zaterdag 2 juni 2018

Maleisië: 'Geen bewijs dat Rusland schuldig is aan neerhalen MH17'

Maleisië: 'Geen bewijs dat Rusland schuldig is aan neerhalen MH17'

UPDATEMaleisië lijkt zich niet aan te sluiten bij de poging van Nederland en Australië om Rusland verantwoordelijk te houden voor het neerhalen van vlucht MH17. De Maleisische transportminister Loke stelt 'dat er geen doorslaggevend bewijs is dat Rusland verantwoordelijk is'. Nederland is 'wat verrast'. 
 ,,Het is te voorbarig om al naar Rusland te wijzen", zei de minister gisteravond in een interview voor een Maleisische zender dat werd opgepikt doorAustralische media. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, reageerde door te stellen 'dat de enige logische conclusie is dat Rusland een directe rol heeft gespeeld bij het neerhalen'.
Inmiddels heeft ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gereageerd. Hij zegt: ,,We hebben nauw contact met Maleisië. Ze kennen ook de bewijsvoering. De woordvoering van de nieuwe minister vond ik wat verrassend, maar ik realiseer me ook dat het een zeer recent aangetreden minister is dus ik ga er ook geen zware conclusies aan verbinden", bagatelliseert Blok de uitspraak.      

Voldoende bewijs

Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne werken samen in het Joint Investigation Team (JIT) dat het neerhalen van de vlucht in 2014 onderzoekt. Vorige week maakte het JIT op een persconferentie bekend dat ze voldoende bewijs hebben om te stellen dat de BUK-raket waarmee MH17 werd neergehaald afkomstig was van de 53e Luchtafweerbrigade van het Russische leger. 
De Nederlandse en Australische regeringen besloten daarop Rusland aansprakelijk te willen stellen. De andere drie landen sloten zich daar niet direct bij aan. Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken kwam dat 'omdat die landen wat meer tijd nodig hebben'. Het is nog onduidelijk wat de opmerking van de Maleisische minister betekent voor de samenwerking tussen de JIT-landen.
Eerder noemde Mark Rutte het aansprakelijk stellen van Rusland voor het neerhalen van vlucht MH17 vergaand, maar noodzakelijk.
https://www.ad.nl/binnenland/maleisieneuml-geen-bewijs-dat-rusland-schuldig-is-aan-neerhalen-mh17~a34ee8db/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web


Geen opmerkingen:

De Holocaust Is Geen Rechtvaardiging meer Voor Joodse Nazi's

Eitan Bronstein, bezig de geschiedenis van straten, wijken en steden terug te geven aan Palestijnen en daarmee aan de Joden in Israël. . Zev...