woensdag 25 juli 2018

Nederlandse pruimen te klein, die uit Chili zijn beter?!

Nederlandse pruimen te klein, die uit Chili zijn beter?!
Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier
Logo Foodwatch

Beste foodwatcher,

Je hebt het vást al gezien in de krant, op internet of TV: 60 duizend kilo heerlijke zongerijpte zoete Zeeuwse pruimen dreigden deze week letterlijk te verrotten. Door de enorme droogte die ons land al een week of zeven in zijn greep houdt, waren ze namelijk te klein voor de supermarkt waar boer Kees aan zou leveren.
Meer campagnes?
Word donateur!
Te klein?! Inderdaad. 3 millimeter te klein, wel te verstaan. En dus willen de supermarkten ze niet hebben.
Even serieus. Zou het jou opvallen in het schap? En áls het je al zou opvallen, zou je ze niet kopen, omdat ze drie millimeter te klein zijn? Onzin natuurlijk! En dat blijkt wel.
De pruimen zijn gered van de vuilnisbelt dankzij een activistische zus, die heel erg veel mensen wist te mobiliseren om de ‘te kleine’ pruimen te kopen van boer Kees. De verontwaardiging in Nederland was gelukkig heel erg groot, waardoor voor deze ene boer zijn acute probleem gelukkig opgelost is. Maar hoe zal dat volgende keer gaan? En hoe gaat het met de boeren die niet zo’n slimme zus hebben en daardoor niet in de media verschijnen?
Want op de supermarkten hoefde deze boer niet te rekenen. Drie millimeter te klein door de droogte, dus wat de grootgrutters betreft mogen ze letterlijk verrotten. ‘Het gaat inderdaad om millimeterwerk’, zegt Marc Jansen, directeur van CBL, de branchevereniging voor supermarkten.
Ongelofelijk toch? Ik vind dat echt schaamteloos. Jij misschien ook wel, want zo ga je niet met boeren, niet met consumenten én niet met voedsel om, toch?
Maar, het wordt nog erger.
Deze week in de bonus-aanbieding bij de Albert Heijn: pruimen. Land van herkomst: Chili!
Je leest het goed. Terwijl in Zeeland pruimen dreigen weg te rotten, haalt de grootste supermarkt van ons land ze uit de andere kant van de wereld… Dat voelt echt inderdaad als de wereld op zijn kop.
Op groente en fruit moet verplicht het land van herkomst worden vermeld. Een inventarisatierondje in de twee grootste supermarkten van Nederland levert een bevreemdend beeld op. Letterlijk.
Neem nou appels. Volop keuze bij de Albert Heijn en Jumbo. Wil je zoete Fiji’s, zure Granny Smith’s of zoetzure Breaburns? Of ga je toch liever voor Pink Lady’s, Jazz of Royal Gala appels?
Nou, persoonlijk wil ík eigenlijk het liefst gewoon Nederlandse appels! Maar díe zijn bijna niet te vinden. De meesten komen helemaal uit Nieuw-Zeeland of uit Chili. Zélfs de biologische!
Biologische producten kopen de meeste mensen toch ook vanwege onze zorgen over het milieu. Ik in ieder geval wel. Het verschepen van appels vanaf de andere kant van de wereldbol, dat is natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu! Waarom komt het biologische fruit niet gewoon uit Nederland?
Bij de Jumbo om de hoek kon ik - midden in het Hollandse oogstseizoen - mijn mandje vol laden met biologisch fruit en groente van de andere kant van de wereld: appels en kiwi’s uitNieuw-Zeeland, avocado’s uit Mexico, citroenen en grapefruit uit Zuid-Afrika en uien uit Egypte.
En de biologische groente natuurlijk ook. Want hoewel ik dit jaar al heerlijke onbespoten aardappels uit mijn vaders moestuin heb gegeten, komen de biologische aardappels bij de Jumbo helemaal uit Israël... Ik begrijp dat niet.
En ik denk ook niet dat Jumbo het zelf kan uitleggen, want de gangbare aardappels, zonder biologisch keurmerk dus, komen wél gewoon uit Nederland.
De klant is koning, zeggen de supermarkten altijd. Ik ben er behoorlijk zeker van dat de meeste klanten gewoon lekker groente en fruit willen dat bij het seizoen hoort. In de buurt geteeld, met oog voor milieu en een goede prijs voor de boer. Dat moet snel tussen de oren van de supermarkten komen.
Met vriendelijke groet,
Corinne Cornelisse,
Campaigner

Geen opmerkingen: