Lugt, prominent in beeld , de jihadisten, die steenvast opstandelingen genoemd worden en zogenaamd niet mochten demonstreren! 
Naderhand werd pater Frans van der Lugt geeërd en herdacht door het Syrische volk, o.l.v. President Bashar al-Assad, die tot op heden standgehouden heeft, dankzij het moedige standvastige Syrische volk, hoe anders in Europe, deze dagen!
Fotoreportage van Claudius Lucassen, Homs, Syrië, 4-12-2018
Muurschildering Pater van der Lugt, Homs 4-12-2018, afbeelding Claudius lucassen
De plek waar hij vermoord is, Homs 4-12-2018, foto: Claudius Lucassen



Het graf van Pater van der Lugt Homs 4-12-2018, foto: Claudius Lucassen
Bron: burgers van Homs, één vandaag, Freesuriyah, NRC.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...