maandag 5 november 2018

Israël-lobby probeert mensenrechtenverdedigers monddood te maken

E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 5 nov 2018
Beste lezer,

We hadden vorige week een groep mensenrechtenverdedigers uit Israël en Palestina op bezoek. Onder hen was de vroegere Israëlische ambassadeur in Zuid-Afrika, Ilan Baruch. Hij is een van de auteurs van het rapport Shrinking Space, waarover wij uitvoerig berichtten op onze website.
free speech
Het rapport beschrijft de snel slinkende maatschappelijke ruimte die in Israël bestaat voor mensen die opkomen voor vrijheid en gelijke rechten. Mensenrechtenorganisaties en kritische maatschappelijke stemmen wordt er het werken onmogelijk gemaakt.

Precies over dat onderwerp sprak de delegatie die ons land bezocht afgelopen week met leden van de Tweede Kamer, hoge ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en politieke jongerenorganisaties.

Israël-lobby probeert mensenrechtenverdedigers monddood te maken


Er zijn grofwerk drie methodes waar de Israëlische regering en de door haar aangestuurde en gefinancierde lobbyorganisaties gebruik van maken om het werk van mensenrechtenactivisten te dwarsbomen. Zo worden kritische organisaties in een kwaad daglicht gesteld door middel van lastercampagnes. Instellingen die onderdak bieden aan mensenrechtenorganisaties, bijvoorbeeld voor spreekbeurten of debat, worden aangevallen en er wordt gelobbyd voor het beëindigen van de subsidiering van organisaties die kritisch zijn op het Israëlische bezettingsbeleid.

Het was ironisch maar ook bedroevend dat de Nederlandse Israël-lobby de afgelopen weken zich van dezelfde tactieken bediende. Zo probeerde het CIDI de twee Palestijnse leden van de delegatie in diskrediet te brengen door hen te belasteren als activisten "met banden met de terroristische PFLP en iemand van een organisatie die terreur tegen Israëlische burgers goedpraat”.

Dat was propagandistisch nepnieuws en gelukkig trapten de Kamerleden van CDA, VVD, D66, GroenLinks en SP, die de delegatieleden ontmoetten, er niet in. Ook aan een oproep van SGP-Kamerleden om de Israëlisch/Palestijnse delegatie te boycotten werd geen gehoor gegeven.
Aan de Universiteit van Leiden, waar vorige week een ontmoeting tussen studenten en de mensenrechtenverdedigers was gepland, leek het de Israël-lobby wel te lukken een debat onmogelijk te maken. De bijeenkomst werd namelijk, na “externe klachten”, geannuleerd.

Na ingrijpen van de rector-magnificus, voor wie de vrijheid van meningsuiting en het open debat aan de universiteit zwaar wegen, ging de bijeenkomst gelukkig alsnog door.
tweet carel stolker

UNWRA ontvangt extra steun van Nederland

Wij waren verheugd dat het kabinet vorige week besloot zes miljoen euro aan extra steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA te doneren. De organisatie verkeert in een financiële crisis sinds de VS eerder dit jaar zijn steun opzegde.

Op zich is het mooi dat ook Nederland zijn steentje bijdraagt, al is de 19 miljoen euro Nederlandse steun in 2018 (net zoveel als in eerdere jaren) ook weer niet een overdreven hoge bijdrage gezien de grote tekorten waarmee UNRWA kampt.
UNWRA
Het meest geruststellend aan dit besluit was dat de Israël-lobby, die niets heeft nagelaten om UNRWA in diskrediet te brengen, zijn Trumpiaanse zin niet heeft gekregen.

Zie voor alle onjuiste beweringen over UNRWA nog maar eens ons eerder dit jaar gepubliceerde dossier over Palestijnse vluchtelingen.

De Minnie Mouse-act van het CIDI

Schreven we donderdag hoe voormalig CIDI-medewerker Cnaan Liphshiz een vlieger met een hakenkruis uit zijn duim zoog om een vliegerproject van Nederlandse kunstenaars verdacht te maken, diezelfde dag liet ook het CIDI zelf een ballonnetje op. De organisatie pimpte een in Israël aangetroffen explosief op tot een bom, afkomstig uit Gaza en verstopt in een Minnie Mouse-ballon ‘om kinderen te lokken’...
 

Geen opmerkingen:

An Eternity of Anti-Semitism

FEBRUARY 15, 2019 Pence and the Benjamins: An Eternity of Anti-Semitism by   CHRIS FLOYD Facebook Twitter Google+ Reddit Email ...