zondag 1 juli 2018

NAVO beloofde Gorbatsjov niet uit te breiden

Ex-Sovjet-president Michail Gorbatsjov.
Ex-Sovjet-president Michail Gorbatsjov. 

Vrijgegeven documenten geven toenmalig Sovjet-leider gelijk: “NAVO beloofde Gorbatsjov niet uit te breiden naar oosten”

Nieuw vrijgegeven documenten geven een nieuwe wending in de jarenlange discussie tussen Rusland en de NAVO over de “belofte” aan toenmalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov dat de NAVO zich, met uitzondering van de ex-DDR, niet naar het oosten zou uitbreiden. Onderzoekers Svetlana Savranskaja en Tom Blanton van de Washington University National Security Archives schrijven dat “verscheidene nationale leiders” al in 1990 en 1991 “NAVO-lidmaatschap van Midden- en Oost-Europese landen verwierpen”. Ook toenmalig NAVO-secretaris-generaal Manfred Woerner zag die NAVO belofte in 1990 als een “veiligheidsgarantie” voor de Sovjets, vonden de onderzoekers.
Gorbatsjov heeft altijd gesteld dat de Sovjet-Unie in ruil voor haar fiat voor de Duitse hereniging de garantie (in het bijzonder op 9 februari 1990 van toenmalig VS-minister van Buitenlandse Zaken James Baker) kreeg dat de Noord-Atlantische alliantie “geen duim” (not an inch) naar het oosten zou opschuiven. Die belofte is weliswaar nooit op schrift gesteld, wat Gorbatsjov later op het verwijt van verregaande naïviteit kwam te staan.
Nochtans waren er, zo blijkt uit de documenten, velen die Moskou destijds geruststelden: naast Baker en Woerner waren dat onder andere VS-president Bush senior, de Duitse bondskanselier Helmut Kohl en zijn buitenlandminister Hans-Dietrich Genscher, de Franse president Francois Mitterrand, de Britse premiers Margaret Thatcher en John Major en CIA-baas Robert Gates.
De dinsdag vrijgegeven documenten (hier te raadplegen) uit Rusland, Frankrijk, Duitsland en de VS onderstrepen die beloftes. 
De uitbreiding kwam, na het besluit van president Bill Clinton in 1994 om de Alliantie levensruimte in het oosten te geven, en na de opname in de NAVO van de Visegradlanden (Polen, Hongarije, het toenmalige Tsjechoslovakije) in 1997 in een stroomversnelling. 
Intussen parkeert de NAVO her en der aan de Russische grens. Over die uitbreiding beklaagde zelfs Russisch president Boris Jeltsin zich, hoewel de man goed lag in Washington. Jeltsin, en later ook Vladimir Poetin, hadden na de ontbinding van het Warschaupact een andere “gebaar” van de NAVO verwacht.
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/vrijgegeven-documenten-geven-toenmalig-sovjet-leider-gelijk-navo-beloofde-gorbatsjov-niet-uit-te-breiden-naar-oosten~aeec9720/

3 opmerkingen:

Anoniem zei

i.t.t. wat de titel suggereert heeft de NAVO niets beloofd maar spraken enkele Europese hooggeplaatsten op beloftes lijkende boodschappen uit. Er werden geen keiharde afspraken gemaakt en niets werd op papier gezet. Als souvereine landen bij de NAVO willen dan is dat hun eigen zaak, het zou absurd zijn dit te verhinderen omdat anders grote buurman Rusland nerveus wordt. Van een geheel andere orde is het landjepik door Rusland dat de Krim onlangs annexeerde. Het schendt daarmee het Boedapester Momorandum, want toen in 1994 werden afspraken netjes op papier vastgelegd, zoals dat hoort. Misschien kunt u daar eens een artikel aan wijden i.p.v. zo éénzijdig te berichten vanuit een anti Amerikaans/kapitalistisch gedachtengoed waarin de vijand van uw vijand uw beste vriend lijkt te worden.

Jannalor zei

@Anoniem,

U bent abuis!Declassified documents show security assurances against NATO expansion to Soviet leaders from Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterrand, Thatcher, Hurd, Major, and Woerner

Slavic Studies Panel Addresses “Who Promised What to Whom on NATO Expansion?”

https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early

Anoniem zei

Bovenstaande reactie geeft aan de typisch intellect van een telegraaf/NRC/Nos nieuws-gierigen....of gewoon NATO troll.
De bewezen structurele inmenging en destabilisatie van ukraine door de VS(lees ook CIA) met volle brits/EU steun was al genoeg voor Rusland onder de voorwaarden van de "Boedapest memorandum" concrete aktie te ondernemen om de boel daar weer te sissen.
Just read the text next time moron.

`"De Krim"....in vergelijking met Kosovo was "de annexatie van de Krim" een bijzonder oprecht en beschaafd ontwikkeling.
wake up,smell the coffee....and learn some history ...or go back in your hole

The Zionist Lobby is The Deep State

The Israeli Lobby Is the Deep State By  Jason Charles  on 2/13/2019 (6 days ago)  Israel/Zionism This week the Intercept reported ...