maandag 2 juli 2018

’Stop steun aan oppositie in Syrië’


Kamer: ’Stop steun aan oppositie in Syrië’

Door NIELS RIGTER 

DEN HAAG - Nederland moet stoppen met het sponsoren van de ’gematigde gewapende oppositie’ in het zuiden van Syrië. Dat wil de Tweede Kamer, nu regeringspartij CDA opnieuw kritisch is over de schimmige steun aan rebellengroepen.


„Het was destijds al een slecht idee van (toenmalig buitenlandminister) Koenders om hiermee te beginnen”, zegt CDA-Kamerlid Van Helvert, die erop wijst dat de VS vorig jaar de steun aan de gewapende oppositie in Syrië stopzette en dat Rusland met het Syrische regime optrekt in het zuiden. „Terwijl de Amerikanen tegen de oppositie heeft gezegd dat ze niet op steun hoeven te rekenen, steunt Nederland nog beroepsrebellen die elke dag een andere opdrachtgever hebben. Dat geld kunnen we beter aan christenen geven die slachtoffer zijn van IS.”
Nederland gaf sinds 2014 al 25 miljoen uit aan ’niet-dodelijke’ militaire steun voor ’gematigde gewapende oppositiegroepen’, een idee ontstaan in een tijd dat in het Westen nog de hoop was dat het Vrije Syrische Leger dictator Assad kon verslaan. Wie de begunstigden precies waren, hield het kabinet geheim om de groepen niet in gevaar te brengen.
De hulp aan rebellen in het noorden van Syrië zette het kabinet vorig jaar al stop, omdat het niet kon uitsluiten dat er belastinggeld bij jihadistische groeperingen belandde. Nederland leek steun te verlenen aan groepen die met de Turken meevochten tegen de Koerden in Afrin. De steun aan rebellen in Zuid-Syrië bleef doorgaan.
Behalve CDA en ChristenUnie, dat al eerder pleitte te stoppen met de steun, is ook de VVD zeer kritisch over de bestemming van het geld. „Nu de Amerikanen helemaal wegtrekken, resteert ons nog de rol van hospik en verbandmiddelen sturen”, zegt Kamerlid Ten Broeke. „Als de regering wel meent door te kunnen gaan, zullen ze dat moeten verantwoorden.” De PVV was sowieso al tegen steun aan welke gewapende groep in Syrië dan ook.

4 opmerkingen:

Ron zei

........AFRICOM, has only been established for 10 years, but the chaos it has created should not be ignored.

http://thepeacereport.com/congo-should-be-the-richest-country-on-the-planet-but/

Ron zei

US Fascism !

"American citizens are set to be fined up to $1 million or imprisoned for up to 20 years for criticizing Israel or supporting the BDS boycott, thanks to new legislation sponsored by Senate Democratic leader Chuck Schumer."

http://normanfinkelstein.com/2018/07/02/brother-can-you-spare-a-million-dollars/

Ron zei

Anyone guilty of violating the new prohibitions will face a minimum civil penalty of $250,000..........

Ron zei

"How can it be legal to refuse to do business with North Carolina but illegal to refuse to do business with Israeli settlements?

The answer is simple: AIPAC, which is the lobby few Democrats (let alone Republicans) are willing to cross."

"Many years ago, the #2 man at AIPAC, Steve Rosen (later indicted under the Espionage Act of 1917 wrote me the following about AIPAC’s activities: “A lobby is a night flower. It thrives in the dark and dies in the sun.”
The same applies to those in Congress who, disregarding their constituents, take their marching orders from AIPAC. It’s time to shine some sunlight on them.

The First Amendment does not include an exception stating “does not apply to speech about Israel or its settlements.” We can’t allow a lobby and its Congressional cutouts to insert one. But, believe me, that is their goal and going after BDS supporters is just the beginning."

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...