maandag 14 mei 2018

Zionist Fascists Kill Dozens of Palestinian CitizensMassaal Palestijns protest bij grens Gaza-Israël: '37 doden en 1600 gewonden'

AANGEPAST OM 
AFP
Op de dag dat Israël zijn 70ste geboortejaar viert, zijn duizenden Palestijnen naar de grenshekken tussen Israël en de Gazastrook getrokken. Palestijnse bronnen in de Gazastrook melden dat er inmiddels 37 doden zijn gevallen en meer dan 1600 mensen gewond zijn geraakt. Een deel heeft schotwonden, ook hebben betogers last van traangas dat Israël inzet.
Naar schatting van het Israëlische leger zijn er zo'n 35.000 Palestijnen op de been in de buurt van de grenshekken. Er worden brandbommen, explosieven en stenen gegooid, meldt het leger. Het aantal militairen aan de grens met Gaza was om veiligheidsredenen al eerder verdubbeld.
Ook op de Westoever, in Ramallah en bij een controlepost richting Jeruzalem, zijn confrontaties tussen betogers en het leger.
De Israëlische krant Haaretz meldt dat in Oost-Jeruzalem vanochtend tientallen autobanden zijn lekgestoken. Op muren was graffiti gespoten met de tekst 'Joden word wakker'. Ook is gisteravond een brandbom naar binnen gegooid in een huis van een Joodse familie. Een politieman die daar was raakte daarbij lichtgewond.
De Palestijnen betogen tegen de formele verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en voor een Palestijnse staat. Sinds eind maart zijn bij Palestijnse protesten langs de grens tussen de Gazastrook en Israël meer dan veertig Palestijnen om het leven gekomen door ingrijpen van het Israëlische leger.


Israëlische militairen bij de grens met Gaza REUTERS


Palestijn op de grond bij de grens tussen Gaza en IsraëlAFP


Palestijnse jongen raapt folders op die Israël heeft afgeworpen in Gaza, om te waarschuwen tegen protest bij de grensAFP


Volgens Palestijnse bronnen zijn er honderden gewonden AFP


Traangas ten oosten van Gaza-StadAFP
Met de protesten willen de Palestijnen stilstaan bij de honderdduizenden Palestijnen die tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 vluchtten of werden verdreven. In dit kader spreken de Palestijnen van de 'nakba', of de catastrofe. Morgen is voor de Palestijnen de officiële herdenkingsdag. Hamas heeft voor vandaag een oproep gedaan om de grenshekken te bestormen en de confrontatie aan te gaan.
Het Israëlische leger heeft folders gedropt in de Gazastrook met waarschuwingen om niet in de buurt te komen van de grens. Israël waarschuwt Palestijnen zich "niet te laten gebruiken door terreurorganisatie Hamas". 
De officiële opening van de Amerikaanse ambassade is gepland voor vanmiddag 15.00 uur. Alle ambassades die zijn vertegenwoordigd in Israël hebben een uitnodiging gekregen. Bijna alle West-Europese landen zullen ontbreken, maar landen als Tsjechië, Hongarije, Roemenië en ook Oostenrijk sturen wel vertegenwoordigers.
De EU heeft zich uitgesproken tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini verklaarde dat de kwestie-Jeruzalem moet worden opgelost in vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. De Israëlische premier Netanyahu heeft landen opgeroepen het voorbeeld van de VS te volgen, maar tot nu toe hebben alleen Paraguay en Guatemala bekendgemaakt hun ambassade te verplaatsen.

Peace Now

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade is overigens voor een groot deel nog symbolisch. Alleen de ambassadeur en een klein deel van het personeel gaan over, het leeuwendeel van de ongeveer 800 medewerkers blijft voorlopig nog in Tel Aviv. President Trump spreekt vermoedelijk via een videoverbinding bij de ceremonie. Hij heeft zijn schoonzoon Jared Kushner en dochter Ivanka Trump afgevaardigd. Daarnaast is de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnunchin erbij aanwezig.
Ook de Israëlische actiegroep Peace Now is van plan om van zich te laten horen. Er staat een protest gepland vlak bij de plek waar de ceremonie plaatsvindt. Peace Now waarschuwt dat de verhuizing van de ambassade de veiligheid van Israël in gevaar kan brengen en de kansen op vrede verkleint. De organisatie wijst erop dat de Palestijnen Oost-Jeruzalem zien als hun toekomstige hoofdstad van een Palestijnse staat.

https://nos.nl/artikel/2231757-massaal-palestijns-protest-bij-grens-gaza-israel-37-doden-en-1600-gewonden.html

Geen opmerkingen:

A Must Read: The Zionist Plan for the Middle East

“Greater Israel”: The Zionist Plan for the Middle East The Infamous "Oded Yinon Plan". Introduction by Michel Chossudovsky ...