donderdag 27 september 2018

Israeli Terror Works

The Rights Forum
Nieuwsbrief 27 sept 2018
Beste lezer,

De afgelopen weken heeft de regering-Trump alle vormen van hulp aan de Palestijnen stopgezet. Nadat eerder al hulpprogramma’s ter waarde van ruim een half miljard dollar werden beëindigd, schrapten de Verenigde Staten ook de financiële steun aan zes Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem.

Aansluitend volgde de mededeling dat de VS het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington sluiten. Tenslotte werd de stekker getrokken uit een verzoeningsprogramma tussen Palestijnen en Israëli’s.
Palestijnen protesteren in Hebron tegen maatregelen van Trump
De redenen die de Amerikanen opgaven voor hun drastische stappen waren dat de Palestijnen niet naar de onderhandelingstafel willen komen. Verder waren de maatregelen, volgens Washington, een vergelding voor de Palestijnse pogingen om het Internationaal Strafhof (ICC) te bewegen tot onderzoek naar Israëlische oorlogsmisdaden.

"Palestijnen: jullie hebben verloren."

Maar er is meer aan de hand. De regering-Trump lijkt niet meer, zoals eerdere Amerikaanse regeringen, te geloven in de tweestaten-oplossing. Verder is de Israëlische opvatting dat Jeruzalem de historische en religieuze hoofdstad van Israël is, volledig omarmd.

En de Palestijnse vluchtelingen? Voor Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, is het recht van terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen vanaf nu “van tafel”. De Amerikaanse boodschap aan de Palestijnen is: jullie hebben verloren, wen er maar aan.
De Trumpiaanse benadering van de kwestie Israël-Palestina staat haaks op die van de Europeaanse Unie. Maar wat doet de EU? En welke houding neemt Nederland in binnen de EU?

Spanje en Ierland hebben de afgelopen dagen gepleit voor de EU-erkenning van Palestina. Mocht de EU niet over de brug komen dan zullen deze landen Palestina unilateraal erkennen.
The Rights Forum pleit ervoor dat Nederland de Palestijnse staat onmiddellijk erkent. Achtereenvolgende Nederlandse regeringen hebben telkens gezegd te wachten tot een ‘strategisch moment’ om Palestina te erkennen. Als dat strategische moment nu niet is aangebroken, wanneer dan wel?

Wij pleiten voor een krachtig alternatief beleid van Nederland en de EU ten aanzien van Israël-Palestina. Bekijk hier onze suggesties voor een beter beleid.

The Rights Forum komt naar je toe deze herfst

Zonder steun van onze sympathisanten is The Rights Forum nergens en zijn we niet in staat druk uit te oefenen op de Nederlandse en Europese politiek. Daarom willen we ook graag een persoonlijk contact met jou.

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, organiseren wij een aantal bijeenkomsten in Enschede, Amersfoort, Amsterdam, Nijmegen, Zwolle en Tilburg. We hopen je daar te zien.

Op 3 oktober bijt Enschede het spits af met de vertoning van Naila and the Uprising. De film vertelt het levensverhaal van een Palestijnse activiste die een centrale rol speelde tijdens de Eerste Intifada (1987-1993). Duidelijk wordt hoe belangrijk Palestijnse vrouwen eigenlijk waren tijdens deze periode van grootschalig protest – en hoe zij in de vergetelheid zijn geraakt.

Journalist Anna Krijger, auteur van het boek 'Hipsters, baarden, martelaren', leidt de film in.

Woensdag 3 okt 2018, 19:30 - 22:00
Centrale Bibliotheek
Pijpenstraat 15, Enschede

Entree is gratis.

Details van de andere bijeenkomsten kunt u vinden op onze Facebook-pagina.

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...