maandag 31 december 2018

Michael Jacobs. A Suitable Case for Treatment


In de gaten gehouden door de hoofdstedelijke Sterke Arm demonstreert Michael Jacobs in zijn eentje op de Dam om zijn sympathie te betuigen met de terreur van de zelfbenoemde 'Joodse staat' tegen de Palestijnse bevolking. Eerder schreef ik dit over hem: 


woensdag 5 juli 2017



Michael Jacobs Wil Niet Naar Israel Emigreren

Als antwoord op 
Pro Israël & pro Palestina mogen niet meer samen op de Dam demonstreren.





Naar aanleiding van het feit dat ik vandaag dit had geschreven: 'Die twee reacties van Michael Jacobs heb ik verwijderd, want het is duidelijk dat we hier met een geval te maken hebben,' schreef Sonja:


MEER JACOBS, Anno 2018. Op vallend is dat deze Jacobs al meerdere malen door de politie werd aangehouden vanwege zijn agressieve optreden tegen pro-Palestijnse demonstranten. Desondanks, of misschien wel juist daarom mocht Jacobs  'inspreken.' 

Halsema onderschrijft Joods Akkoord: ‘We moeten optreden tegen antisemitisme’

 1 november 2018
Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam vindt het goed dat er in haar stad een apart Joods Akkoord (JA) is gesloten om antisemitisme tegen te gaan. “We moeten racisme en antisemitisme in Amsterdam bestrijden,” aldus Halsema, die donderdag in de gemeenteraad benadrukte dat het Joods Akkoord overeind moet blijven. De raad vergaderde over de interpretatie van de verklaring, die voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar is gesloten en die door alle partijen behalve DENK en BIJ1 wordt onderschreven. Halsema wil burgers de ruimte geven om te demonstreren, wijzend op pro-Palestijnse en pro-Israëlische demonstranten die het op straat geregeld met elkaar aan de stok krijgen. Ze wees erop dat mensen ook op een fatsoenlijke wijze kunnen demonstreren. Eerder sprak activist Michaël Jacobs in. Hij vertelde dat er nog steeds problemen zijn rond zijn demonstraties voor Israël en wees ook op zijn aanvaring met de politie van afgelopen zondag. Jacobs filmde deze confrontatie. Bekijk de beelden hier.
Halsema ging ook in op de inhoud van het Joods Akkoord. Volgens haar worden er in het document ‘aardige en terechte verzoeken’ gedaan, ook op het gebied van onderwijs. Ze wil in het Amsterdamse onderwijs bekijken of er ‘voldoende aandacht is voor antisemitisme en de geschiedenis van de Sjoa, de pijn van de Sjoa en de misdaad van de Sjoa’. Wel benadrukte de burgemeester dat het akkoord door de politieke partijen is gesloten en dat zij het moeten interpreteren. Meer beleidsvoornemens maakte Halsema dan ook niet.
In hun spreekronde benadrukten raadsleden dat ze het Joods Akkoord nog steeds ondersteunen. Ze vinden echter wel dat er ‘geen wedloop’ moet ontstaan over welke vorm van discriminatie erger is. Vooral de linkse partijen – zij hebben een meerderheid in de Amsterdamse raad – menen dat iedereen gelijk is en dat er geen groepen mogen worden voorgetrokken. CDA-raadslid Diederik Boomsma benadrukte ‘dat geen enkele andere groep als de Joodse zozeer te maken heeft met een aanhoudende dreiging van fysiek geweld; waardoor zelfs scholen zwaar beveiligd moeten worden’. Wat betreft de demonstraties was Boomsma duidelijk: “Ik vind dat daar ook grenzen zijn en worden overschreden. Wie een hakenkruis op de vlag zet, overschrijdt een elementaire grens. Ik vind dat we dit niet moeten toestaan.”
Onder de raadsleden is nog steeds steun voor het Joods akkoord, waardoor het er naar uitziet dat de gemeente het JA blijft ondersteunen. Eerder op de vergadering spraken Dennis Mok namens de drie grootste Joodse gemeenten van Amsterdam in. Hij pleitte voor naleving van het akkoord. Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid (EAJG) was de andere inspreker. Hij vindt dat het stembusakkoord niet representatief is voor alle Joodse Amsterdammers. Hamburger heeft grote problemen met de internationale en Europese antisemitisme-definitie die is opgenomen in het Joods Akkoord. Omdat in de praktijk vaak blijkt dat kritiek op Israël en antisemitisme in elkaar overlopen, is kritiek op Israël ook in de definitie opgenomen. CDA’er Boomsma vond het juist goed dat deze definitie in het akkoord is opgenomen. “Uiteraard mag kritiek op de staat Israël, al zullen velen dat meer hebben dan ik; zodra kritiek overgaat in het volledig ontkennen van het bestaansrecht van de staat, of Israël met volstrekt andere criteria wordt behandeld en beoordeeld dan andere landen, dan gaat dat over tot antisemitisme.
In het Joods Akkoord spreken vrijwel alle politieke partijen in Amsterdam zich uit tegen antisemitisme in de hoofdstad. In het akkoord onderschrijven de partijen dat ze zich zullen inzetten voor het harder optreden na aanvallen tegen de Joodse gemeenschap. Ook moet een halt worden toegeroepen aan de steeds verder groeiende Jodenhaat, zo melden de initiatiefnemers van het akkoord. Daarnaast omarmen de politieke partijen de antisemitisme-definitie die reeds door de Europese Unie is aangenomen. Eerder dit jaar werd er een petitie gehouden om de Tweede Kamer er ook toe te bewegen deze definitie aan te nemen. Tot teleurstelling van de organisatoren, die ruim 5.200 handtekeningen verzamelden, is de Kamer nog niet overstag gegaan. Wel is de petitie inmiddels aangeboden aan de Kamer. Als het Joods Akkoord in Amsterdam een goede uitwerking kent, kunnen andere gemeenten in Nederland soortgelijke politieke akkoorden sluiten om antisemitisme binnen hun gemeentegrenzen tegen te gaan.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...