woensdag 15 augustus 2018

Willy van Damme


Syrië – Groen licht voor Idlib

Zoals te verwachten was is vandaag tijdens de gespreken tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov en zijn Turkse ambtsgenoot een akkoord bereikt over de toestand in de Syrische provincie Idlib. Dit is een zogenaamde de-escalatiezone die in gezamenlijk beheer is van Rusland en Turkije. Met Ankara die hier rondom het gebied twaalf observatieposten heeft.
Terroristen uitschakelen
Een deel van die jihadisten is op dit ogenblik trouw aan Turkije maar de toestand zelf is geheel onduidelijk. Zeker is dat de sterkste formatie daar al Qaeda is samen met haar bondgenoten van onder meer de Turkestan Islamic Party is. 
Dat is een groep die vooral bestaat uit jihadisten uit de voormalige Sovjetstaten zoals Turkestan en Kazakstan, de Kaukasus en mensen afkomstig uit de Chinese provincie Xinjiang. Ooit gerekruteerd door Turkije. 
Mevlut Cavosuglu & Sergei Lavrov - 2
Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov (links) en zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavosuglu waren het geheel eens om het Syrisch leger Idlib te laten opkuisen. Wanneer die opkuis echt van start zal gaan is nog geheel onduidelijk. Eerst moet minstens alle legermateriaal ter plekke zijn. En wat met de door Turkije gecontroleerde terreurgroepen zoals Nour Din al Zinki en Ahrar al Sham? Daar zal men al veel minder lachen.
Na dat gesprek gaven beide minister een persconferentie waarbij Lavrov stelde dat er wat betreft Idlib geen respijt kan zijn voor terreurgroepen, doelend op al Qaeda & Company, en al wie zich van hen niet afzondert. Wat Mevlut Cavusoglu nadien herhaalde. Zo stelde hij: “Wij moeten deze terroristen in samenwerking met Rusland en onze inlichtingendiensten identificeren en hen met militaire kracht uitschakelen.” 
Met andere woorden: Turkije geeft zijn akkoord aan Syrië om Idlib binnen te vallen en al wie niet wil luisteren, hun vorige vrienden incluis, uit te schakelen. De VS, Qatar, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië werden voor zover geweten niet eens geraadpleegd. 
Zeker het Huis van al Saoed lijkt geheel verdwenen uit het dossier Syrië. Daar loopt op dit ogenblik immers een bittere machtsstrijd en dan is er nog het drama Jemen. Kopzorgen genoeg. 
Volgens de Syrische regering zouden de Arabische Golfstaten hier 137 miljard dollar hebben uitgegeven om het land kapot te laten slaan. Een cijfer dat echter moeilijk valt te bewijzen. Dat er heel veel geld vloeide naar het vernielen van dit mooi land is wel zeker. De westerse beschaving op zijn properst. 
Willy Van Damme


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...