zondag 4 november 2018

De crisis in de nieuwe tijdsperiode heet Antropoceen; Stan van Houcke en Ruben Jacobs

De crisis in de nieuwe tijdsperiode heet Antropoceen; Stan van Houcke en Ruben Jacobs

1.506 weergaven

Cafe Weltschmerz

Gepubliceerd op 3 nov. 2018

Antropceen is de  nieuwe fase in de geologische geschiedenis van de aarde die zich kenmerkt door zeer ernstige diepe crisissen. Volgens Ruben Jacobs leven we in de gevaarlijkste en meest gecompliceerde crisistijden ooit. De financiële-, geopolitieke-, ecologische-, politieke-, culturele-, maatschappelijke- en religieuze- crisissen stapelen zich niet alleen op, maar vermenigvuldigen zichzelf tot een explosief mengsel.  

Officieel leven we nog in het Holoceen tijdperk wat ca. 11.700 jaar geleden begon. Een interglaciaal tijdperk waarin de mensheid in een stabiele omgeving haar cultuur en samenlevingsvormen heeft kunnen ontwikkelen. Deze periode nadert haar einde. Geo-wetenschappers stellen vast dat de nieuwe antropoceen periode eigenlijk al sinds 2000 is ingetreden. We leven na een periode van 10.700 jaar voor het eerst in een tijdperk waarin de mens als soort de belangrijkste kracht is die de aarde vormgeeft, waarmee de tijd is afgelopen dat de aarde stabiel was. De aanwezigheid van de mens is nu bepalend voor het leven op aarde op alle niveaus in het ecosysteem terug te vinden. Eerst waren we als mens een biologische speler tussen alle andere soorten en nu zijn we een natuurfenomeen geworden wat de beslissing over de voortgang van het leven op aarde bepaald.

Ruben Jacobs is socioloog, schrijver en radiomaker. Hij werkte voor onder meer de VPRO, NTR en diverse bladen en is docent aan de HKU (Kunst & Economie) waar hij o.a. les geeft in cultuursociologie en filosofie.


Geen opmerkingen:

US Used NZ Spies to Spy on Third Countries

Exclusive: They Spy with Their Little Eye January 18, 2019  •  13 Comments Bewaren   The Five Eyes, a part of what the NSA calls...