maandag 17 december 2018

Europees Parlement spreekt zich uit tegen Nord Stream 2


Europees Parlement spreekt zich uit tegen Nord Stream 2 

De toekomst van de Nord Stream 2 pijpleiding blijft onzeker, nu het Europees Parlement zich in meerderheid tegen het project heeft uitgesproken. In een nieuwe resolutie die vorige week werd aangenomen staat dat de pijpleiding een politiek project is dat een bedreiging vormt voor de energieveiligheid van Europa.
In het document, dat onderdeel is van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, staat dat Europa de aanleg van deze nieuwe pijpleiding moet staken. In plaats van meer energie uit Rusland te importeren worden landen verzocht andere leveranciers te zoeken. Hieronder de betreffende passage uit de resolutie die vorige week werd aangenomen.
“79. Bevestigt de cruciale rol van Oekraïne in het Europese energievoorzieningsnetwerk en veroordeelt de aanleg van de Nord Stream 2 pijplijn, aangezien het een politiek project is dat een bedreiging vormt voor de Europese energiezekerheid en de inspanningen om de energievoorziening te diversifiëren; verlangt dat het project wordt geannuleerd.”

Toekomst Nord Stream 2 onzeker

Het is opvallend dat deze resolutie met een ruime meerderheid van 433 stemmen voor en 105 stemmen tegen werd aangenomen, omdat er grote economische belangen mee gemoeid zijn. De regeringsleiders van de landen die betrokken zijn bij de aanleg van de pijpleiding hebben keer op keer benadrukt dat de Nord Stream 2 een puur economisch project is. Met deze nieuwe pijpleiding kunnen Europese landen namelijk veel meer goedkoop aardgas rechtstreeks uit Rusland importeren.
Het alternatief voor de Nord Stream 2 is dat er meer aardgas geïmporteerd wordt via bestaande en slecht onderhouden pijpleidingen door Oekraïne. Ook zouden Europese landen meer vloeibaar aardgas uit landen als de Verenigde Staten en Qatar kunnen importeren, wat veel duurder is dan het gas via pijpleidingen uit Rusland.
Route Nord Stream 2 pijpleiding (Bron: Gazprom)

Economisch of politiek project?

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei in een persconferentie dat het standpunt van het Europees Parlement niets te maken heeft met economische fundamenten en energiebehoefte, maar uitsluitend politiek gemotiveerd is. Ze noemde het standpunt van het Europees Parlement onbegrijpelijk, omdat Europese landen volgens haar juist meer energiebronnen nodig hebben.
Volgens Zakharova is de Nord Stream 2 een vreedzaam en veelbelovend project dat veel voordelen biedt. Ze verdenkt Europese Parlementsleden ervan geld te ontvangen van bepaalde groepen van lobbyisten. De inmenging van de Verenigde Staten om het project te ondermijnen is volgens haar een voorbeeld van oneerlijke concurrentie.
Onduidelijk is welke gevolgen de adoptie van deze resolutie heeft op de aanleg van de Nord Stream 2. Op de website van het project lezen we dat er begin november al meer dan 200 kilometer aan pijpleiding was aangelegd. Op de dag dat het Europees Parlement zich uitsprak tegen het energieproject liet het bedrijf achter de Nord Stream 2 weten dat de 382 meter lange ‘Pioneering Spirit’ onderweg is om de pijpleiding aan te leggen.
https://www.geotrendlines.nl/europees-parlement-spreekt-zich-uit-tegen-nord-stream-2/?fbclid=IwAR2x6-OWx_P0pWlsv8W5u1eX_73MU2qaIqkb9tYpjBPj5Qsn-nEx-_M8EOk

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...