maandag 18 juni 2018

The Rights Forum

E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 18 juni 2018
Beste lezer,

Arnon Grunberg, Marlene Dumas, Dries van Agt, Liesbeth Zegveld en nog een aantal andere BN’ers behoren tot driehonderd internationale prominenten die zich vorige week in de Israëlische krant Haaretz uitspraken tegen de dreigende ontruiming van Palestijnse dorpen op de Westoever. Deportatie is een oorlogsmisdaad, is hun boodschap.
Khan Al-Ahmar
Het protest spitst zich toe op de dreigende sloop en ontruiming van het dorp Khan al-Ahmar, dat wordt bewoond door ruim 170 bedoeïenen van de Jahalin-gemeenschap. Het dorp ligt op korte afstand van Oost-Jeruzalem in het gebied dat bekend staat als East One (E1).
kaart van Khan Al-Ahmar
Khan al-Ahmar moet verdwijnen omdat Israël de naastgelegen illegale kolonie (‘nederzetting’) Ma’ale Adumim wil uitbreiden.

Die kolonie – een stad met een oppervlakte van circa vijftig vierkante kilometer en zo’n 40 duizend inwoners, gesticht in 1979 – geldt als symbool van het koloniale apartheidsregime dat Israël op de Westelijke Jordaanoever heeft geïnstalleerd. Hoewel Ma’ale Adumim is gebouwd op Palestijns grondgebied zijn alleen Israëlische joden er welkom als bewoner.
Oproep van Bt'Selem
De open brief van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem die in de Israëlische krant Haaretz verscheen. Tot de 300 internationale ondertekenaars behoorden naast onze oprichter en erevoorzitter Dries van Agt ook Jaap Doek (de huidige voorzitter van The Rights Forum) en enkele hoogleraren uit onze Raad van Advies: Liesbeth ZegveldPaul de WaartJohn Dugard en Cees Flinterman.
The Rights Forum steunt de actie van B’Tselem. Ook jij kunt de verklaring tekenen en meedoen met de campagne.
Doe mee
Video van B'Tselem over de tweehonderd Palestijnse gemeenschappen in Area C, die als herders en boeren in hun levensonderhoud voorzien.

VN veroordeelt geweld Gaza, Nederland zwijgt

Waar Den Haag onoverkomelijke moeite mee heeft, was vorige week voor 120 landen geen probleem: In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) spraken ze hun steun uit voor een resolutie die van Israël eist dat er een eind komt aan ‘het gebruik van excessief, buitenproportioneel en willekeurig geweld van Israëlische militairen tegen Palestijnse burgers’.
Verder moet VN-baas António Guterres binnen zestig dagen met voorstellen komen ter bescherming van ‘de Palestijnse burgerbevolking onder Israëlische bezetting’, en aanbevelingen doen voor een ‘internationaal beschermingsmechanisme’.

Elf EU-landen, waaronder Frankrijk, stemden voor de resolutie maar Nederland hoorde tot de groep Europese landen die zich van stemming onthield. Als het om Israël/Palestina gaat maakt de EU helaas een verdeelde en machteloze indruk.

Valencia verklaart zich solidair met Palestijnen

Waar de Nederlandse regering en Tweede Kamer het laten afweten, kunnen gemeenten initiatieven nemen om druk op Israël uit te oefenen. De acties van Spaanse steden kunnen hierin een voorbeeld zijn.

De gemeenteraad van Valencia sloot zich onlangs aan bij de internationale beweging die Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) wil dwingen het internationaal recht en de rechten van de Palestijnen te respecteren.
gaza 2014 protest valencia
Protest in Valencia tegen het geweld tegen Gaza in 2014
Zolang Israël de Palestijnse gebieden bezet en koloniseert, zal de derde stad van Spanje geen contracten afsluiten met de Israëlische overheid of met Israëlische bedrijven. Ook Barcelona en de autonome regio Navarra steunen de BDS-beweging.

Een voorbeeld voor Nederlandse gemeentes en provincies? Allicht voelen gemeenten met een progressief bestuur zich geïnspireerd door het Spaanse voorbeeld. Bijvoorbeeld Amsterdam, dat met zijn nieuwe ‘kneiterlinkse’ bestuur verwachtingen wekt.
Dankzij uw steun kunnen wij ons werk blijven doen. Hartelijk dank!

Geen opmerkingen:

The Zionist Lobby is The Deep State

The Israeli Lobby Is the Deep State By  Jason Charles  on 2/13/2019 (6 days ago)  Israel/Zionism This week the Intercept reported ...