donderdag 19 juli 2018

Femke Halsema: Israel is nu officieel een racistische staat

donderdag 19 juli 2018

Israel neemt 'natiestaat wet' aan en is nu officieel een racistische staat 

 Trotse nationalisten maken een selfie na het aannemen van de wet. (Foto Haaretz)

Het Israelische parlement, de Knesset, heeft donderdag in alle vroegte na heftige debatten met 62 tegen 55 stemmen en bij twee onthoudingen de zogenoemde ''Wet op de Natiestaat'' aangenomen die van Israel nu officieel een racistische staat maakt. De wet stelt dat ''Israel het historische vaderland van het Joodse volk is'' en dat Joden er als enigen het recht hebben op nationale zelfbeschikking. Jeruzalem werd de ongedeelde nationale hoofdstad genoemd en Hebreeuws de nationale taal, terwijl het Arabisch deze status verloor en tot een ''taal met een speciale status'' werd gedegradeerd. 
Ook bepaalt de wet dat ''de staat het ontwikkelen van Joodse nederzettingen als een nationale waarde beschouwt en de stichting ervan zal aanmoedigen en bevorderen''. Dit was overigens een clausule die na lange discussies werd bereikt en uiteindelijk een soort verzachting inhield. De oorspronkelijke versie van dit artikel 7 hield in dat het geoorloofd was dat gemeenschappen anderen (Palestijnen, of mensen met een ander geloof, bijvoorbeeld christenen) als inwoner zouden weigeren. (Iets wat overigens in andere Israelische wetten al is vastgelegd). 
Premier Benjamin Netanyahu noemde het aannemen van de wet '' een beslissend moment in de annalen van het zionisme en de geschiedenis van de staat Israel. Honderd tweeëntwintig jaar nadat Herzl zijn visie bekendmaakte hebben we met deze wet het basisprincipe van ons bestaan vastgesteld,'' volgens de premier.
De leden van de Arabische ''Verenigde Lijst'' protesteerden onmiddellijk na het aannemen van de wet door kopieën ervan doormidden te scheuren. 
Ze werden daarop de zaak uitgegooid. Fractievoorzitter Ayman Odeh van de Lijst, gaf een verklaring af  waarin hij zei dat ''Israel heeft verklaard dat ze ons hier niet willen en een wet heeft aangenomen over dat Joden nummer één zijn en wij altijd tweede rangs burgers zullen blijven''. De leden van de Gezamenlijke Lijst Ahmed Tibi en Ayeda Touma-Souliman schreeuwden, terwijl ze de zaal werden uitgewerkt, naar Netanyahu: "Jullie hebben een apartheidswet aangenomen, een racistische wet''. 
Adalah, the Juridische Centrum voor de Rechten van de Arabische Minderheid,  noemde de wet een  stap op weg naar het doordrukken van "etnische superioriteit via het bevorderen van racistische maatregelen". Hassan Jabareen, de algemeen directeur van Adalah, zei dat de wet ''belangrijke elementen van apartheid bevat die niet alleen immoreel zijn maar ook  absoluut verboden zijn onder het internationaal recht. ''Door  vast te stellen dat soevereiniteit en democratisch zelfbestuur alleen het Joodse volk toekomen  – waar ter wereld ze ook leven  - heeft Israel discriminatie tot een grondwettelijke waarde gemaakt en het bevorderen van de Joodse suprematie als de basiswaarde van alle instituties'', aldus Jabareen. Volgens Adalah zijn er intussen al meer dan  65 Israelische wetten die discriminerend zijn voor Palestijnse burgers.    
Avi Dichter, oud chef van de inlichtingendienst, lid van de Knessetfractie van Likud en indiener van de wet, zei tijdens de debatten dat  "anders dan de desinformatie en het fake news dat werd rondgestrooid over de wet zeggen, zal deze wet  de cultuur van de minderheden in Israel geen kwaad doen, hun sabbaticals en feesten niet hinderen en de Arabische taal niet schaden die de moedertaal blijft van 1.5 miljoen Israelische burgers".
Isaac Herzog, de vertrekkende leider van de Arbeidpartij (en de Zionistische Unie) noemde het treurig dat zijn laatste speech over dit onderwerp ging. ''Het is de vraag of de wet Israel zal schaden of goed doen,'' merkte hij met kenmerkende lulligheid op. ''De geschiedenis zal het leren. Ik hoop echt dat we de goede balans vinden tussen een Joodse en een democratische staat''. 
 Al Jazeera haalde wat Arabische inwoners aan van Ma'alot-Tarshiha, een gemeente in het noorden van Israel waar een Joodse en een Palestijnse gemeente zijn samengevoegd. "Ik denk dat dit racistische wetgeving is van een radicaal rechte regering die het zaad plant voor het scheppen van een apartheidsstaat,'' zei de arts Bassam Bisharah (71). "Het doel van deze wet is discriminatie. Ze willen de Arabieren gewoon helemaal kwijt,'' zei Yousef Faraj, 53, uit het nabijgelegen Druzische dorp Yanuh.


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...