Nederland onderzoekt de mogelijkheid om een deel van de geëvacueerde leden van de Syrische burgerbeschermingsbeweging Witte Helmen op te vangen. 
Vannacht haalden troepen van het Israëlische leger in een geheime operatie, voorbereid door enkele westerse landen, honderden Witte Helmen en hun families uit Zuid-Syrië.
Daar is het regeringsleger met steun van de Russische troepen een groot offensief gestart. De hulpverleners van de groepering zaten klem in het gebied en waren hun leven niet meer zeker. Ze zijn via Israël naar Jordanië geëvacueerd. 

Verhuizen naar westerse landen

Daar kunnen ze niet blijven. Afgesproken is dat ze na drie maanden verhuizen naar verschillende westerse landen. Duitsland, Groot-Brittannië en Canada hadden direct al toegezegd een deel van hen op te vangen. 
Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten te bekijken of een 'beperkt aantal' in Nederland onderdak kan vinden. 'Belangrijke voorwaarden hiervoor zijn identificatie, registratie en (veiligheids)screening.'

Syrische burgerdefensie

De organisatie van de Witte Helmen heet officieel Syrische Burgerdefensie maar de leden staan bekend om hun opvallende witte helmen. De groepering opereerde als reddingsorganisatie in Syrische gebieden die in handen waren van de rebellen en kwam vaak in actie vlak na bombardementen, veelal met gevaar voor eigen leven.